Gekarameliseerde witlof
😍 32Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Gekarameliseerde witlof vegetarisch

Deze gekarameliseerde witlof heeft een iets zoetige en toch ook frisse smaak van sinaasappel. Een super lekker en makkelijk bijgerecht, staat binnen een half uur op tafel.

30 minuten
4 personen
Gekarameliseerde witlof ingrediënten

Recept gekarameliseerde witlof

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 01-06-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
30 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Pers het sap uit een sinaasappel. Was de peterselie, verwijder overtollig water en hak de peterselie fijn.

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd met een klein mesje de onderkant en een beetje van de harde kern eruit. Als de witlofstronken erg dik zijn, kun je deze het beste halveren.

Gekarameliseerde witlof
Gekarameliseerde witlof

Gekarameliseerde witlof afmaken – 20 minuten

Verhit een flinke klont boter in een grote bakpan. Bak hierin de witlof aan beide kanten mooi goudbruin. Voeg 3 eetlepels suiker toe en karameliseer het geheel.

Schenk het sinaasappelsap erbij en zet het vuur lager. Laat de witlof nog ongeveer 10 minuten zachtjes garen met de deksel op de pan. Haal dan de deksel van de pan en bak nog enkele minuten langer om overtollig vocht te laten verdampen. 

De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de witlof. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de fijngehakte peterselie, eet smakelijk!

Tips!

Wat is karameliseren?

Karameliseren is het omzetten van suiker tot karamel door deze te verwarmen. De suiker smelt en krijgt daarna zijn mooie kleur. De suiker krijgt hierdoor niet alleen een mooie kleur, maar ook een andere smaak.

Kan ik witlof ook karameliseren in de oven?

Ja, dat kan. Bak de witlof dan even aan in een bakpan samen met de suiker, giet het sinaasappelsap erover en plaats deze dan in de oven tot de witlof zacht is geworden en mooi goudbruin is.

Wat vind je van dit recept?

32 waarderingen
😍
32
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
148.61 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
21.2 g
15.32 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
4 g
2.05 g
Eiwitten
5.67 g
Vezels
6.46 g
Natrium
359.17 mg
Mineralen
Ijzer
3.08 mg
Calcium
119.04 mg
Magnesium
45.13 mg
Kalium
45.13 mg
Fosfor
114.86 mg
Koper
0.6 mg
Zink
0.84 mg
Jodium
0.52 µg
Selenium
0.02 µg
Vitamines
Vitamine C
68.91 mg
Vitamine D
0.05 mg
Vitamine A
0.06 mg
Vitamine B1
0.23 mg
Vitamine B2
0.14 mg
Vitamine B6
0.22 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
87.58 µg
Vitamine E
0.08 mg
Vitamine K
2.86 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Gekarameliseerde witlof"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.