Ohmydish.nl


Gebraden eendenfilet met romige kool

Gebraden eendenfilet met romige kool uit de pan is een uitdaging om te maken, en een genot om te mogen eten! Klaar in een half uur tijd.

40 minuten 2 personen Hoofdgerechten
Gebraden eendenfilet met romige kool

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 eendenfilets
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 knolselderij
  • 1/2 groene kool
  • Verse tijm
  • 50 ml room
  • 100 gram walnoten
  • 100 ml water
  • 2 peren
  • 2 steranijs
  • 10 eetlepels poedersuiker
  • 4 theelepels balsamicoazijn
  • Zout en peper naar smaak
Gebraden eendenfilet met romige kool ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes
  • Snijplank
  • 2 grote bakpannen
  • 1 kleine sauspan met anti-aanbaklaag
  • Meloenbolletjeslepel

Bereiden


40 minuten 2 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gebraden-eendenfilet-met-romige-kool


Voorbereiding -- 5 minuten

Haal de eendenborstfilets eerst uit de koelkast en laat deze tenminste 10 minuten lang staan. Een te snelle overgang tussen koud en warm zal het vlees minder mals maken. Snijd de eendenborst een aantal keren op de huidkant in en breng dan op smaak met peper en zout. 

Was de groene kool en snijd deze in stukken, niet te grof. Schil en was de knolselderij en snijd deze vervolgens in blokjes. Plet de walnoten en zet deze opzij. 

Gebraden eendenfilet met romige kool
Gebraden eendenfilet met romige kool

De gebraden eendenfilet met romige kool afmaken -- 35 minuten

Leg de eendenborstfilets zonder boter of olie in de koude pan, met de vetkant naar beneden. Verhit deze dan op middelhoog vuur. Je zult zien dat het vet langzaam uit de eendenborstfilets komt, dit is precies wat we willen. 

Voeg dan de ongepelde knoflook en een aantal takjes tijm toe. Beweeg het vlees niet, laat dit op een laag vuur 15 tot 20 minuten rustig garen. In principe is deze bak techniek niet anders dan voor vis. 

Gebakken eendenborstfilet
Gebakken eendenborstfilet

Draai de eendenborstfilets een keer om zodra de huidkant bruin en krokant geworden is. Bak de andere kant 3 minuten lang, of mooi goudbruin. Je zult dan een heel mals stukje vlees overhouden, bak deze eventueel langer naar wens en laat deze vervolgens rusten. 

Eendenborstfilet bijna gaar
Eendenborstfilet bijna gaar 

Verhit 1 eetlepel vet van de eendenborstfilets in een andere pan en voeg wat olijfolie toe. Vethit op middelhoog vuur, voeg dan de blokjes knolselderij toe en bak 5 minuten lang, of totdat de knolselderij lichtbruin geworden is. 

Voeg dan groene kool, tijm en witte wijnazijn naar smaak toe. Zet het vuur hoger en bak de groene kool 5 minuten lang, of totdat deze geslonken is. Voeg 100 ml water toe en kook dit totdat het water verdampt is. De knolselderij is nu zacht geworden. 

Voeg 100 ml room toe en meng goed door elkaar. Voeg dan de walnootstukjes toe. 

Snijd elke peer doormidden en gebruik een meloenbolletjeslepel om de kern eruit te scheppen. Prik een ster anijs in het gat waar de perenkern in heeft gezeten.

Voeg poedersuiker toe aan een kleine sauspan met anti-aanbaklaag. Verhit op laag vuur totdat er een lichte amberkleurige karamel ontstaan is. Giet er azijn aan toe en wacht totdat het een dikke stroop wordt. Bestuif de peren met meer poedersuiker en plaats deze in de pan met de karamel. 

Kook de peren 10 minuten lang, of totdat bruin en gekarameliseerd. Schep steeds wat van de hete siroop over de peren tijdens het koken, maak eventueel meer siroop als dat nodig is. 

Schep een mooi hoopje romige kool in het midden van een bord, plaats de (gesneden) eendenborstfilet er naast en voeg 1 of 2 peer helften toe. Bedruip het gerecht met de resterende plakkerige siroop en serveer direct. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Limoen-korianderrijst
Volgend recept →
Chocolade sorbetijs

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.