Pruimenvlaai met kruimels en pudding
😍 6Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Pruimenvlaai met kruimels en pudding vegetarisch

Pruimenvlaai met kruimels en pudding is een fantastisch gebak met een romige laag, zoetzuur fruit en krokante kruimels. Een Limburgse kruimelvlaai met als extraatje een laag fruit.

1 uur
12 personen

Een Limburgse vlaai kenmerkt zich door het gistdeeg met een heerlijke vulling, deze wordt in korte tijd op hoge temperatuur gebakken. Dit geeft een vlaai zijn heerlijke smaak, waarbij een kruimelvlaai met pudding bij velen favoriet is. 

Deze pruimenvlaai met kruimels en pudding is extra lekker door de extra laag pruimen. Maar een standaard kruimelvlaai met pudding zonder fruit is ook een ontzettende aanrader.

Je kunt eventueel kant-en-klare custard gebruiken, maar zelf banketbakkersroom maken is niet moeilijk en is de moeite waard. Je kunt een soort pruimen naar keuze gebruiken, ik gebruikte voor deze versie mirabellen uit onze tuin.

Pruimenvlaai met kruimels en pudding ingrediënten

Recept pruimenvlaai met kruimels en pudding

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-07-2024, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur.

Bijgewerkt op: 09-08-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur

Deeg maken – 10 minuten + wachttijd

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is.

Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.

Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. 

Voorbereiding – 20 minuten

Maak ondertussen de banketbakkersroom (pudding), het is niet per se nodig om deze eerst volledig af te laten koelen.

Vet de vlaaivorm in met boter en voeg dan een dun laagje bloem toe. 

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. 

Was ondertussen de pruimen, snijd de pruimen in kwarten en verwijder de pit. 

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken.

Pruimenvlaai met kruimels en pudding
Pruimenvlaai met kruimels en pudding

Pruimenvlaai afmaken – 30 minuten

Verwijder het overtollige deeg van de vlaaibodem en verdeel hier de pudding over.

Meng de pruimen met paneermeel en suiker en verdeel deze over de pudding.

Pruimenvlaai voorbereiden
Pruimenvlaai voorbereiden

Kneed met de hand 150 gram roomboter en kneed er dan ook de suiker bij. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan.

Pruimenvlaai met kruimels
Pruimenvlaai met kruimels

Verdeel de kruimels over de pruimenvlaai en zet de vlaai niet te hoog in de oven. Bak deze kort en krachtig af in ongeveer 10 tot 15 minuten, de exacte tijd is afhankelijk van de oven.

Laat de kruimelvlaai afkoelen en verdeel deze vervolgens in stukken. In Limburg wordt een vlaai doorgaans in 10 stukken verdeeld, zodat de stukken net iets groter zijn. Geniet ervan!

Tips!

Welke pruimen voor een pruimenvlaai?

Je kunt verschillende pruimensoorten gebruiken, zoals bijvoorbeeld mirabellen, Reine Claude of Kwetsen.

Moet ik de bodem blindbakken?

Nee, de bodem voor vlaaien worden nooit zonder vulling gebakken. Het is namelijk pas een Limburgse vlaai zodra de bodem met vulling in zijn geheel worden gebakken. Zodra een bodem wordt blindgebakken en naderhand gevuld met een vulling, is het een taart en geen vlaai.

Wat vind je van dit recept?

6 waarderingen
😍
6
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
409.44 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
53.8 g
21.85 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
17.04 g
10.28 g
Eiwitten
7.55 g
Vezels
2 g
Natrium
90.83 mg
Mineralen
Ijzer
0.93 mg
Calcium
71.96 mg
Magnesium
17.99 mg
Kalium
17.99 mg
Fosfor
116.77 mg
Koper
0.18 mg
Zink
0.86 mg
Jodium
0 µg
Selenium
1.83 µg
Vitamines
Vitamine C
3.38 mg
Vitamine D
0.41 mg
Vitamine A
0.22 mg
Vitamine B1
0.1 mg
Vitamine B2
0.15 mg
Vitamine B6
0.25 mg
Vitamine B12
0.23 µg
Foliumzuur
21.83 µg
Vitamine E
0.09 mg
Vitamine K
0.02 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
2 reacties op "Pruimenvlaai met kruimels en pudding"
Wilma zegt op 27-07-2024
Hoi Veronique, Klopt het dat er in je banketbakkersroom voor dit recept geen eidooiers gaan? In je andere recept van banketbakkersroom waarna je verwijst moeten er namelijk wel in.
Marco zegt op 27-07-2024
Hoi Wilma, de eidooiers stonden wel in de ingrediëntenlijst, maar iets te hoog. Deze heb ik nu onder het juiste kopje gezet :-) Groetjes Marco

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.