Sliptong bakken doe je zo
😍 22 Geweldig
😋 4 Lekker
😲 2 Verrassend
😕 0 Matig

Sliptong bakken doe je zo

Sliptong bakken is makkelijk, met deze tips kan het niet mislukken en kun jij thuis zelf restaurant waardige sliptong bereiden. Een stevige witvis die iedereen lust!

15 minuten
2 personen

De perfect gebakken sliptong heeft niet veel nodig, je hebt vooral een goede bakpan nodig om de sliptongetjes mooi goudbruin te bakken. In de jaren dat ik in restaurants heb gewerkt heb ik er honderden gebakken en met deze stappen zullen ze jou thuis ook perfect lukken!

De sliptongetjes die je doorgaans kunt kopen zijn al voor je schoongemaakt. Zo niet, dan zijn sliptongen makkelijk zelf schoon te maken. Je haalt de huid eraf door een stukje van de staart af te snijden en dan trek je het vel er over de gehele vis er zo af. Vervolgens neem je een schaar en knip je rechts en links de zijvinnen weg. 

Je hoeft een sliptong niet eerst te fileren, liever niet zelfs. Sliptongen kun je namelijk het beste met graat bereiden, deze geven door het beenmerg in de ruggengraat veel smaak aan de vis.

Sliptong bakken doe je zo ingrediënten

Recept sliptong bakken doe je zo

Ingrediënten

2 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept sliptong bakken doe je zo allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 12-02-2025, dit recept is voor 2 personen en duurt 15 minuten.

Bijgewerkt op: 11-04-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
Onbekend
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
15 minuten

Sliptong bakken doe je zo – 15 minuten

Dep de sliptongen goed droog met keukenpapier en bestrooi deze met peper en zout.

Plaats een laag bloem op een groot bord en haal hier de sliptong doorheen. Schud overtollige bloem eraf en zorg dat de vis volledig bedekt is met een dun laagje bloem.

Bedek de vis pas met bloem vlak voor je ze gaat bakken, wanneer je dit vooraf zult doen zal de bloem vochtig worden waardoor de vis minder mooi zal bakken.

Sliptong bakken doe je zo
Sliptong bakken doe je zo

Verwarm een grote bakpan op middelhoog vuur en voeg een flinke klont roomboter samen met een scheut olijfolie toe. De olijfolie zal, naast extra smaak geven, ervoor zorgen dat de boter minder snel zal verbranden.

Plaats de sliptongen in de pan, beweeg deze niet en laat de korst mooi goudbruin worden in 3 minuten tijd.

Draai de sliptongen voorzichtig om en bak de andere kant nog eens 3 minuten.

Garneer de sliptongen met partjes of plakjes citroen en bieslook en serveer de gebakken sliptong bijvoorbeeld met (jasmijn)rijst, romanesco en wortelpuree. Eet smakelijk!

Tips!

Hoeveel sliptongetjes per persoon?

Afhankelijk van de grootte van een sliptong, is 1 sliptong per persoon meer dan voldoende. Een sliptong weegt gemiddeld ongeveer 150 gram.

Wat is het verschil tussen een sliptong en (zee)tong?

Sliptongen is het kleinste formaat tong, terwijl de zeetong een stukje groter is. Men spreekt van sliptong als ze korter zijn dan 25 cm, de zeetong is groter dan 25 cm. Het is dus eigenlijk dezelfde vissoort en de benaming geeft het formaat aan.

Beide tongsoorten hebben visvlees wat subtiel van smaak is, met een zachte maar alsnog stevige textuur. De sliptong heeft zacht en fijn visvlees, terwijl de grotere zeetong steviger is.

Wat vind je hiervan?

28 waarderingen
😍
22
Geweldig
😋
4
Lekker
😲
2
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
514.04 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
49.74 g
1.95 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
16.59 g
5.95 g
Eiwitten
38.01 g
Vezels
3.38 g
Natrium
840.62 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
1 sliptongen vis 158.00 - - 4.20 g 1.00 g 30.00 g - 160.00 mg 1.20 mg 40.00 mg 60.00 mg 600.00 mg 380.00 mg - 0.80 mg 50.00 µg - 4.00 mg 16.00 mg - 0.10 mg 0.50 mg 0.30 mg 2.00 µg 20.00 µg - - -
peper en zout 8.79 2.27 g 0.02 g 0.11 g 0.05 g 0.36 g 0.89 g 678.27 mg 0.18 mg 8.00 mg 2.66 mg 22.17 mg 3.03 mg 0.02 mg 0.02 mg 1.03 µg 0.04 µg 2.67 mg - - - - 0.01 mg - 0.35 µg 0.16 mg 5.73 µg -
bloem gluten 236.60 45.37 g 0.98 g 0.98 g 0.13 g 7.41 g 1.82 g 1.30 mg 0.65 mg 13.00 mg 13.00 mg 117.00 mg 65.00 mg 0.20 mg 0.72 mg - - - - - 0.08 mg 0.07 mg 0.18 mg - 22.75 µg - - -
0.5 klont roomboter melk 55.13 0.05 g 0.05 g 6.19 g 4.05 g 0.05 g - 0.38 mg 0.01 mg 0.98 mg 0.15 mg 1.13 mg 1.50 mg - 0.01 mg - - - 0.09 mg 0.08 mg - - - - - - - -
0.5 scheut olijfolie 44.15 0.01 g - 4.99 g 0.73 g - - 0.05 mg - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 citroen 10.80 1.95 g 0.90 g 0.12 g - 0.15 g 0.66 g 0.60 mg 0.03 mg 3.00 mg 3.00 mg 45.00 mg 6.00 mg 0.02 mg 0.03 mg - - 13.50 mg - - 0.02 mg 0.01 mg 0.01 mg - 2.40 µg - - -
bieslook 0.58 0.09 g - 0.01 g - 0.04 g 0.02 g 0.03 mg 0.02 mg 1.30 mg 0.30 mg 4.30 mg 0.75 mg - - - - 0.47 mg - - - - - - - - - -
    514.04 49.74 g 1.95 g 16.59 g 5.95 g 38.01 g 3.38 g 840.62 mg 2.08 mg 66.27 mg 79.11 mg 789.60 mg 456.28 mg 0.23 mg 1.58 mg 51.03 µg 0.04 µg 20.64 mg 16.09 mg 0.08 mg 0.20 mg 0.58 mg 0.51 mg 2.00 µg 45.50 µg 0.16 mg 5.73 µg -
2 reacties op "Sliptong bakken doe je zo"
Jacqueline zuurbier zegt op 16-02-2025
Dit is idd het allerlekkerste! Ik rasp de tijd citroenschil voor voor het bakken over de sliptong. Maar misschien niet handig?
Véronique zegt op 17-02-2025
Dankjewel voor je leuke bericht, Jacqueline! Citroenschil geeft extra smaak aan de sliptongetjes naast het sap, heerlijk om toe te voegen. Ik zou deze zelf na het bakken toevoegen i.p.v. ervoor/tijdens, aangezien deze vrij snel verbrand. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.