Loempiavellen zelf maken

(205)

Zelfgemaakte loempiavellen zijn heerlijk en ook erg handig als je geen kant-en-klare vellen in jouw buurt kunt kopen. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-11-2019, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 09-01-2024

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks
Loempiavellen zelf maken

Ingrediënten


  • 200 gram bloem
  • 50 gram maïzena
  • 1 ei
  • theelepel zout
  • 400 ml water

Kookgerei nodig


  • fijne zeef
  • grote kom
  • garde of elektrische mixer
  • huishoudfolie
  • grote bakpan (bij voorkeur met anti aanbak)
  • spatel
  • groot bord of rooster

Loempiavellen zelf maken Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/loempiavellen-zelf-maken


Voorbereiding – 10 minuten + wachttijd

Zeef de bloem, maizena en zout. Meng het ei met een beetje water en voeg dan geleidelijk het bloem mengsel toe en de rest van het water.

Meng met een garde of met een elektrische mixer tot een glad beslag. Het beslag behoort behoorlijk dun te zijn.

Laat dit nu afgedekt in de koelkast minimaal een half uur staan, maar het beste om dit een hele nacht te laten rusten. 

Loempiavellen
Zelf loempiavellen maken

De loempia vellen maken – 20 minuten

Roer het beslag opnieuw glad met een garde en verwarm een bakpan met anti aanbak op middelhoog vuur. Gebruik keukenpapier om de bodem in te wrijven met een beetje neutrale olie. Verdeel dan een dun laagje beslag over de bodem van de pan, zorg dat deze niet te dik maar ook niet te dun is.

Je kunt eventueel overtollig beslag weer terug in de kom schenken via de zijkant van de pan. Zo houdt je gegarandeerd een dunne en evenredige laag over.

Bak aan beide kanten, de vellen hoeven niet te kleuren. Leg deze dan op de onderkant van een bord of op een rooster om af te laten koelen. Herhaal voor het resterende beslag en stapel ze pas op elkaar als ze volledig zijn afgekoeld.

Je kunt deze vellen gebruik om bijvoorbeeld deze loempia's met kip en ham te maken, maar je kunt ze naar smaak vullen. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-11-2019, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 09-01-2024


Waardeer dit recept!
205 stemmen

Loempiavellen zelf maken: Veel gestelde vragen

Wat zijn loempiavellen?

Loempiavellen zijn dun en redelijk stevige velletjes gemaakt van beslag. Dit beslag is gemaakt met bloem, water, ei en een snufje zout.

Zijn loempiavellen hetzelfde als filodeeg?

Ook al lijken ze op elkaar, toch zit er verschil tussen deze twee ingrediënten. In loempiavellen zit bloem, water en eiwit. Filodeeg bevat behalve bloem en water ook olie. Van origine komt filodeeg uit de Midden-Oosterse keuken en loempiavellen uit de (verre) Oosterse keuken.

Kun je loempiavellen ook in de oven bakken?

Loempiavellen zijn geschikt om te gebruiken in zowel de oven als de frituurpan (friteuse).

10 reacties op Loempiavellen zelf maken

Lygia plaatste op 21-11-2019 om 21:02:47
Leuk hoor dank u wel voor de kennis die je deelt.
Ohmydish plaatste op 21-11-2019 om 22:40:40
Dankjewel voor je leuke bericht! Heel erg graag gedaan :)
Marijke plaatste op 21-01-2021 om 16:55:30
Dankje voor het recept! Ik heb de vellen gebakken en heel goed gelukt. Wel me eigen vulling gemaakt. Succes 🌺
Ohmydish plaatste op 22-01-2021 om 10:15:14
Wat leuk om te horen Marijke! Dankjewel voor je leuke berichtje, fijne dag en alvast een fijn weekend!
Sophie plaatste op 23-01-2021 om 18:06:34

Mijn moeder maakte ook altijd zélf haar loempiavellen. Alleen gebruikte zij altijd een -brede- keukenkwast . Daarmee kwaste zij heel snel de bodem van de hete koekenpan in, zodat ze heel dunne vellen kreeg. Eerst snel rond om de rand te vormen en dan gauw het midden in rechte streken en soms ook dwars. Pan hield zij vast aan de steel , zodat ze die ook weleens vàn of iets boven het vuur kon houden tijdens het kwasten . Als het velletje klaar was zag je dat vanzelf wit worden en de randen krulden wat op. Het uit de koekepan halen ging ook gemakkelijk met de vingers van beide handen. . De velletjes legde ze gewoon losjes op een groot plat bord met als ondergrond een omgekeerd koffieschoteltje. . De loempias zijn heerlijk krokant na het bakken.

Ohmydish plaatste op 27-01-2021 om 10:33:21
Hoi Sophie, sorry voor de late reactie! Als je het beslag meteen over de bodem verdeeld en het overtollige terug schenkt zijn ze ook mooi dun. Zo heb ik dit ook geleerd op de koksopleiding, een simpele en snelle manier. Maar met een kwast kan natuurlijk ook, hele fijne dag en veel liefs Véronique
Peggy plaatste op 03-02-2023 om 18:16:03
Ik ben een 71-jarige Indo, en heb al honderden loempia’s gebakken in mijn leven. Maar nog nooit waren mijn vellen zo mooi dankzij jouw recept! Bedankt hiervoor!
Ohmydish plaatste op 04-02-2023 om 10:02:21

Wat een mooi compliment Peggy, super bedankt! Veel liefs en een fijn weekend, Véronique

Gmh Peeters plaatste op 10-01-2024 om 18:42:37
Kan je i. p.v. Bloem ook gluten vrij meel gebruiken???
Ohmydish plaatste op 11-01-2024 om 11:57:37

Goedemiddag, dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Aangezien de gluten in bloem juist zorgen voor een elastisch deeg of beslag, kan ik me voorstellen dat loempiavellen met glutenvrij meel een andere textuur zullen krijgen. Ik ben benieuwd naar het resultaat mocht je het gaan proberen! Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.