Walnotenlikeur zelf maken
😍 209Geweldig
😋 2Lekker
😲 0Verrassend
😕 4Matig

Walnotenlikeur zelf maken veganistisch

Walnotenlikeur zelf maken is niet moeilijk, maar het heeft tijd nodig om zijn prachtige kleur en volle smaak te krijgen.

40 minuten
20 personen

Tip: Je kunt allerlei soorten alcohol voor dit recept gebruiken, zoals Jenever, wodka, eau de vie enzovoorts.

Jonge walnoot aan de boom
Jonge walnoot aan de boom

Aangezien je voor deze likeur onrijpe, groene walnoten nodig hebt is de beste periode om deze walnotenlikeur zelf te maken eind juni, begin juli. 

Recept walnotenlikeur zelf maken

Ingrediënten

20 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-09-2020, dit recept is voor 20 personen en duurt 40 minuten.

Bijgewerkt op: 22-09-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
40 minuten

Voorbereiding – 20 minuten + 3 maanden wachttijd

De walnoten kunnen afgeven op je handen, dus je kunt eventueel handschoenen aan doen. Was de groene walnoten en snijd deze door midden, of in kwarten. 

Jonge walnoot opengesneden
Jonge walnoot opengesneden

Voeg deze samen met de kruiden toe aan een grote weckpot. Schenk de drank op de walnoten en sluit de deksel. 

Schud de pot af en toe gedurende 6 weken. Je zult merken dat de drank steeds zwarter zal kleuren en dat is precies wat je wilt. 

Walnotenlikeur zelf maken net in pot
Walnotenlikeur zelf maken - alle ingrediënten in de pot

Voeg na 6 weken 300 gram suiker toe en wacht dan nog eens 6 weken. Schud de pot wederom regelmatig zodat de suiker kan oplossen.

Walnotenlikeur eindresultaat

Zodra de suiker is opgelost en de drank volledig zwart is geworden, kun je deze zeven. Dat doe je dus na ongeveer 3 maanden. 

Je kunt hiervoor een hele fijne zeef met optioneel een kaasdoek gebruiken om deze zo helder mogelijk te krijgen. 

Walnotenlikeur zelf maken
Walnotenlikeur zelf maken

Om de weckpot en flesjes te steriliseren kun je deze enkele minuten schoon koken in kokend water.  Verdeel de walnotenlikeur dan over kleine flesjes en sluit deze goed af. Nu kun je de likeur lang bewaren, in de winter (met kerst) zal deze likeur het allerlekkerste zijn omdat de smaken volledig zijn ingetrokken. 

Heerlijk als likeurtje om bij op te warmen, of lekker met een bolletje vanille ijs als dessert. Geniet ervan!

Wat vind je van dit recept?

215 waarderingen
😍
209
Geweldig
😋
2
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
4
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
397.74 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
16.11 g
15.08 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
5.51 g
0.44 g
Eiwitten
1.28 g
Vezels
0.76 g
Natrium
0.72 mg
Mineralen
Ijzer
0.26 mg
Calcium
11.06 mg
Magnesium
14.4 mg
Kalium
14.4 mg
Fosfor
35.5 mg
Koper
0.11 mg
Zink
0.22 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
0.62 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0.21 mg
Vitamine B1
0.04 mg
Vitamine B2
0.03 mg
Vitamine B6
0.04 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
4.39 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
14 reacties op "Walnotenlikeur zelf maken"
Joop zegt op 09-02-2024
Lijkt mee gezellig om eens te proberen met de noten van de no4tenboom van de buurman
Ohmydish zegt op 10-02-2024

Een heel goed idee! Om op de perfecte tijd te plukken kun je eind juni alvast in je agenda zetten, dan weet je zeker dat de walnoten op hun best zijn. Veel liefs, Véronique

Joop zegt op 15-02-2024
Je weet echter bijna nooit of de noten goed zijn. Gr
Joop zegt op 15-02-2024
Wanneer doe je de citroenschil erbij?
Ohmydish zegt op 15-02-2024

Hallo Joop, het is inderdaad een beetje een gok, maar wanneer je eind juni gaat plukken zit je meestal wel goed omdat ze dan nog jong en mooi groen zijn. Bij te laat plukken kunnen ze soms al iets te bitter zijn, maar licht bitter zullen ze altijd wel zijn. Dat is juist de charme van deze licht bittere likeur vind ik zelf. Veel liefs, Véronique

Ohmydish zegt op 15-02-2024

De citroenschil doe je er tegelijk met de kaneelstokken e.d. bij. Veel liefs, Véronique

