Deze gekarameliseerde witlof heeft een iets zoetige en toch ook frisse smaak van sinaasappel. Een super lekker en makkelijk bijgerecht, staat binnen een half uur op tafel.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 01-06-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pers het sap uit een sinaasappel. Was de peterselie, verwijder overtollig water en hak de peterselie fijn.
Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd met een klein mesje de onderkant en een beetje van de harde kern eruit. Als de witlofstronken erg dik zijn, kun je deze het beste halveren.
Verhit een flinke klont boter in een grote bakpan. Bak hierin de witlof aan beide kanten mooi goudbruin. Voeg 3 eetlepels suiker toe en karameliseer het geheel.
Schenk het sinaasappelsap erbij en zet het vuur lager. Laat de witlof nog ongeveer 10 minuten zachtjes garen met de deksel op de pan. Haal dan de deksel van de pan en bak nog enkele minuten langer om overtollig vocht te laten verdampen.
De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de witlof. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de fijngehakte peterselie, eet smakelijk!
Wat is karameliseren?
Karameliseren is het omzetten van suiker tot karamel door deze te verwarmen. De suiker smelt en krijgt daarna zijn mooie kleur. De suiker krijgt hierdoor niet alleen een mooie kleur, maar ook een andere smaak.
Kan ik witlof ook karameliseren in de oven?
Ja, dat kan. Bak de witlof dan even aan in een bakpan samen met de suiker, giet het sinaasappelsap erover en plaats deze dan in de oven tot de witlof zacht is geworden en mooi goudbruin is.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.