Gekarameliseerde witlof

(23)

Deze gekarameliseerde witlof heeft een iets zoetige en toch ook frisse smaak van sinaasappel. Een super lekker en makkelijk bijgerecht, staat binnen een half uur op tafel.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Gekarameliseerde witlof

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 6 witlofstronken
  • 1 sinaasappel
  • flinke klont boter
  • 3 eetlepels suiker
  • peper en zout naar smaak
  • verse peterselie ter garnering
Gekarameliseerde witlof Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • citruspers
  • snijplank & koksmes
  • klein mesje
  • grote bakpan met deksel
  • spatel

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gekarameliseerde-witlof


Voorbereiding – 10 minuten

Pers het sap uit een sinaasappel. Was de peterselie, verwijder overtollig water en hak de peterselie fijn.

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd met een klein mesje de onderkant en een beetje van de harde kern eruit. Als de witlofstronken erg dik zijn, kun je deze het beste halveren.

Gekarameliseerde witlof
Gekarameliseerde witlof

Gekarameliseerde witlof afmaken – 20 minuten

Verhit een flinke klont boter in een grote bakpan. Bak hierin de witlof aan beide kanten mooi goudbruin. Voeg 3 eetlepels suiker toe en karameliseer het geheel.

Schenk het sinaasappelsap erbij en zet het vuur lager. Laat de witlof nog ongeveer 10 minuten zachtjes garen met de deksel op de pan. Haal dan de deksel van de pan en bak nog enkele minuten langer om overtollig vocht te laten verdampen. 

De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de witlof. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de fijngehakte peterselie, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

23 stemmen

Gekarameliseerde witlof: Veel gestelde vragen

Wat is karameliseren?

Karameliseren is het omzetten van suiker tot karamel door deze te verwarmen. De suiker smelt en krijgt daarna zijn mooie kleur. De suiker krijgt hierdoor niet alleen een mooie kleur, maar ook een andere smaak.

Kan ik witlof ook karameliseren in de oven?

Ja, dat kan. Bak de witlof dan even aan in een bakpan samen met de suiker, giet het sinaasappelsap erover en plaats deze dan in de oven tot de witlof zacht is geworden en mooi goudbruin is.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.