Kersenvlaai

(17)

Hét recept voor de enige echte limburgse vlaai, al generaties lang in mijn familie. Kersenvlaai, nog zo'n klassieker!

Kooktijd 1 uur 40 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 260 calorieën p.p.
Kersenvlaai

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram bloem + extra
  • 125 ml melk
  • 50 gram suiker + extra
  • 50 gram boter
  • 1/2 zakje droge gist
  • klein handje paneermeel
  • 900 kersen uit pot
  • 300 ml kersensap
  • ongeveer 150 gram suiker
  • 2 zakjes taartina
Kersenvlaai Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • grote kom
  • kleine sauspan
  • vlaaivorm
  • siliconen kwast

Bereiding


Kooktijd 1 uur 40 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 260 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kersenvlaai


Voorbereiding -- 1 uur

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is.

Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.

Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem. 

Laat de kersen uitlekken en verwarm 300 ml van het vocht in een middelgrote pan.

Breng het sap aan de kook samen met ongeveer 150 gram suiker. De hoeveelheid suiker is afhankelijk of het sap al gezoet was of niet. 

Roer hier dan de taartina bij. Roer glad met een garde en zet na een minuut het vuur uit. Roer de kersen erdoor en laat het dan volledig afkoelen.

Limburgse kersenvlaai
Limburgse kersenvlaai

Kersenvlaai afmaken – 40 minuten

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol ⅔e van het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan.

Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. 

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken, maar zet de vlaai niet te hoog in de oven.

Verdeel een klein handje paneermeel over de bodem zodat de bodem niet te nat wordt van het fruit. 

Verdeel de gebonden kersen over de bodem en zorg ervoor dat ze evenredig verdeeld zijn.

Rol het resterende deeg uit en maak een raster van het deeg. Je kunt dit met een vlaairaster doen, maar je kunt ook reepjes snijden en deze over de vulling heen leggen.

Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Laat de vlaai afkoelen en verdeel een handvol grove suiker over de kersenvlaai. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

17 stemmen

Kersenvlaai: Veel gestelde vragen

Welke kersen voor een kersenvlaai?

Een klassieke kersenvlaai wordt meestal gemaakt met kersen uit pot, wel zo handig omdat er dan gelijk sap bij zit. 

Je kunt eventueel ook verse kersen gebruiken, ontpit de kersen wel altijd eerst en kook deze dan enkele minuten met een beetje suiker en water. Bindt deze dan met taartina zoals omgeschreven in het recept, of gebruik eventueel aardappelzetmeel om zelf kersenvlaaivulling te maken.

In hoeveel stukken wordt een Limburgse vlaai gesneden?

Vroeger verdeelde men een vlaai in 6 tot 8 stukken, grote stukken op z'n Limburgs. Tegenwoordig worden de stukken kleiner geserveerd, meestal in 10 of 12 punten.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.