Een heerlijke super zachte pepernoten arretjescake is makkelijk om te maken. Weinig ingrediënten en veel smaak voor deze ouderwetse Nederlandse klassieker.
Een arretjescake is een ouderwetse Hollandse no-bake cake, deze klassieker wordt doorgaans met Maria koekjes of andere droge koekjes gemaakt. Deze pepernoten arretjescake is ontzettend lekker en mag niet ontbreken tijdens Sinterklaas.
Officieel gebruik ik hiervoor kruidnoten, maar in de volksmond worden dit natuurlijk pepernoten genoemd. Wat het verschil tussen kruidnoten en pepernoten zijn, kun je hier lezen, maar toch zal ik ze altijd pepernoten blijven noemen. Net zoals de meeste mensen, wat niet betekent dat deze mensen het verschil niet weten.
Het maken van een arretjescake is een fluitje van een cent en staat binnen een handomdraai in de koelkast. Wel nog even wachten tot de arretjescake stevig is geworden.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 30-11-2023, dit recept is voor 10 personen en duurt 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier, als je het bakpapier een stukje over de rand laat uitsteken kun je de arretjescake makkelijker uit de vorm halen.
Smelt de roomboter in een kleine pan. Meng ondertussen de eieren en suiker tot een glad mengsel met een elektrische mixer. De eieren hoeven niet luchtig te worden, dus klop niet te lang.
Voeg de gesmolten boter toe en zeef het cacaopoeder er geleidelijk bij. Meng steeds opnieuw tot een glad mengsel.
Haal de garde uit het mengsel en gebruik een siliconen spatel om de pepernoten door het mengsel te mengen.
Schenk het mengsel in het cakeblik en laat het blik voorzichtig op het aanrecht vallen om luchtbellen te verwijderen.
Dek af met huishoudfolie en zet de arretjescake minimaal 2 uur in de koelkast tot deze stevig is geworden en je deze makkelijk kunt snijden. Geniet ervan!
Kan ik margarine gebruiken voor arretjescake?
Het gebruiken van margarine of andere vorm van vet is af te raden, aangezien je hierdoor een plakkerige textuur krijgt.
Mijn arretjescake komt niet uit de vorm, wat nu?
Wanneer de arretjescake niet uit de vorm komt, kun je deze heel kort in een bak met warm water zetten. Hierdoor zal de buitenste laag een beetje zacht worden en los komen van de vorm.
Plaats deze niet te lang in het warme water, aangezien de arretjescake dan zal smelten. Zet de arretjescake dan voorzichtig omgekeerd op een snijplank en tik op het cakeblik.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.