Sliptong bakken is makkelijk, met deze tips kan het niet mislukken en kun jij thuis zelf restaurant waardige sliptong bereiden. Een stevige witvis die iedereen lust!
De perfect gebakken sliptong heeft niet veel nodig, je hebt vooral een goede bakpan nodig om de sliptongetjes mooi goudbruin te bakken. In de jaren dat ik in restaurants heb gewerkt heb ik er honderden gebakken en met deze stappen zullen ze jou thuis ook perfect lukken!
De sliptongetjes die je doorgaans kunt kopen zijn al voor je schoongemaakt. Zo niet, dan zijn sliptongen makkelijk zelf schoon te maken. Je haalt de huid eraf door een stukje van de staart af te snijden en dan trek je het vel er over de gehele vis er zo af. Vervolgens neem je een schaar en knip je rechts en links de zijvinnen weg.
Je hoeft een sliptong niet eerst te fileren, liever niet zelfs. Sliptongen kun je namelijk het beste met graat bereiden, deze geven door het beenmerg in de ruggengraat veel smaak aan de vis.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 12-02-2025, dit recept is voor 2 personen en duurt 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 11-04-2025
Dep de sliptongen goed droog met keukenpapier en bestrooi deze met peper en zout.
Plaats een laag bloem op een groot bord en haal hier de sliptong doorheen. Schud overtollige bloem eraf en zorg dat de vis volledig bedekt is met een dun laagje bloem.
Bedek de vis pas met bloem vlak voor je ze gaat bakken, wanneer je dit vooraf zult doen zal de bloem vochtig worden waardoor de vis minder mooi zal bakken.
Verwarm een grote bakpan op middelhoog vuur en voeg een flinke klont roomboter samen met een scheut olijfolie toe. De olijfolie zal, naast extra smaak geven, ervoor zorgen dat de boter minder snel zal verbranden.
Plaats de sliptongen in de pan, beweeg deze niet en laat de korst mooi goudbruin worden in 3 minuten tijd.
Draai de sliptongen voorzichtig om en bak de andere kant nog eens 3 minuten.
Garneer de sliptongen met partjes of plakjes citroen en bieslook en serveer de gebakken sliptong bijvoorbeeld met (jasmijn)rijst, romanesco en wortelpuree. Eet smakelijk!
Hoeveel sliptongetjes per persoon?
Afhankelijk van de grootte van een sliptong, is 1 sliptong per persoon meer dan voldoende. Een sliptong weegt gemiddeld ongeveer 150 gram.
Wat is het verschil tussen een sliptong en (zee)tong?
Sliptongen is het kleinste formaat tong, terwijl de zeetong een stukje groter is. Men spreekt van sliptong als ze korter zijn dan 25 cm, de zeetong is groter dan 25 cm. Het is dus eigenlijk dezelfde vissoort en de benaming geeft het formaat aan.
Beide tongsoorten hebben visvlees wat subtiel van smaak is, met een zachte maar alsnog stevige textuur. De sliptong heeft zacht en fijn visvlees, terwijl de grotere zeetong steviger is.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | sliptongen | vis | 158.00 | - | - | 4.20 g | 1.00 g | 30.00 g | - | 160.00 mg | 1.20 mg | 40.00 mg | 60.00 mg | 600.00 mg | 380.00 mg | - | 0.80 mg | 50.00 µg | - | 4.00 mg | 16.00 mg | - | 0.10 mg | 0.50 mg | 0.30 mg | 2.00 µg | 20.00 µg | - | - | - | |
peper en zout | 8.79 | 2.27 g | 0.02 g | 0.11 g | 0.05 g | 0.36 g | 0.89 g | 678.27 mg | 0.18 mg | 8.00 mg | 2.66 mg | 22.17 mg | 3.03 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 1.03 µg | 0.04 µg | 2.67 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.35 µg | 0.16 mg | 5.73 µg | - | |||
bloem | gluten | 236.60 | 45.37 g | 0.98 g | 0.98 g | 0.13 g | 7.41 g | 1.82 g | 1.30 mg | 0.65 mg | 13.00 mg | 13.00 mg | 117.00 mg | 65.00 mg | 0.20 mg | 0.72 mg | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.07 mg | 0.18 mg | - | 22.75 µg | - | - | - | ||
0.5 | klont | roomboter | melk | 55.13 | 0.05 g | 0.05 g | 6.19 g | 4.05 g | 0.05 g | - | 0.38 mg | 0.01 mg | 0.98 mg | 0.15 mg | 1.13 mg | 1.50 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.09 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.5 | scheut | olijfolie | 44.15 | 0.01 g | - | 4.99 g | 0.73 g | - | - | 0.05 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | citroen | 10.80 | 1.95 g | 0.90 g | 0.12 g | - | 0.15 g | 0.66 g | 0.60 mg | 0.03 mg | 3.00 mg | 3.00 mg | 45.00 mg | 6.00 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | - | 13.50 mg | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 2.40 µg | - | - | - | ||
bieslook | 0.58 | 0.09 g | - | 0.01 g | - | 0.04 g | 0.02 g | 0.03 mg | 0.02 mg | 1.30 mg | 0.30 mg | 4.30 mg | 0.75 mg | - | - | - | - | 0.47 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
514.04 | 49.74 g | 1.95 g | 16.59 g | 5.95 g | 38.01 g | 3.38 g | 840.62 mg | 2.08 mg | 66.27 mg | 79.11 mg | 789.60 mg | 456.28 mg | 0.23 mg | 1.58 mg | 51.03 µg | 0.04 µg | 20.64 mg | 16.09 mg | 0.08 mg | 0.20 mg | 0.58 mg | 0.51 mg | 2.00 µg | 45.50 µg | 0.16 mg | 5.73 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.