Klassieke Franse madeleines
😍 11Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Klassieke Franse madeleines vegetarisch

Deze klassieke Franse madeleines zien er lekker uit, perfect om te serveren bij bijvoorbeeld een high tea. Klaar in 20 minuten, recept voor 12 madeleines.

20 minuten
12 personen
Klassieke Franse madeleines ingrediënten

Recept klassieke franse madeleines

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-10-2015, dit recept is voor 12 personen en duurt 20 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
20 minuten

Voorbereiding – 10 minuten + wachttijd

Begin met het maken van een 'beurre noisette', een bruine boter dat de klassieke madeleines een nootachtige smaak zal geven. 

Dit is erg simpel, smelt de boter in een klein sauspannetje tot het punt dat de boter bruin begint te worden. Dit is niet verbrand, maar hou een oogje op de boter. Zet het vuur lager en laat de bruine boter een beetje afkoelen. 

Meng melk, honing, eieren, suiker en vanillesuiker tot een glad mengsel. Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg deze toe aan de mix. Voeg dan de beurre noisette toe. Het beslag voor de madeleines is nu klaar. Schep het beslag in een spuitzak en bewaar dit in de koelkast, totdat het beslag geheel afgekoeld is. 

Verhit nu de oven voor tot een temperatuur van 210 graden Celsius. Vet de madeleine vormen in om te voorkomen dat de madeleines aan de vorm blijven plakken. 

Klassieke Franse madeleines
Klassieke Franse madeleines

De klassieke Franse madeleines afmaken – 10 minuten

Vul de madeleine vormen drie kwart vol met behulp van de spuitzak. Heb je geen spuitzak? Gebruik dan simpelweg een lepel, dit is wel iets meer gedoe. 

Bak de madeleines 10 minuten lang in de oven. Controleer of deze gaar zijn, de madeleines moeten mooi bruin kleuren. Geniet ervan! 

Bekijk ook ons recept voor chocolade madeleines of appel madeleines.

Wat vind je van dit recept?

11 waarderingen
😍
11
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
265.33 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
26.27 g
14.55 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
15.67 g
9.51 g
Eiwitten
4.09 g
Vezels
0.47 g
Natrium
21.82 mg
Mineralen
Ijzer
0.52 mg
Calcium
19.21 mg
Magnesium
5.97 mg
Kalium
5.97 mg
Fosfor
52.78 mg
Koper
0.07 mg
Zink
0.44 mg
Jodium
5.25 µg
Selenium
4.61 µg
Vitamines
Vitamine C
0.23 mg
Vitamine D
0.48 mg
Vitamine A
0.2 mg
Vitamine B1
0.04 mg
Vitamine B2
0.07 mg
Vitamine B6
0.07 mg
Vitamine B12
0.37 µg
Foliumzuur
15.03 µg
Vitamine E
0.17 mg
Vitamine K
0.04 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
4 reacties op "Klassieke Franse madeleines"
Benny zegt op 11-04-2017
Hoi madeleines vormpjes besteld bij kook.nl dus nu kan ik aan de slag Is het noodzakelijk dat je de boter laat bruinen voor de klassieke madeleines? Groetjes
Ohmydish zegt op 11-04-2017
Hoi Benny, wat leuk! Het is niet noodzakelijk, maar de klassieke madeleines worden gemaakt met beurre noisette. Dit geeft de typische smaak, maar zonder bruinen zijn de madeleines ook zeker erg lekker. Veel bakplezier, groetjes
Germaine van Beek zegt op 10-07-2021
Hé hallo, Ik heb helaas geen madeleine vormpjes, maar, zou het ook mogelijk zijn om het in cupcake vormpjes te bakken?
Ohmydish zegt op 10-07-2021
Hoi Germaine, dat zou wel moeten kunnen. Dan krijg je gewoon ander soort cakejes, maar als je dat niet erg vind is dat geen probleem. Ik zou de cupcake vormpjes dan maar tot de helft vullen, Madeleines zijn namelijk niet heel groot. Ik ben benieuwd hoe ze worden, veel liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.