Ohmydish.nl
Ohmydish.nl


Roomborstplaat

Ouderwets snoepgoed dat volgens velen niet mag ontbreken tijdens Sinterklaas. Deze lekkernij is heel zoet en daarom vooral voor echte zoetekauwen!

Roomborstplaat
20 minuten 6 personen Hapjes en snacks
Roomborstplaat

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram suiker
  • 5 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels water
  • 1/2e theelepel vanille extract
Roomborstplaat
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • kleine sauspan met dikke bodem (handigste is met een schenktuit)
  • garde
  • suiker thermometer
  • vormpjes naar keuze - als je geen vormpjes hebt kun je het mengsel na het afkoelen zelf in stukken verdelen
  • vel bakpapier

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

20 minuten 6 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/roomborstplaat


Voor de foodblogswap van deze maand, ging ik voor een Sinterklaas recept. Wat mij betreft nog een beetje te vroeg, zo eind oktober, maar de winkels liggen blijkbaar al een tijdje vol met Sinterklaas snoep. Dus toen ik bij Annemarie dit snoepgoed zag, wilde ik dit wel eens proberen. Ik kende het namelijk helemaal niet, want ik ben suikervrij opgevoed en dit soort érg zoet snoep was in ons huis niet te vinden. Als twist op deze roomborstplaat, deed ik er nog wat vanille extract door.

Voorbereiding -- 5 minuten

Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg hier de vormpjes op. Maak de vormpjes en bakpapier vochtig, dit zorgt ervoor dat de roomborstplaat niet blijft plakken. 

Roomborstplaat

Roomborstplaat

Roomborstplaat afmaken -- 15 minuten

Voeg alle ingrediënten toe aan de kleine sauspan en roer dit glad. Verwarm dit op laag vuur terwijl je regelmatig roert. Zodra het kookt roer je het voortdurend met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Kook het dan op laag vuur nog ongeveer 5 minuten, het mengsel moet 115 graden Celsius worden. Als je geen thermometer hebt, kun je zien dat deze klaar is als het mengsel iets dikker begint te worden.

Zet dan het vuur uit en roer blijf roeren terwijl het afkoelt, je zult merken dat het iets troebel en dikker zal worden. Wacht niet te lang, anders zal het niet vloeibaar genoeg meer zijn om te kunnen schenken. Verdeel over de vormpjes, hoeveel vormpjes dit zullen zijn is afhankelijk van de grootte en hoe vol je de vormpjes maakt. Het lekkerste is als deze niet te dik zijn.

Laat deze dan een kwartier afkoelen, zet deze dan op hun kant zodat de onderkant ook kan drogen. Na ongeveer een half uur kun je de vormpjes verwijderen. Als je geen vormpjes gebruikt kun je deze zelf in stukken breken. Geniet ervan!Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


← Vorig recept
Pompoen chili

Sinterklaas recepten

Wil je iets lekkers gaan maken voor Sinterklaas? Hier vind je lekkere recepten voor een leuke en gezellige Sinterklaas viering. Maak bijvoorbeeld je eigen pepernoten, kruidnoten, taaitaai of een heerlijke cheesecake. Met deze lekkere recepten gaat het zeker weten een gezellig en heerlijk avondje worden!