Ohmydish.nl


Torentje met spinazie en gepocheerd ei

(7)

Dit torentje met spinazie en gepocheerd ei is een feestelijk vegetarisch voorgerecht. De perfecte start van je kerstmenu, met een makkelijke romige dressing.

55 minuten 4 personen Voorgerechten
Torentje met spinazie en gepocheerd ei

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • halve liter volle melk
  • 125 gram semoule (griesmeel)
  • 10 gram boter
  • 50 gram fijn geraspte grana padano
  • halve theelepel zout
  • snuf nootmuskaat
  • optioneel: 1 eidooier
  • 4 eieren
  • scheut azijn
  • 400 gram verse spinazie
  • 1 sjalot
  • 2 knoflooktenen
  • handvol amandelschaafsel
  • 4 eetlepels karnemelk
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 30 gram roquefort of andere blauwschimmelkaas
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
Torentje met spinazie en gepocheerd ei ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 middelgrote pannen
  • garde
  • houten lepel
  • groot bord
  • ronde uitsteker
  • optioneel: sla centrifuge
  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan
  • middelgrote kom
  • 4 kleine kommetjes
  • schuimspaan
  • grote kom

Bereiden


55 minuten 4 personen Voorgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/torentje-met-spinazie-en-gepocheerd-ei


Semoule rondjes maken – 15 minuten + wachttijd

Verwarm een halve liter melk samen met 10 gram roomboter, een snuf nootmuskaat en een halve theelepel zout. 

Zodra de melk warm is, roer je de griesmeel erdoor. Roer glad met een garde en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Je zult merken dat deze na enkele minuten dik begint te worden.

Gebruik nu een houten lepel i.p.v. een garde en roer de kaas erdoor. Zet het vuur uit zodra de griesmeel dik is en roer er optioneel 1 eidooier doorheen.

Maak een groot bord een beetje vochtig en verdeel er dan de griesmeel over. Strijk dit glad zodat het een dunne en gelijke plak zal worden en laat dit volledig afkoelen in de koelkast. 

Steek hier vervolgens rondjes uit en laat deze op kamertemperatuur komen voor je deze zal serveren.

Voorbereiding – 15 minuten

Was de spinazie en verwijder overtollig water met een sla centrifuge. Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze fijn. Rooster het amandelschaafsel in een droge bakpan tot deze mooi goudbruin zijn.

Maak een roquefort dressing door de karnemelk, crème fraîche en mayonaise met elkaar te mengen tot een glad mengsel. 

Verkruimel de roquefort erdoor zodat er kleine stukjes in de dressing zitten, maar je kunt er ook eventueel een gladde dressing van maken. Breng op smaak met peper en zout.

Torentje met spinazie en gepocheerd ei
Torentje met spinazie en gepocheerd ei

De eieren pocheren – 15 minuten

Vul een middelgrote pan met water, een flinke scheut azijn en flinke snuf zout. 

Leg 4 kleine kommetjes naast elkaar. Vul elk kommetje halfvol met azijn en voeg een snufje zout toe. Tik een eitje open en voeg de inhoud rustig toe aan de kom. Herhaal voor de resterende 3 kommetjes. 

Plaats minimaal 5 minuten lang in de koelkast of voeg een ijsblokje toe aan elk kommetje. Door de eieren in een kommetje met azijn te plaatsen voorkom je dat het ei uit elkaar gaat vallen als deze in contact komt met kokend heet water. Er zal een dun (iets gelig) laagje over het ei komen. 

Zet het vuur lager zodra het water in de grote pan aan de kook is gebracht. De reden is om te voorkomen dat er teveel bubbels ontstaan waardoor de eieren kapot kunnen gaan. Vul een kommetje met koud water en zet naast de pan met kokend water. 

Giet de inhoud van elk kommetje 1 voor 1 in in het kokende water (met azijn is prima!) Laat de eieren 2 minuten lang rustig garen. Haal ze dan voorzichtig uit de pan en voeg de gepocheerde eieren toe aan het kommetje met koud water. Dit stopt het kookproces en zal de azijn-smaak van de gepocheerde eieren verwijderen. 

Het torentje met spinazie en gepocheerd ei afmaken – 10 minuten

Verhit een scheutje olijfolie in een grote bakpan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de verse spinazie in delen toe en bak dit enkele minuten tot de spinazie geslonken is.

Verplaats de spinazie naar een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Breng de spinazie dan op smaak met peper en zout.

Maak torentjes van een semoule rondje en verse spinazie. Plaats het gepocheerde ei bovenop en maak af met roquefort dressing en geroosterd amandelschaafsel. Eet smakelijk!

Torentje met spinazie en gepocheerd ei: veelgestelde vragen

Wat is semoule?

Semoule (semolina) wordt in het Nederlands griesmeel genoemd. Griesmeel is grofkorrelig meel en is afkomstig van harde tarwe. Er bestaat ook griesmeel soorten van spelt, mais of rijst. 

Kan ik semoule vervangen voor iets anders? 

Je kunt de semoule eventueel vervangen door polenta.

Wat vind jij van dit recept?
7 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Panang curry
Volgend recept →
Prei stamppot met wortelen

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.