Zelf krentenbrood bakken is makkelijk met als resultaat een heerlijk zacht brood bomvol krenten of rozijnen. Dit rozijnenbrood is het lekkerste met een dikke laag roomboter.
Je kunt voor het bakken van krentenbrood zowel krenten als rozijnen, of een mix van beide, gebruiken. Of je het nou krentenbrood of rozijnenbrood noemt, het is een heerlijk zacht brood bomvol gedroogd fruit.
Dit brood vult je huis met een heerlijke geur, waardoor je bijna niet kan wachten met het aansnijden. Ondanks dat dit brood het lekkerste is als deze nog een beetje warm is, is deze beter te snijden wanneer deze niet te heet is.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 05-12-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 14-12-2024
Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
Plaats de rozijnen en/of krenten in een kom, schenk hier kokend water overheen en laat ongeveer een kwartier wellen.
Verwarm ondertussen 50 ml melk tot deze lauwwarm is en los hier de gist samen met 1 eetlepel suiker in op. Laat dit staan tot het gistmengsel gaat schuimen.
Verwarm de resterende melk tot kamertemperatuur.
Meng bloem met een snuf zout en voeg de boter toe terwijl je mengt. Dit kun je met een elektrische mixer doen of kneed het deeg met de hand.
Voeg 1 ei toe en schenk geleidelijk het gistmengsel en de rest van de melk erbij terwijl je kneed.
Laat de rozijnen of krenten goed uitlekken en roer deze als laatste door het deeg. Zorg dat ze goed over het deeg verdeeld zijn en dek deze vervolgens af met een schone vochtige theedoek.
Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek, of tot het deeg verdubbeld is.
Vet een cakevorm in met boter en een dun laagje bloem.
Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Haal het gerezen deeg uit de kom en druk deze een beetje plat met je handen.
Rol het deeg losjes op leg dit in een cakevorm. Laat het deeg nogmaals rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden Celsius.
Klop een ei los en besmeer hier de bovenkant van het krentenbrood mee.
Bak het brood mooi goudbruin in ongeveer 40 minuten, de exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven.
Laat het brood een beetje afkoelen voor je deze uit de vorm haalt.
Serveer het krentenbrood bijvoorbeeld met een laagje extra roomboter, geniet ervan!
Hoe lang kan ik krentenbrood bewaren?
Krentenbrood is vers het allerlekkerste, maar je kunt dit brood goed afgedekt tot wel 2 dagen bewaren. Hierna zal het brood droog worden, maar dan kun je er eventueel heerlijke wentelteefjes van maken.
Wat is het verschil tussen krenten en rozijnen?
Rozijnen zijn druiven die ongeveer 3 weken worden gedroogd. Krenten worden gemaakt van een kleinere druivensoort welke iets korter worden gedroogd.
Het verschil in druivensoorten en de droogtijd zorgen voor een verschil in smaak. Krenten zijn naast kleiner ook iets zuurder en donkerder dan rozijnen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.