Roomborstplaat

(8)

Ouderwets snoepgoed dat volgens velen niet mag ontbreken tijdens Sinterklaas. Deze lekkernij is heel zoet en daarom vooral voor echte zoetekauwen!

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks
Roomborstplaat

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram suiker
  • 5 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels water
  • 1/2e theelepel vanille extract
Roomborstplaat Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • kleine sauspan met dikke bodem (handigste is met een schenktuit)
  • garde
  • suiker thermometer
  • vormpjes naar keuze
  • vel bakpapier

Bereiding


Kooktijd 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/roomborstplaat


Voorbereiding -- 5 minuten

Tip: als je geen vormpjes hebt kun je het mengsel na het afkoelen zelf in stukken verdelen.

Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg hier de vormpjes op. Maak de vormpjes en bakpapier vochtig, dit zorgt ervoor dat de roomborstplaat niet blijft plakken. 

Roomborstplaat
Roomborstplaat

Roomborstplaat afmaken -- 15 minuten

Voeg alle ingrediënten toe aan de kleine sauspan en roer dit glad. Verwarm dit op laag vuur terwijl je regelmatig roert. Zodra het kookt roer je het voortdurend met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.

Kook het dan op laag vuur nog ongeveer 5 minuten, het mengsel moet 115 graden Celsius worden. Als je geen thermometer hebt, kun je zien dat deze klaar is als het mengsel iets dikker begint te worden.

Zet dan het vuur uit en roer blijf roeren terwijl het afkoelt, je zult merken dat het iets troebel en dikker zal worden. Wacht niet te lang, anders zal het niet vloeibaar genoeg meer zijn om te kunnen schenken.

Verdeel over de vormpjes, hoeveel vormpjes dit zullen zijn is afhankelijk van de grootte en hoe vol je de vormpjes maakt. Het lekkerste is als deze niet te dik zijn.

Laat deze dan een kwartier afkoelen, zet deze dan op hun kant zodat de onderkant ook kan drogen. Na ongeveer een half uur kun je de vormpjes verwijderen.

Als je geen vormpjes gebruikt kun je deze zelf in stukken breken. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

8 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.