Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus
😍 1Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus vegetarisch

Paarse artisjokken zien er niet alleen prachtig uit, ze zijn ook nog eens super lekker. Ze krijgen extra smaak door ze na het koken te grillen.

45 minuten
4 personen
Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus ingrediënten

Recept gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-01-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
35 minuten
Totale tijd
45 minuten

In dit recept gebruiken wij gedroogde dragon, omdat er geen verse dragon beschikbaar was. Verse dragon is uiteraard veel smaakvoller! 

Voorbereiding – 10 minuten

Vul de grote pan 3/4e met water en voeg wat zeezout toe, breng aan de kook. 

Bereid de artisjokken voor terwijl het water nog niet kookt. Snijd de stengels van de artisjokken af, ongeveer 12 millimeter van de bloemen af. Snijd dan de lelijke delen van de stengel af. 

Snijd een citroen open en wrijf de artisjokstengels met citroensap in, dit zal voorkomen dat de artisjokken snel bruin worden. Snijd een derde van de artisjokharten af (zie foto hieronder) en snijd de bovenkant van de bladeren af. 

Snijd de overgebleven citroen in partjes en voeg deze (op 1 partje na) toe aan het kokend water. 

Winter artisjokken opengesneden
opengesneden artisjokken

Kooktijd – 35 minuten

Voeg de artisjokharten en stengels toe aan het kokende water. Plaats een grote kom in de pan en voeg iets zwaars toe om de artisjokken onder water te houden. Artisjokken gaan tijdens het koken naar boven drijven, op deze manier hoef je niet de hele tijd met een lepel de artisjokken onder water te duwen. 

Kook de artisjokken 25 minuten lang, of totdat je door de bladeren kunt prikken met een prikkertje. 

Maak in de tussentijd de citroen botersaus. Pers sap uit het overgebleven citroen partje in een kom samen met 60 ml rijstwijnazijn en voeg 180 ml olijfolie toe. Meng er dan 2 eetlepels (gedroogde) dragon aan toe, samen met de 3 geplette knoflookteentjes. 

Smelt de boter in een klein sauspannetje en meng deze daarna door de olijfolie en citroensap. Zet voor nu aan de kant. 

Giet de artisjokken af. Snijd de artisjokstengsels doormidden en snijd de artisjokharten in partjes met behulp van een koksmes. Verhit de grillpan, voeg niets toe aan de pan. Grill elke kant van de artisjokharten totdat er een mooi grill-lijntje ontstaat (zie foto hieronder). 

Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus
Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus

Haal de artisjokken dan uit de grillpan en serveer 4 partjes per persoon, samen met een kommetje citroen botersaus. Je kunt artisjokken het beste met de handen eten, serveer deze dus met wat keukenpapier. Eet smakelijk!

Tips!

Hoe eet je de stengels van artisjok?

Zodra de stengels gaar zijn, eet je alleen het middelste gedeelte. Dit schraap je eruit met je tanden, net zoals het zachte onderste gedeelte van de blaadjes.

Waarom kook je de artisjok eerst?

Van enkel grillen zal de artisjok niet zacht en gaar worden. De gekookte artisjok krijgt extra smaak door deze na het koken te grillen.

Wat vind je van dit recept?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
659.72 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
14.83 g
11.44 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
65.45 g
21.54 g
Eiwitten
3.26 g
Vezels
2.94 g
Natrium
651.38 mg
Mineralen
Ijzer
2.01 mg
Calcium
80.05 mg
Magnesium
40.6 mg
Kalium
40.6 mg
Fosfor
153.89 mg
Koper
0.38 mg
Zink
0.46 mg
Jodium
0.03 µg
Selenium
0.03 µg
Vitamines
Vitamine C
36.17 mg
Vitamine D
0.35 mg
Vitamine A
66.7 mg
Vitamine B1
0.19 mg
Vitamine B2
0.03 mg
Vitamine B6
0.08 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
57.63 µg
Vitamine E
0.07 mg
Vitamine K
8.06 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.