Een ouderwetse rabarber schuim vlaai, maar dan met speltbloem en kokosbloesemsuiker en daarom (best) 'gezond'. Gemaakt met een typische gist vlaaienbodem.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 13-06-2017, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker. Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is.
Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.
Plaats de deegbal dan in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek. Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem.
Als je zelf appelcompote wilt maken voor een extra laagje op de bodem, kun je hiervoor dit recept volgen.
Vervang de suiker voor kokosbloesemsuiker als je wilt en laat de appel minder gaar koken zodat het geen moes zal worden maar een grovere compote.
Was de rabarber en snijd de uiteinden weg. Snijd de rabarber in kleine stukken van ongeveer 1 cm. Voeg de rabarber samen met de kokosbloesemsuiker en het water toe aan de pan.
De exacte hoeveelheid suiker hangt af van de zuurheid van de rabarber. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
Voeg het vanillemerg samen met het stokje toe aan de rabarber en laat enkele minuten koken op middelhoog vuur. Laat het overtollige vocht verdampen, verwijder het vanille stokje en bindt het eventueel met agar agar of maizena.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan.
Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog even een kwartiertje narijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken.
Verdeel eerst een dun laagje speltbloem over de bodem, om het overtollige vocht van de compotes op te nemen. Verdeel dan de appelcompote over de bodem en verdeel er dan de rabarbercompote over.
Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe krachtig je oven is. Laat de vlaai daarna afkoelen en maak dan het eiwitschuim.
Ontvet de kom met een paar druppels citroensap en keukenpapier.
Klop dan de eiwitten tot stijve pieken en voeg er dan geleidelijk de kokosbloesemsuiker (of honing kan eventueel ook) aan toe samen met een snufje zout.
Schep het eiwitschuim in een spuitzak en verdeel over de vlaai. Brand het schuim af met een crème brûlée brander. Het schuim zal minder lang stijf blijven dan met kristalsuiker, dus doe dit zo laat mogelijk. Geniet ervan!
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.