Progrestaart

(12)

Een progrestaart is een simpele variant van een klassieke hazelnootschuimtaart. Met meringue, hazelnoten, chocolade en slagroom. Ook zonder chocolade een aanrader! Laat een reactie achter

Kooktijd 2 uur 20 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 274 calorieën p.p.
Progrestaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • 6 eiwitten
 • 300 gram suiker
 • 150 gram hazelnoten
 • 200 gram pure chocolade
 • 500 ml slagroom
 • ongeveer 100 gram nougatine nootjes
Progrestaart Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • oven
 • 1 of 2 bakplaten bekleed met bakpapier
 • foodprocessor
 • keukenpapier + druppels citroensap
 • elektrische mixer
 • siliconen spatel
 • bain-marie
 • taartschaal
 • optioneel: spuitzak met stervormige spuitmond

Bereiding


Kooktijd 2 uur 20 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 274 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/progrestaart


Voorbereiding – 2 uur

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster deze mooi goudbruin in ongeveer 5 minuten.

Laat de hazelnoten afkoelen en hak deze dan zo fijn mogelijk, het beste kun je hier een foodprocessor voor gebruiken. 

Verlaag de oventemperatuur naar 120 graden Celsius en teken 2 grotere of 3 kleinere rondjes op bakpapier voor een mooie ronde taart. 

Ontvet de kom en garde van de elektrische mixer met keukenpapier en een paar druppels citroensap en klop de eiwitten tot stijven pieken. Voeg dan geleidelijk de suiker toe en mix tot de eiwitten mooi glanzen. 

Roer de fijne hazelnoten door de eiwitten. Draai het bakpapier om zodat er geen pen op de meringue komt en verdeel de eiwitten in 3 dunne rondjes. Maak deze zo recht mogelijk.

Bak de dunne meringues in ongeveer anderhalf uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de grootte en de dikte van de meringues. Ze behoren volledig hard geworden te zijn, ook binnenin. Laat ze dan volledig afkoelen.

Progrestaart
Progrestaart

Progrestaart afmaken – 20 minuten

Smelt de chocolade, dit kun je het beste bain-marie doen. Verwarm hiervoor een laagje water in een kleine pan. Plaats een passende kom bovenop en voeg hier de chocolade in stukken aan toe.

Verdeel de gesmolten chocolade in een laag over de meringues, maak de lagen niet te dik. Laat de chocolade dan weer uitharden.

Klop ondertussen de slagroom tot deze stijve pieken heeft. Plak de eerste meringue vast aan de taartschaal met een beetje slagroom zodat deze niet gaat schuiven. 

Besmeer dan de bovenkant met een dikke laag slagroom. Plaats de tweede meringue erop, dan weer een laag slagroom en dan eventueel de derde meringue. Bekleed dan ook de zijkanten met een dikke laag slagroom. Hou een beetje slagroom apart om eventueel toefjes bovenop te maken.

Verdeel de nougatine nootjes over de volledige taart en versier eventueel met de toefjes slagroom. Geniet ervan!


Waardeer dit recept!
12 stemmen

Progrestaart: Veel gestelde vragen

Waar komt de naam progrestaart vandaan?

Progrestaart staat ook wel bekend als schuimgebak. 

Door de temperatuur van de oven, verdwijnt het vocht uit de eiwitten en zet de aanwezige lucht in de eiwitten uit. Dit zorgt voor meer volume, dus vergroting ofwel vooruitgang, progressie.

Wat is het verschil tussen schuimgebak en progrestaart?

Bij een progrestaart worden er gehakte noten toegevoegd aan de eiwitten, terwijl dit bij schuimgebak meestal niet het geval is.

Kan ik een progrestaart ook zonder chocolade maken?

Een progrestaart wordt klassiek zelfs meestal zonder chocolade gemaakt. De chocolade geeft extra smaak en structuur, maar zonder is deze taart ook overheerlijk.

Kan ik een progrestaart invriezen?

Een progrestaart laat zich erg goed invriezen. Ontdooi deze langzaam voor het beste resultaat.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.