Praliné

(5)

Zelfgemaakte praliné is veel lekkerder dan kant-en-klaar en het is ook nog eens gemaakt in een half uur. Een heerlijke basis voor taart, koek of desserts.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-07-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-10-2022

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Basisrecepten
Praliné

Ingrediënten


  • 70 gram hazelnoten
  • 40 gram amandelen
  • 50 gram suiker
Praliné Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • oven
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • keukenmachine

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Basisrecepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/praline


Praliné maken -- 30 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel hier de hazelnoten en amandelen over. 

Rooster de noten ongeveer 5 tot 10 minuten, de tijd is afhankelijk van je oven. Je zult merken dat de noten genoeg geroosterd zijn als de velletjes los komen. 

Verplaats de noten dan naar een schone theedoek. Zo kun je gemakkelijk de meeste velletjes eraf wrijven, als ze er niet volledig af zijn is niet erg want een beetje geeft ook nog eens extra smaak. 

Praliné
Praliné

Verwarm de suiker in een kleine sauspan, bij voorkeur met een dikkere bodem, en laat dit op laag vuur zachtjes karamel worden. Pas op, want de suiker zal erg heet worden. 

Roer de suiker niet, want dan zal deze gaan kristalliseren. Laat deze rustig mooi kleuren. Roer er dan de noten doorheen en schep terug naar het bakpapier. 

Zodra de noten en karamel enigszins zijn afgekoeld, kun je die fijn malen in een keukenmachine. Hoe langer je deze laat draaien, hoe meer olie uit de noten vrij zal komen en hoe meer het geheel een pasta consistentie krijgt. 

Je kunt deze praliné, oftewel notenpasta, op verschillende manieren gebruiken. In taart of desserts, of zelfs op een sneetje brood. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-07-2019, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-10-2022


Waardeer dit recept!
5 stemmen

0 reacties op Praliné

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.