Klassieke Franse madeleines

(11)

Deze klassieke Franse madeleines zien er lekker uit, perfect om te serveren bij bijvoorbeeld een high tea. Klaar in 20 minuten, recept voor 12 madeleines.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-10-2015, dit recept is voor 12 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 04-06-2023

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Klassieke Franse madeleines

Ingrediënten


  • 200 gram boter
  • 3 eieren
  • 130 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 60 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 10 gram bakpoeder
  • 200 gram bloem

Kookgerei nodig


  • Keukenmachine of handmixer
  • 2 madeleine vormen of bak in 2 delen als je er maar 1 hebt
  • Klein sauspannetje
  • Spuitzak
  • Oven

Klassieke Franse madeleines Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/klassieke-franse-madeleines


Voorbereiding – 10 minuten + wachttijd

Begin met het maken van een 'beurre noisette', een bruine boter dat de klassieke madeleines een nootachtige smaak zal geven. 

Dit is erg simpel, smelt de boter in een klein sauspannetje tot het punt dat de boter bruin begint te worden. Dit is niet verbrand, maar hou een oogje op de boter. Zet het vuur lager en laat de bruine boter een beetje afkoelen. 

Meng melk, honing, eieren, suiker en vanillesuiker tot een glad mengsel. Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg deze toe aan de mix. Voeg dan de beurre noisette toe. Het beslag voor de madeleines is nu klaar. Schep het beslag in een spuitzak en bewaar dit in de koelkast, totdat het beslag geheel afgekoeld is. 

Verhit nu de oven voor tot een temperatuur van 210 graden Celsius. Vet de madeleine vormen in om te voorkomen dat de madeleines aan de vorm blijven plakken. 

Klassieke Franse madeleines
Klassieke Franse madeleines

De klassieke Franse madeleines afmaken – 10 minuten

Vul de madeleine vormen drie kwart vol met behulp van de spuitzak. Heb je geen spuitzak? Gebruik dan simpelweg een lepel, dit is wel iets meer gedoe. 

Bak de madeleines 10 minuten lang in de oven. Controleer of deze gaar zijn, de madeleines moeten mooi bruin kleuren. Geniet ervan! 

Bekijk ook ons recept voor chocolade madeleines of appel madeleines.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-10-2015, dit recept is voor 12 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 04-06-2023


Waardeer dit recept!
11 stemmen

4 reacties op Klassieke Franse madeleines

Benny plaatste op 11-04-2017 om 05:34:19

Hoi madeleines vormpjes besteld bij kook.nl dus nu kan ik aan de slag Is het noodzakelijk dat je de boter laat bruinen voor de klassieke madeleines? Groetjes

Ohmydish plaatste op 11-04-2017 om 14:07:01

Hoi Benny, wat leuk! Het is niet noodzakelijk, maar de klassieke madeleines worden gemaakt met beurre noisette. Dit geeft de typische smaak, maar zonder bruinen zijn de madeleines ook zeker erg lekker. Veel bakplezier, groetjes

Germaine van Beek plaatste op 10-07-2021 om 14:19:04

Hé hallo, Ik heb helaas geen madeleine vormpjes, maar, zou het ook mogelijk zijn om het in cupcake vormpjes te bakken?

Ohmydish plaatste op 10-07-2021 om 15:42:48
Hoi Germaine, dat zou wel moeten kunnen. Dan krijg je gewoon ander soort cakejes, maar als je dat niet erg vind is dat geen probleem. Ik zou de cupcake vormpjes dan maar tot de helft vullen, Madeleines zijn namelijk niet heel groot. Ik ben benieuwd hoe ze worden, veel liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.