Ohmydish.nl


Zelf bitterballen maken

Zelf bitterballen maken heeft even tijd nodig vanwege het stoofvlees, maar dit maakt het juist extra lekker! Draadjesvlees met een krokant jasje, helemaal zelf gemaakt! Jammie!

Zelf bitterballen maken
2 uur 30 minuten 6 personen Hapjes en snacks
Zelf bitterballen maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram runder stoofvlees
  • paar stengels bleekselderij
  • 3 wortels
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 6 jeneverbessen
  • 10 peperkorrels
  • bouquet garni (paar takjes rozemarijn, paar takjes tijm en paar laurierblaadjes)
  • 60 gram roomboter
  • 60 gram bloem + extra
  • klein scheutje room
  • peper en zout naar smaak
  • 3 eiwitten
  • paneermeel
Zelf bitterballen maken ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • vergiet
  • grote kom
  • 2 vorken
  • ondiepe schaal
  • 3 diepe borden
  • braadpan of friteuse

Bereiden

2 uur 30 minuten 6 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-bitterballen-maken


Voorbereiding -- 2 uur

Snijd het stoofvlees in stukjes, niet al te groot. Je kunt het stoofvlees ook garen in kant-en-klare runderbouillon, maar wij maken deze zelf. Snijd hiervoor de bleekselderij, wortels en ui grof en was deze goed. Plaats de bleekselderij, wortel, ui, stoofvlees, bouquet garni, jeneverbessen en peperkorrels in een middelgrote pan samen met een liter water en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en laat ongeveer 1,5 uur zachtjes koken.

Je zult merken dat de bouillon is ingekookt en sterker van smaak is geworden. Zeef de bouillon, bewaar het vlees en het vocht en de rest kan weg. De groenten en kruiden waren enkel om smaak te geven.

Pluk het vlees fijn, dit kun je het beste met 2 vorken doen. Meet 200 ml van het vocht af en zet dit opzij. Verwarm 60 gram boter en voeg dan in één keer 60 gram bloem toe. Laat de roux nog even door garen en voeg dan geleidelijk 200 ml bouillon toe. Roer dan de room erdoor en de stukjes stoofvlees. Breng op smaak met peper en zout, je mag best wat meer peper gebruiken want dat past goed bij het rundvlees. Schep het mengsel in een ondiepe schaal en laat de ragout minimaal 4 uur afkoelen.

Zelf bitterballen maken Zelf bitterballen maken

De bitterballen afmaken -- 30 minuten

Zet 3 diepe borden klaar, vul er eentje met bloem, een andere met eiwit en de laatste met paneermeel. Gebruik je handen om balletjes te vormen van de ragout. Je kunt er ook kroketten van maken. Haal deze eerst door de bloem, dan door het eiwit en dan door het paneermeel. Zorg telkens dat de balletjes volledig zijn bedekt. Om er zeker van te zijn dat ze goed bedekt zijn, haal je ze nogmaals door de bloem, eiwit en paneermeel. Herhaal tot alle ragout is gebruikt.

Verwarm de zonnebloem- of andere neutrale olie tot ongeveer 180 graden Celsius. Frituur de bitterballen in delen tot ze mooi goudbruin zijn en serveer direct. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!



Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.