Zandkoekjes zijn makkelijke koekjes die iedereen ooit wel eens heeft gemaakt, waarschijnlijk al van jongs af aan. Ik maakte ze eens met andere vormpjes.
Zandkoekjes zijn de lekkerste koekjes die super makkelijk om te maken zijn. Leuk om te doen met de kinderen want dit basisrecept kun je in elke vorm bakken die je wilt. Zoals de leukste vormpjes van dieren, sterren of hun favoriete tekenfilm.
Je kunt voor dit makkelijke deeg het ei eventueel weglaten, het ei heeft als functie om het deeg soepeler te maken waardoor je het makkelijker kun uitrollen en uitsteken. Zonder ei kan dit nog steeds prima, want een heel ouderwets zandkoekjes recept gebruikt namelijk geen ei.
Lekkere koekjes met een vleugje vanille, maar dit kun je eventueel ook vervangen door een beetje citroenrasp voor een frisser koekje.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 12-04-2017, dit recept is voor 20 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-12-2024
Meng de bloem samen met een snufje zout, voeg er dan de roomboter bij. Het makkelijkste kun je deze eerst in blokjes snijden zodat het beter zal mengen.
Voeg dan ook de suiker, vanille extract en het ei toe en kneed tot er een deegbal is ontstaan.
Pak het deeg in met huishoudfolie en laat ongeveer een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
Gebruik de koekvormen om de gewenste vorm uit te steken en leg deze dan op de bakplaat met bakpapier. Herhaal dit tot al het deeg is gebruikt.
Bak de koekjes mooi goudbruin in ongeveer 15 minuten, afhankelijk van je oven en het formaat van de koekjes. Laat ze volledig afkoelen en geniet ervan!
Kan ik het ei weglaten?
Je kunt het ei eventueel weglaten, wanneer je bijvoorbeeld geen ei in huis hebt is dit geen probleem. Je wilt misschien ook liever geen rauw ei in het deeg wanneer er tijdens het kneden door kinderen van het deeg wordt gesnoept.
Hoe lang kan ik zandkoekjes bewaren?
Je kunt zandkoekjes tot wel 3 dagen in een goed afgesloten koektrommel bewaren.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
7.5 | gram | roomboter | melk | 55.13 | 0.05 g | 0.05 g | 6.19 g | 4.05 g | 0.05 g | - | 0.38 mg | 0.01 mg | 0.98 mg | 0.15 mg | 1.13 mg | 1.50 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.09 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
12.5 | gram | bloem | gluten | 45.50 | 8.73 g | 0.19 g | 0.19 g | 0.03 g | 1.43 g | 0.35 g | 0.25 mg | 0.13 mg | 2.50 mg | 2.50 mg | 22.50 mg | 12.50 mg | 0.04 mg | 0.14 mg | - | - | - | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 4.38 µg | - | - | - |
5 | gram | suiker | 20.10 | 4.95 g | 4.95 g | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.10 mg | 0.20 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.05 | ei | ei | 4.32 | 0.03 g | 0.01 g | 0.30 g | 0.08 g | 0.38 g | - | 3.60 mg | 0.05 mg | 1.50 mg | 0.30 mg | 3.90 mg | 5.40 mg | - | 0.04 mg | 1.05 µg | 0.92 µg | - | 0.05 mg | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.07 µg | 1.80 µg | 0.03 mg | 0.01 µg | - | |
0.05 | theelepel | vanille extract | 1.15 | 0.30 g | 0.30 g | - | - | - | - | 0.04 mg | - | 0.04 mg | 0.01 mg | 0.59 mg | 0.02 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.05 | snufje | zout | - | - | - | - | - | - | - | 20.00 mg | - | 0.01 mg | 0.15 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
126.20 | 14.06 g | 5.50 g | 6.68 g | 4.15 g | 1.85 g | 0.35 g | 24.26 mg | 0.19 mg | 5.02 mg | 3.21 mg | 28.32 mg | 19.42 mg | 0.04 mg | 0.18 mg | 1.05 µg | 0.92 µg | - | 0.14 mg | 0.08 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.04 mg | 0.07 µg | 6.18 µg | 0.03 mg | 0.01 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!