Pruimenvlaai met kruimels en pudding is een fantastisch gebak met een romige laag, zoetzuur fruit en krokante kruimels. Een Limburgse kruimelvlaai met als extraatje een laag fruit.
Een Limburgse vlaai kenmerkt zich door het gistdeeg met een heerlijke vulling, deze wordt in korte tijd op hoge temperatuur gebakken. Dit geeft een vlaai zijn heerlijke smaak, waarbij een kruimelvlaai met pudding bij velen favoriet is.
Deze pruimenvlaai met kruimels en pudding is extra lekker door de extra laag pruimen. Maar een standaard kruimelvlaai met pudding zonder fruit is ook een ontzettende aanrader.
Je kunt eventueel kant-en-klare custard gebruiken, maar zelf banketbakkersroom maken is niet moeilijk en is de moeite waard. Je kunt een soort pruimen naar keuze gebruiken, ik gebruikte voor deze versie mirabellen uit onze tuin.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 23-07-2024, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-08-2024
Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is.
Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.
Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek.
Maak ondertussen de banketbakkersroom (pudding), het is niet per se nodig om deze eerst volledig af te laten koelen.
Vet de vlaaivorm in met boter en voeg dan een dun laagje bloem toe.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen.
Was ondertussen de pruimen, snijd de pruimen in kwarten en verwijder de pit.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken.
Verwijder het overtollige deeg van de vlaaibodem en verdeel hier de pudding over.
Meng de pruimen met paneermeel en suiker en verdeel deze over de pudding.
Kneed met de hand 150 gram roomboter en kneed er dan ook de suiker bij. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan.
Verdeel de kruimels over de pruimenvlaai en zet de vlaai niet te hoog in de oven. Bak deze kort en krachtig af in ongeveer 10 tot 15 minuten, de exacte tijd is afhankelijk van de oven.
Laat de kruimelvlaai afkoelen en verdeel deze vervolgens in stukken. In Limburg wordt een vlaai doorgaans in 10 stukken verdeeld, zodat de stukken net iets groter zijn. Geniet ervan!
Welke pruimen voor een pruimenvlaai?
Je kunt verschillende pruimensoorten gebruiken, zoals bijvoorbeeld mirabellen, Reine Claude of Kwetsen.
Moet ik de bodem blindbakken?
Nee, de bodem voor vlaaien worden nooit zonder vulling gebakken. Het is namelijk pas een Limburgse vlaai zodra de bodem met vulling in zijn geheel worden gebakken. Zodra een bodem wordt blindgebakken en naderhand gevuld met een vulling, is het een taart en geen vlaai.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.