Ohmydish.nl


Gebraden eendenfilet met romige kool

Gebraden eendenfilet met romige kool uit de pan is een uitdaging om te maken, en een genot om te mogen eten! Klaar in een half uur tijd.

Gebraden eendenfilet met romige kool
40 minuten 2 personen Hoofdgerechten
Gebraden eendenfilet met romige kool

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 eendenfilets
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 knolselderij
  • 1/2 groene kool
  • Verse tijm
  • 50 ml room
  • 100 gram walnoten
  • 100 ml water
  • 2 peren
  • 2 steranijs
  • 10 eetlepels poedersuiker
  • 4 theelepels balsamicoazijn
  • Zout en peper naar smaak
Gebraden eendenfilet met romige kool ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes
  • Snijplank
  • 2 grote bakpannen
  • 1 kleine sauspan met anti-aanbaklaag
  • Meloenbolletjeslepel

Bereiden

40 minuten 2 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gebraden-eendenfilet-met-romige-kool


Voorbereiding -- 5 minuten

Haal de eendenborstfilets eerst uit de koelkast en laat deze tenminste 10 minuten lang staan. Een te snelle overgang tussen koud en warm zal het vlees minder mals maken. Snijd de eendenborst een aantal keren op de huidkant in en breng dan op smaak met peper en zout.

Scheur de groene kool in stukken en snijd de knolselderij in blokjes. Plet de walnoten en zet deze aan de kant.

Gebraden eendenfilet met romige kool Gebraden eendenfilet met romige kool

De gebraden eendenfilet met romige kool afmaken -- 35 minuten

Leg de eendenborstfilets zonder boter of olie in de koude pan. Verhit deze dan op middelhoog vuur. Je zult zien dat het vet langzaam uit de eendenborstfilets komt, dit is precies wat we willen. Voeg dan de ongepelde knoflook en een aantal takjes tijm toe. Beweeg het vlees niet, laat dit op een laag vuur 15 tot 20 minuten rustig garen. In principe is deze bak techniek niet anders dan voor vis.

Gebakken eendenborstfilet Gebakken eendenborstfilet

Maak de romige kool terwijl de eendenborstfilets aan het bakken zijn. Draai de eendenborstfilets een keer om zodra de huidkant bruin en krokant geworden is. Bak de andere kant 3 minuten lang, of mooi goudbruin. Je zult dan een heel mals stukje vlees overhouden, bak deze eventueel langer naar wens en laat deze vervolgens rusten.

Eendenborstfilet bijna gaar Eendenborstfilet bijna gaar

Verhit 1 eetlepel vet van de eendenborstfilets in een andere pan en voeg wat olijfolie toe. Vethit op middelhoog vuur, voeg dan de blokjes knolselderij toe en bak 5 minuten lang, of totdat de knolselderij lichtbruin geworden is. Voeg dan groene kool, tijm en witte wijnazijn naar smaak toe.

Zet het vuur hoger en bak de groene kool 5 minuten lang, of totdat deze geslonken is. Voeg 100 ml water toe en kook dit totdat het water verdampt is. De knolselderij is nu zacht geworden. Voeg 100 ml room toe en meng goed door elkaar. Voeg dan de walnootstukjes toe.

Voeg als laatste de poedersuiker toe aan een kleine sauspan met anti-aanbaklaag. Verhit op laag vuur totdat er een lichte amberkleurige karamel ontstaan is. Giet er azijn aan toe en wacht totdat het een dikke stroop wordt. Snijd elke peer doormidden en gebruik een meloenbolletjeslepel om de kern eruit te scheppen. Prik een ster anijs in het gat waar de perenkern in heeft gezeten, bestuif met meer poedersuiker en plaats deze in de pan met de karamel. Kook de peren 10 minuten lang, of totdat bruin en gekaramelliseerd. Schep steeds wat van de hete siroop over de peren tijdens het koken, maak eventueel meer siroop als dat nodig is.

Schep een mooi hoopje romige kool in het midden van een bord, plaats de (gesneden) eendenborstfilet er naast en voeg 1 of 2 peer helften toe. Bedruip het gerecht met de resterende plakkerige siroop en serveer direct. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Chocolade sorbetijs

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.