Zelf groentebouillon maken

Zelf groentebouillon maken is erg makkelijk en heerlijk als basis voor veel verschillende soorten soepen, sauzen en stoofpotjes.

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Vegetarische recepten Calorieën 27 calorieën p.p.
Zelf groentebouillon maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Halve prei
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • Aantal selderijstengels
  • 1 venkel
  • Aantal peterselie stengels
  • Aantal takjes verse rozemarijn
  • Aantal takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • Aantal peperkorrels
  • 4 liter water

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Grote pan met deksel
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Kaasdoek (of keukendoek)

Bereiding


Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Vegetarische recepten Calorieën 27 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-groentebouillon-maken


Groentebouillon is erg makkelijk om te maken en geeft elke risotto, stoofpot, pastasaus en vegetarische gerechten extra smaak.

Het is ook een heel handige manier om de groentela van de koelkast leeg te maken. Restjes groenten zoals venkel, wortel en peterselie kunnen gebruikt worden in deze bouillon.

Voorbereiding – 15 minuten

Begin met de groenten, je hoeft de ui en wortel niet eerst te schillen. Snijd alle groenten in niet al te kleine stukjes.

Het maakt niet erg veel uit hoe je de groenten snijd, aangezien deze naderhand uit de bouillon wordt gehaald.

De snelste en makkelijkste manier om de groenten te wassen is door deze in een vergiet te plaatsen en vervolgens onder koud, stromend water schoon te maken.

Doe simpelweg alle ingrediënten in een grote pan en laat een aantal uur rustig pruttelen. Wil je een krachtigere groentebouillon? Dan kun je ervoor kiezen eerst de groenten aan te fruiten.

Zorg er dan wel voor dat de groenten niet te bruin worden, je hoeft ze maar een aantal minuten aan te fruiten om de smaken meer naar voren te halen.

Zelf groentebouillon maken
Zelf groentebouillon maken

Voeg de takjes verse rozemarijn, tijm en peterselie toe. Voeg dan de peperkorrels en laurierblaadjes toe. Giet het water in de pan en dek af met de deksel.

De groentenbouillon afmaken – 1.5 uur

Laat de groentebouillon tenminste anderhalf uur zachtjes pruttelen op laag vuur. Hoe langer de groentebouillon op het vuur staan, hoe intenser de smaak zal worden.

Gebruik een kaasdoek (of keukendoek) om de groenten uit de bouillon te halen. Je kunt ook een fijne zeef gebruiken als je geen kaasdoek hebt. Nu is de groentebouillon klaar om gebruikt te worden in soepen, sauzen en stoofpotjes.

Wat vind jij van dit recept?

0 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.