Een ouderwetse rabarber schuim vlaai, maar dan met speltbloem en kokosbloesemsuiker en daarom (best) 'gezond'. Gemaakt met een typische gist vlaaienbodem.
Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie
Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gezonde-rabarber-schuim-vlaai
Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem.
Als je zelf appelcompote wilt maken voor een extra laagje op de bodem, kun je hiervoor dit recept volgen. Vervang de suiker voor kokosbloesemsuiker als je wilt en laat de appel minder gaar koken zodat het geen moes zal worden maar een grovere compote.
Was de rabarber en snijd de uiteinden weg. Snijd de rabarber in kleine stukken van ongeveer 1 cm. Voeg de rabarber samen met de kokosbloesemsuiker en het water toe aan de pan. De exacte hoeveelheid suiker hangt af van de zuurheid van de rabarber. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg samen met het stokje toe aan de rabarber en laat enkele minuten koken op middelhoog vuur. Laat het overtollige vocht verdampen, verwijder het vanille stokje en bindt het eventueel met agar agar of maizena.
'Gezonde' rabarber schuim vlaai
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken.
Verdeel eerst een dun laagje speltbloem over de bodem, om het overtollige vocht van de compotes op te nemen. Verdeel dan de appelcompote over de bodem en verdeel er dan de rabarbercompote over. Bak de vlaai mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe krachtig je oven is. Laat de vlaai daarna afkoelen en maak dan het eiwitschuim.
Ontvet de kom met een paar druppels citroensap en keukenpapier. Klop dan de eiwitten tot stijve pieken en voeg er dan geleidelijk de kokosbloesemsuiker (of honing kan eventueel ook) aan toe samen met een snufje zout. Schep het eiwitschuim in een spuitzak en verdeel over de vlaai. Brand het schuim af met een crème brûlée brander. Het schuim zal minder lang stijf blijven dan met kristalsuiker, dus doe dit zo laat mogelijk. Geniet ervan!
Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!
Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.