Deze koffiebroodjes van bladerdeeg zijn een makkelijke versie van de heerlijke broodjes met een romige en smeuïge vulling van banketbakkersroom en rozijnen.
Koffiebroodjes worden doorgaans gemaakt van bladerdeeg waar gist aan is toegevoegd, hierdoor gaan de broodjes rijzen en worden ze mooi groot. Doordat er in standaard bladerdeeg geen gist zit, zullen deze makkelijke koffiebroodjes van bladerdeeg niet zo groot worden.
Het maken van banketbakkersroom is niet moeilijk, maar voor een nog makkelijkere versie van deze koffiebroodjes kun je eventueel ook kant-en-klare pudding gebruiken. Voor de rozijnen kun je eventueel ook een deel vervangen door blanke rozijnen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-01-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 11-02-2025
Verwarm de melk samen met vanille op laag vuur. Laat de melk niet aan de kook komen.
Meng de eidooier samen met suiker en bloem met een garde tot een glad mengsel.
Voeg een beetje warme melk toe en roer direct glad om klontjes te voorkomen. Voeg dan pas de rest van de melk toe en roer opnieuw glad.
Schenk het mengsel terug in de pan en gaar de banketbakkersroom op laag vuur tot deze dik geworden is.
Blijf roeren om aanbranden en klontjes te voorkomen. Je kunt controleren of deze klaar is door een streep te trekken op een lepel, blijft de streep zichtbaar dan is de banketbakkersroom klaar.
Leg een stuk bakpapier bovenop de banketbakkersroom om te voorkomen dat er een vel op komt. Laat deze vervolgens afkoelen.
Plaats de rozijnen in een kommetje en schenk er kokend water overheen. Laat dit ongeveer 15 minuten staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Plaats het bladerdeeg op het aanrecht en verdeel hier de banketbakkersroom over.
Giet de rozijnen af, zorg dat ze goed uitgelekt zijn, en verdeel de rozijnen over de banketbakkersroom.
Rol het bladerdeeg strak op en snijd de rol vervolgens in dikke plakken.
Leg de broodjes op de bakplaat bekleed met bakpapier en bak deze mooi goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de grootte van de broodjes.
Verwarm een aantal eetlepels abrikozenjam en besmeer de bovenkant van de koffiebroodjes direct na het bakken.
Laat de koffiebroodjes een beetje afkoelen, maar ze zijn het allerlekkerste als ze nog een beetje lauwwarm zijn.
Maak een simpel glazuur door 3 eetlepels poedersuiker samen met een halve eetlepel water te mengen tot een glad papje. Verdeel het glazuur over de koffiebroodjes, geniet ervan!
Wat zijn koffiebroodjes?
Koffiebroodjes worden gemaakt van opgerold deeg welke gevuld is met banketbakkersroom en rozijnen. Ze worden afgemaakt met abrikozenjam en een zoet glazuur.
De Franse pains au raisins lijken erop, maar toch zijn deze niet hetzelfde als onze koffiebroodjes. In Nederland wordt er namelijk gebruik gemaakt van bladerdeeg waar gist aan is toegevoegd (gerezen bladerdeeg), terwijl er in de Franse variant meestal een soort brioche-achtig deeg wordt gebruikt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere kleine verschillen tussen de Nederlandse en Franse broodjes.
Welk bladerdeeg voor koffiebroodjes?
Voor koffiebroodjes wordt gerezen bladerdeeg gebruikt, dit is bladerdeeg waar gist aan toegevoegd is. Gerezen bladerdeeg is hierdoor een combinatie van bladerdeeg en brooddeeg. Gerezen bladerdeeg kun je vaak kopen bij de groothandel.
Per 1 persoonsportie:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
0.17 | rol | vers bladerdeeg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
31.67 | ml | volle melk | melk | 19.63 | 1.36 g | 1.36 g | 1.08 g | 0.66 g | 1.17 g | - | 13.93 mg | - | 38.00 mg | 3.17 mg | 50.67 mg | 31.35 mg | - | 0.16 mg | - | - | 0.63 mg | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.01 mg | 0.13 µg | 1.27 µg | - | - | - |
0.08 | theelepel | vanille extract | 1.92 | 0.51 g | 0.51 g | - | - | - | - | 0.06 mg | - | 0.07 mg | 0.02 mg | 0.99 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.17 | eidooier | ei | 11.60 | - | - | 1.07 g | 0.27 g | 0.54 g | - | 1.67 mg | 0.24 mg | 4.67 mg | 0.33 mg | 4.67 mg | 19.67 mg | 0.01 mg | 0.13 mg | - | 1.83 µg | - | 0.17 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.10 mg | 0.07 µg | 5.33 µg | 0.09 mg | 0.02 µg | - | |
3.33 | gram | suiker | 13.40 | 3.30 g | 3.30 g | - | - | - | - | - | - | - | 0.07 mg | 0.13 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
2.5 | gram | bloem | gluten | 9.10 | 1.74 g | 0.04 g | 0.04 g | 0.01 g | 0.29 g | 0.07 g | 0.05 mg | 0.02 mg | 0.50 mg | 0.50 mg | 4.50 mg | 2.50 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.88 µg | - | - | - |
8.33 | gram | rozijnen | 24.25 | 5.54 g | 5.33 g | 0.01 g | - | 0.21 g | 0.45 g | 1.67 mg | 0.02 mg | 2.50 mg | 3.33 mg | 66.67 mg | 9.17 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | - | 0.08 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.58 µg | - | - | - | |
0.5 | eetlepel | abrikozenjam | 30.88 | 7.50 g | 7.38 g | - | - | 0.05 g | 0.19 g | 3.13 mg | 0.13 mg | 1.25 mg | 1.25 mg | 8.13 mg | 1.88 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.5 | eetlepel | poedersuiker | 30.45 | 7.50 g | 7.50 g | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.15 mg | 0.38 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.08 | eetlepel | water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
141.23 | 27.46 g | 25.41 g | 2.19 g | 0.94 g | 2.26 g | 0.71 g | 20.50 mg | 0.43 mg | 46.99 mg | 8.82 mg | 136.12 mg | 64.60 mg | 0.04 mg | 0.33 mg | - | 1.83 µg | 0.72 mg | 0.20 mg | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.08 mg | 0.13 mg | 0.19 µg | 8.06 µg | 0.09 mg | 0.02 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!