Ohmydish.nl


Gekarameliseerde witlof

Deze gekarameliseerde witlof heeft een iets zoetige en toch ook frisse smaak van sinaasappel. Een super lekker en makkelijk bijgerecht, staat binnen een half uur op tafel.

30 minuten 4 personen Bijgerechten
Gekarameliseerde witlof

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 6 witlofstronken
  • 1 sinaasappel
  • flinke klont boter
  • 3 eetlepels suiker
  • peper en zout naar smaak
  • verse peterselie ter garnering
Gekarameliseerde witlof ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • citruspers
  • snijplank & koksmes
  • klein mesje
  • grote bakpan met deksel
  • spatel

Bereiden


30 minuten 4 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gekarameliseerde-witlof


Voorbereiding – 10 minuten

Pers het sap uit een sinaasappel. Was de peterselie, verwijder overtollig water en hak de peterselie fijn.

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd met een klein mesje de onderkant en een beetje van de harde kern eruit. Als de witlofstronken erg dik zijn, kun je deze het beste halveren.

Gekarameliseerde witlof
Gekarameliseerde witlof

Gekarameliseerde witlof afmaken – 20 minuten

Verhit een flinke klont boter in een grote bakpan. Bak hierin de witlof aan beide kanten mooi goudbruin. Voeg 3 eetlepels suiker toe en karameliseer het geheel.

Schenk het sinaasappelsap erbij en zet het vuur lager. Laat de witlof nog ongeveer 10 minuten zachtjes garen met de deksel op de pan. Haal dan de deksel van de pan en bak nog enkele minuten langer om overtollig vocht te laten verdampen. 

De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de witlof. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de fijngehakte peterselie, eet smakelijk!

Gekarameliseerde witlof: veelgestelde vragen

Wat is karameliseren?

Karameliseren is het omzetten van suiker tot karamel door deze te verwarmen. De suiker smelt en krijgt daarna zijn mooie kleur. De suiker krijgt hierdoor niet alleen een mooie kleur, maar ook een andere smaak.

Kan ik witlof ook karameliseren in de oven?

Ja, dat kan. Bak de witlof dan even aan in een bakpan samen met de suiker, giet het sinaasappelsap erover en plaats deze dan in de oven tot de witlof zacht is geworden en mooi goudbruin is.

Wat vind jij van dit recept?
8 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Kofta met parelcouscous
Volgend recept →
Lime curd

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!