Roel zegt op 08-07-2024
Hoi Veronique, Kun je het ook maken met alcohol 96%? Zoja hoe krijg je het juiste percentage van de likeur?
Véronique zegt op 10-07-2024
Hi Roel, ik denk persoonlijk dat dit zonde zal zijn om te gebruiken omdat het te sterk zal zijn. Maar mocht je toch de 96% alcohol willen gebruiken hiervoor, zou ik hem zeker verdunnen met water of suikersiroop (gelijke delen water en suiker). Hoeveel je dit precies zou moeten verdunnen kan ik je helaas niet met zekerheid zeggen. Veel liefs, Véronique
Luc Huts zegt op 14-07-2024
hallo, deze regel kun je gebruiken voor alles wat je zelf maakt met alcohol van 96%.(in dit voorbeeld) Neem bijvoorbeeld dat je 700 ml alcohol van 96% gebruikt. Als ik 2 liter (=2000ml: je hebt al 700ml alcohol , dus + 1300ml water) wil maken van deze okernotenlikeur of citroen, limoen, sinaasappel, pompelmoes of eender wat, dan deel je 96 (van de percentage alcohol) door 2000 (van de totale hoeveelheid die je wil maken) = 96 : 2000 =0.048. Als dit getal vermenigvuldigt met de hoeveelheid alcohol =700ml is dus 0.048 x 700 = 33.6 % nog een voorbeeld in de veronderstelling dat je nog 2 liter wil maken, nu neem ik 800ml alcohol (dus nog 1200ml water toevoegen) 96 : 2000 = 0.048 x 800 = 38.4 % neem je alcohol van 94% vervang je de 96 door 94 vb 94 : 2000 = 0.047 x 800 = 38.6%
Henry zegt op 17-07-2024
Hallo Luc, helder en mooi voorbeeld. Alleen wanneer meng je het water er door? Maak je eerst het aftreksel en als dat klaar is verdunnen met water of doe je al meteen de 96% alcohol er bij met het water? En wat doe je met de suiker verhouding?
Marlie zegt op 31-07-2024
Hoi! Ik heb van de boom gevallen walnoten gebruikt met graanjenever van 35% alcohol. Toen in de vruchten opensneed waren de eerste vormen en kleuren van de walnoot al te zien, is dit erg? Ik heb voor de rest heb recept gewoon gevolgd. Ik zie dat de drank nu, na 4 dagen, al bijna gitzwart is maar er zit ook een beetje een groene waas doorheen. Klopt dit? Daarnaast vroeg ik mij af of ik het brouwsel ook op een donkere plek moet zetten. Ik ben benieuwd!
Véronique zegt op 31-07-2024
Hoi Marlie, Bedankt voor je bericht! Het is al vrij laat om nog walnotenlikeur te maken aangezien je dit het beste van onrijpe walnoten kunt doen. Maar het kan geen kwaad om het nu nog te doen, ze zijn dan inderdaad al verder gevormd waardoor deze bitterder zullen zijn. Meestal is er een reden waardoor de walnoten van de boom vallen, ze zijn dan soms aangetast of ze hebben vlekjes. Maar het kan natuurlijk ook gewoon komen door storm/flinke wind en dan is er niets mis mee. Dat zal ook verklaren waardoor de drank al na 4 dagen zo verkleurd is. Een groene waas heb ik zelf nog nooit gehad, maar ik denk niet dat dit kwaad zou kunnen. Je hoeft de drank pas op een donkere plek te zetten zodra deze in de flesjes zit om langer te gaan bewaren. Laat je me weten of je walnotenlikeur lekker is geworden en niet te bitter is? Veel liefs, Véronique
Trudy zegt op 26-08-2024
Hoihoi, Ik heb rond 6 juli de walnoten geplukt. In plakjes gesneden, in een grote pot en 500 ml alcohol 96% toegevoegd, plus de kruiden. Dat heeft tot nu, 26 augustus gestaan. Zojuist heb ik 500ml water gekookt en er 150 gram donkere basterdsuiker aan toegevoegd. En nu maar weer wachten en af en toe omschudden. Benieuwd naar het resultaat rond de kerst.
Véronique zegt op 26-08-2024
Hallo Trudy, wat leuk dat je de walnotenlikeur aan het maken bent. Ik ben ook benieuwd naar jouw resultaat, je likeur zal iets minder sterk zijn aangezien je water hebt toegevoegd maar deze zal ongetwijfeld alsnog erg lekker worden! Proost alvast en veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.