Een heerlijke basis preisoep, met kaas, room en eventueel croutons. Klaar in een half uurtje en extra lekker als vullende lunch. Recept voor 8 personen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 16-01-2018, dit recept is voor 8 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwijder de buitenste bladeren en uiteinde van de prei en snijd deze grof. Als je wil kun je een beetje prei apart houden en fijn snijden ter garnering. Was de prei en zet opzij.
Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze ook grof. Schil de aardappelen en snijd deze vervolgens in kleine stukjes, als de stukken te groot zijn zal de soep langer moeten koken.
Verhit een klontje boter in de grote pan en fruit hierin de sjalot en knoflook enkele minuten. Voeg dan de gewassen prei en aardappelstukjes toe en bak dit nog ongeveer 5 minuten langer.
Schenk de groentebouillon erbij samen met het laurierblad en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Verwijder het laurierblad en gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren.
Verwarm ondertussen ongeveer 100 ml room en roer hier een handjevol geraspte kaas doorheen samen met wat peper.
Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met de kaas-room en eventueel fijngesneden prei en/of croutons. Eet smakelijk!
Welke aardappelen voor preisoep?
Voor een aardappel preisoep kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken. Je kunt eventueel ook vastkokende aardappelen gebruiken, maar deze moeten iets langer koken want ze vallen minder snel uit elkaar.
Welke kruiden in preisoep?
Voor deze simpele preisoep gebruik ik enkel een laurierblad, maar je kunt eventueel ook nog verse kruiden toevoegen zoals tijm of oregano.
Hoe lang moet prei koken?
De kooktijd van prei is ongeveer 10 minuten. Prei kan ook rauw gegeten worden, door het koken wordt prei juist zoeter van smaak.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.