Ohmydish.nl


Kersenvlaai

Hét recept voor de enige echte limburgse vlaai, al generaties lang in mijn familie. Kersenvlaai, nog zo'n klassieker! Wij maakten m met een hart van perzik.

1 uur 40 minuten 12 personen Taart en cake
Kersenvlaai

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram bloem + extra
  • 125 ml melk
  • 50 gram suiker + extra
  • 50 gram boter
  • 1/2 zakje droge gist
  • klein handje paneermeel
  • 1 kg kersen(uit pot)
  • eventueel 4 halve perziken uit pot
  • 2 zakjes taartina

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • grote kom
  • kleine sauspan
  • vlaaivorm
  • siliconen kwast

Bereiden


1 uur 40 minuten 12 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kersenvlaai


Voorbereiding -- 1 uur

Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is.

Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.

Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem. 

Kersenvlaai
Kersenvlaai

Kersenvlaai afmaken -- 40 minuten

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan.

Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken.

Verdeel een klein handje paneermeel over de bodem zodat de bodem niet te nat wordt van het fruit. Laat de kersen uitlekken, bewaar het vocht en verdeel de kersen over de bodem.

Je kunt ook eventueel perzik in het midden verdelen zoals wij deden. Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. Laat de vlaai afkoelen en maak dan een gelei laagje van taartina.

Verwarm hiervoor het kersensap en roer er de taartina bij, voor 500 ml kersenvocht gebruik je 2 zakjes taartina met een beetje suiker.

Als je een hart van perzik hebt gemaakt, is het mooiste als je hiervoor doorzichtige gelei maakt met het sap van de perziken.

Laat de gelei kort afkoelen voor je deze over de vlaai verdeeld aangezien deze anders teveel zal uitlopen. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
8 stemmen
← Vorig recept
Tortilla met kip en mango
Volgend recept →
Ijsthee

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.