Ohmydish.nl


Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus

Artisjokken krijgen een paarse kleur in de winter, dus extra mooi om naar te kijken ! Recept voor 4 personen, klaar in 45 minuten.

45 minuten 4 personen Hapjes en snacks
Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus

Ingrediƫnten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 verse artisjokken
  • 2 citroenen
  • 180 ml olijfolie
  • 60 ml witte rijstwijnazijn
  • 3 tenen knoflook, platgedrukt
  • 2 eetlepels dragon
  • 115 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • Zwarte peper
  • Zeezout
Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus ingrediƫnten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes en snijplank
  • Grote pan, groot genoeg voor 4 verse artichokken
  • Grote kom + iets zwaars dat in de kom past
  • Grillpan
  • Garde
  • Kleine kom
  • Kleine sauspan
  • Vergiet

Bereiden


45 minuten 4 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gegrilde-artisjokharten-en-stengels-met-citroen-botersaus


In dit recept gebruiken wij gedroogde dragon, omdat er geen verse dragon beschikbaar was. Verse dragon is uiteraard veel smaakvoller!

We hebben laatst vier hele mooie paarse artisjokken gekocht en we konden niet wachten om ze op te eten. Voorbereiding is heel makkelijk, je hebt alleen wat tijd nodig. Wist je overigens dat artisjokken in de winter paars blijven en in de zomer groen zijn? Dit recept laat ook zien dat je niet alleen de artisjokharten kunt eten, maar ook de stengels!

Voorbereiding -- 10 minuten

Vul de grote pan 3/4e met water en voeg wat zeezout toe, breng aan de kook. Bereid de artisjokken voor terwijl het water nog niet kookt. Snijd de stengels van de artisjokken af, ongeveer 12 millimeter van de bloemen af. Snijd dan de lelijke delen van de stengel af. Snijd een citroen open en wrijf de artisjokstengels met citroensap in, dit zal voorkomen dat de artisjokken snel bruin worden.

Snijd een derde van de artisjokharten af (zie foto hieronder) en snijd de bovenkant van de bladeren af. Snijd de overgebleven citroen in partjes en voeg deze (op 1 partje na) toe aan het kokend water.

Winter artisjokken opengesneden Winter artisjokken opengesneden

Kooktijd -- 35 minuten

Voeg de artisjokharten en stengels toe aan het kokende water. Plaats een grote kom in de pan en voeg iets zwaars toe om de artisjokken onder water te houden. Artisjokken gaan tijdens het koken naar boven drijven, op deze manier hoef je niet de hele tijd met een lepel de artisjokken onder water te duwen. Kook de artisjokken 25 minuten lang, of totdat je door de bladeren kunt prikken met een prikkertje.

Maak in de tussentijd de citroen botersaus. Pers sap uit het overgebleven citroen partje in een kom samen met 60 ml rijstwijnazijn en voeg 180 ml olijfolie toe. Meng er dan 2 eetlepels (gedroogde) dragon aan toe, samen met de 3 geplette knoflookteentjes. Smelt de boter in een klein sauspannetje en meng deze daarna door de olijfolie en citroensap. Zet voor nu aan de kant.

Giet de artisjokken af. Snijd de artisjokstengsels doormidden en snijd de artisjokharten in partjes met behulp van een koksmes. Verhit de grillpan, voeg niets toe aan de pan. Grill elke kant van de artisjokharten totdat er een mooi grill-lijntje ontstaat (zie foto hieronder).

Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus

Haal de artisjokken dan uit de grillpan en serveer 4 partjes per persoon, samen met een kommetje citroen botersaus. Je kunt artisjokken het beste met de handen eten, serveer deze dus met wat keukenpapier. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenuā€™s samen.

Profiel aanmaken


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.