Paarse artisjokken zien er niet alleen prachtig uit, ze zijn ook nog eens super lekker. Ze krijgen extra smaak door ze na het koken te grillen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 18-01-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
In dit recept gebruiken wij gedroogde dragon, omdat er geen verse dragon beschikbaar was. Verse dragon is uiteraard veel smaakvoller!
Vul de grote pan 3/4e met water en voeg wat zeezout toe, breng aan de kook.
Bereid de artisjokken voor terwijl het water nog niet kookt. Snijd de stengels van de artisjokken af, ongeveer 12 millimeter van de bloemen af. Snijd dan de lelijke delen van de stengel af.
Snijd een citroen open en wrijf de artisjokstengels met citroensap in, dit zal voorkomen dat de artisjokken snel bruin worden. Snijd een derde van de artisjokharten af (zie foto hieronder) en snijd de bovenkant van de bladeren af.
Snijd de overgebleven citroen in partjes en voeg deze (op 1 partje na) toe aan het kokend water.
Voeg de artisjokharten en stengels toe aan het kokende water. Plaats een grote kom in de pan en voeg iets zwaars toe om de artisjokken onder water te houden. Artisjokken gaan tijdens het koken naar boven drijven, op deze manier hoef je niet de hele tijd met een lepel de artisjokken onder water te duwen.
Kook de artisjokken 25 minuten lang, of totdat je door de bladeren kunt prikken met een prikkertje.
Maak in de tussentijd de citroen botersaus. Pers sap uit het overgebleven citroen partje in een kom samen met 60 ml rijstwijnazijn en voeg 180 ml olijfolie toe. Meng er dan 2 eetlepels (gedroogde) dragon aan toe, samen met de 3 geplette knoflookteentjes.
Smelt de boter in een klein sauspannetje en meng deze daarna door de olijfolie en citroensap. Zet voor nu aan de kant.
Giet de artisjokken af. Snijd de artisjokstengsels doormidden en snijd de artisjokharten in partjes met behulp van een koksmes. Verhit de grillpan, voeg niets toe aan de pan. Grill elke kant van de artisjokharten totdat er een mooi grill-lijntje ontstaat (zie foto hieronder).
Haal de artisjokken dan uit de grillpan en serveer 4 partjes per persoon, samen met een kommetje citroen botersaus. Je kunt artisjokken het beste met de handen eten, serveer deze dus met wat keukenpapier. Eet smakelijk!
Hoe eet je de stengels van artisjok?
Zodra de stengels gaar zijn, eet je alleen het middelste gedeelte. Dit schraap je eruit met je tanden, net zoals het zachte onderste gedeelte van de blaadjes.
Waarom kook je de artisjok eerst?
Van enkel grillen zal de artisjok niet zacht en gaar worden. De gekookte artisjok krijgt extra smaak door deze na het koken te grillen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.