Limburgse knapkoek
😍 72Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Limburgse knapkoek

Limburgse knapkoek, of beter gezegd knapkook, is een heerlijk brosse koek. Een ouderwetse lekkernij naar recept van mijn oma.

30 minuten
16 personen
Recept limburgse knapkoek
Limburgse knapkoek ingrediënten

Ingrediënten

16 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 20-10-2016, dit recept is voor 16 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
5 minuten
Kooktijd
25 minuten
Totale tijd
30 minuten

Voorbereiding – 5 minuten + wachttijd

Meng de boter met suiker tot dit luchtig is, voor het beste resultaat is een elektrische mixer aan te raden maar dit is niet noodzakelijk. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en meng tot het weer glad is. Voeg bakpoeder, vanille suiker en dan langzaam de bloem toe. 

Pak het deeg in met huishoudfolie en leg ongeveer een half uur in de koelkast. Het is niet perse nodig het deeg te laten rusten, maar het zorgt ervoor dat het deeg makkelijker uit te rollen is. 

Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Limburgse knapkoek
Limburgse knapkoek

Limburgse knapkoek afmaken – 25 minuten

Bestuif je aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit. Het behoort vrij dik te zijn, ongeveer een halve centimeter. 

Besprenkel het deeg met een laag suiker en bak in de oven voor ongeveer 15 minuten. Haal het dan uit de oven en snijd de gewenste vorm. Meestal in ruiten, echter vierkant of rond kan ook. Dit zal makkelijk gaan omdat het deeg nog zacht is, wacht hier dus niet te lang mee. 

Bak vervolgens nog 5 minuten langer, of tot de koekjes mooi goudbruin zijn geworden. Leg de koekjes op een afkoelrek en je zult merken dat ze knapperig worden tijdens het afkoelen. Geniet ervan!

Tips!

Kan ik de vanillesuiker vervangen?

Je kunt de zakjes vanillesuiker ook vervangen door het merg van een vers vanillestokje. Dit is duurder maar geeft meer smaak af.

Kan de knapkoek ook met minder suiker gemaakt worden?

De suiker is nodig voor de structuur en smaak. Probeer de suiker te halveren of deels te vervangen met een suikervervanger. De knapkoek zal dan anders kwa textuur of smaak zijn.

Wat zijn andere benamingen voor knapkoek?

Knapkoek staat voor ‘knapperige koek’ in het Limburgs. In veel verschillende delen in Limburg heet het anders, van ‘knapkook’ in Beek tot ‘knapkuik’ in Sittard.

Wat vind je van dit recept?

72 waarderingen
😍
72
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
2 reacties op "Limburgse knapkoek"
Maaseikenaar zegt op 04-06-2017
In de tijd van je oma waren specerijen wellicht nog een dure aangelegenheid. In Maaseik - toch wel de bekendste knapkoek van de lage landen - bakt men hem met kaneel. Verder heb je overschot van gelijk dat echte knapkook - en ongeacht langs welke kant van de Maas men hem bakt - altijd met goede boter (roomboter) - bereid wordt en zolang hij maar knapt ;-)
Ohmydish zegt op 05-06-2017
Ouderwetse recepten zijn inderdaad nagenoeg altijd zonder, of met erg weinig, specerijen vanwege de prijs. En zo is dat, als er maar echte boter in zit! :)

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.