Ohmydish.nl


Koe loe yuk

Heerlijk varkensvlees in een krokant jasje met zoetzure saus en paprika, ofwel koe loe yuk. Een favoriet bij de Chinees die makkelijk zelf te maken is.

1 uur 4 personen Hoofdgerechten
Koe loe yuk

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram varkensvlees - bij voorkeur varkenshaas
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel zoute sojasaus
  • 100 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 100 ml water
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • olie om te frituren
  • witte rijst om erbij te serveren

Ingrediënten zoetzure saus

  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel verse gember
  • 2 knoflooktenen
  • 100 ml tomatenketchup
  • 100 ml rijstazijn
  • 6 eetlepels ananassap
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel maizena
Koe loe yuk ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 middelgrote kommen
  • garde
  • snijplank & koksmes
  • fijne rasp
  • pan met dikke bodem
  • groot bord met keukenpapier
  • schuimspaan
  • kleine sauspan
  • houten lepel
  • kleine kom
  • wok of diepe bakpan

Bereiden


1 uur 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/koe-loe-yuk


Voorbereiding – 30 minuten

Zeef het bakpoeder samen met de bloem en een snuf zout. Voeg het ei en 100 ml water toe en meng tot een glad beslag. Zet het beslag opzij.

Verwijder eventueel overtollig vet en spieren van de varkenshaas en snijd deze in blokjes. Zorg ervoor dat deze niet te groot of klein zijn, in principe worden ze bij de Chinees in ‘balletjes’ geserveerd van ongeveer 2 bij 2 cm.

Meng het vlees met een eetlepel rijstazijn en een eetlepel zoute sojasaus en laat dit kort marineren.

Pel de uien en knoflooktenen en schil de gemberwortel. Snijd de uien in (halve) dunne ringen en rasp de gember en knoflook fijn. Was de paprika en snijd deze in stukken, niet te klein. 

Verwarm een pan met dikke bodem met zonnebloem- of andere neutrale olie om te frituren en leg een groot bord met keukenpapier klaar.

Koe loe yuk
Koe loe yuk

Koe loe yuk afmaken – 30 minuten

Verhit een beetje zonnebloemolie in een kleine sauspan. Fruit hier de gember en knoflook kort in op laag vuur. Voeg de tomatenketchup, rijstazijn en ananassap toe. 

Meng 100 ml water met een eetlepel maizena tot een glad papje. Voeg het papje toe aan de saus en kook dit nog kort tot de gewenste dikte. Breng de saus op smaak met sojasaus.

Controleer met een stukje keukenpapier of de olie heet genoeg is, als er bubbels verschijnen is de olie heet. Haal de stukjes vlees door het beslag en frituur deze mooi goudbruin.

Voeg niet teveel vlees tegelijk toe aan de pan, want dan zullen ze aan elkaar gaan plakken. Schep deze op het bord met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen en herhaal tot al het vlees gefrituurd is.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok of diepe bakpan. Bak de ui en paprika enkele minuten en voeg dan de gefrituurde stukjes vlees toe. Roer een keer om en voeg de gewenste hoeveelheid zoetzure saus toe. Serveer direct, eet smakelijk!

Koe loe yuk: veelgestelde vragen

Wat is koe loe yuk? 

Koe loe yuk, koe lu yuk, ku lo yuk en nog veel meer soorten schrijfwijze, zijn gefrituurde vleesballetjes in een zoetzure saus.

Zijn koe loe yuk en koe loe kai hetzelfde?

Nee, koe loe yuk wordt gemaakt van varkensvlees terwijl koe loe kai gemaakt wordt van kip.

Wordt koe loe yuk altijd met paprika en ui geserveerd?

Soms worden de vleesballetjes enkel met de zoetzure saus geserveerd, maar meestal horen hier paprika en ui bij.

 

Aangeraden producten (10)

Wat vind jij van dit recept?
11 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Perzik bubble tea

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.