Gebraden eendenfilet met romige kool uit de pan is een leuke uitdaging om te bereiden, en een genot om te mogen eten! Klaar in een half uur tijd.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 21-08-2015, dit recept is voor 2 personen en duurt 40 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Haal de eendenborstfilets eerst uit de koelkast en laat deze tenminste 10 minuten lang staan. Een te snelle overgang tussen koud en warm zal het vlees minder mals maken. Snijd de eendenborst een aantal keren op de huidkant in en breng dan op smaak met peper en zout.
Was de groene kool en snijd deze in stukken, niet te grof. Schil en was de knolselderij en snijd deze vervolgens in blokjes. Plet de walnoten en zet deze opzij.
Leg de eendenborstfilets zonder boter of olie in de koude pan, met de vetkant naar beneden. Verhit deze dan op middelhoog vuur. Je zult zien dat het vet langzaam uit de eendenborstfilets komt, dit is precies wat we willen.
Voeg dan de ongepelde knoflook en een aantal takjes tijm toe. Beweeg het vlees niet, laat dit op een laag vuur 15 tot 20 minuten rustig garen. In principe is deze bak techniek niet anders dan voor vis.
Draai de eendenborstfilets een keer om zodra de huidkant bruin en krokant geworden is. Bak de andere kant 3 minuten lang, of mooi goudbruin. Je zult dan een heel mals stukje vlees overhouden, bak deze eventueel langer naar wens en laat deze vervolgens rusten.
Verhit 1 eetlepel vet van de eendenborstfilets in een andere pan en voeg wat olijfolie toe. Vethit op middelhoog vuur, voeg dan de blokjes knolselderij toe en bak 5 minuten lang, of totdat de knolselderij lichtbruin geworden is.
Voeg dan groene kool, tijm en witte wijnazijn naar smaak toe. Zet het vuur hoger en bak de groene kool 5 minuten lang, of totdat deze geslonken is. Voeg 100 ml water toe en kook dit totdat het water verdampt is. De knolselderij is nu zacht geworden.
Voeg 100 ml room toe en meng goed door elkaar. Voeg dan de walnootstukjes toe.
Snijd elke peer doormidden en gebruik een meloenbolletjeslepel om de kern eruit te scheppen. Prik een ster anijs in het gat waar de perenkern in heeft gezeten.
Voeg poedersuiker toe aan een kleine sauspan met anti-aanbaklaag. Verhit op laag vuur totdat er een lichte amberkleurige karamel ontstaan is. Giet er azijn aan toe en wacht totdat het een dikke stroop wordt. Bestuif de peren met meer poedersuiker en plaats deze in de pan met de karamel.
Kook de peren 10 minuten lang, of totdat bruin en gekarameliseerd. Schep steeds wat van de hete siroop over de peren tijdens het koken, maak eventueel meer siroop als dat nodig is.
Schep een mooi hoopje romige kool in het midden van een bord, plaats de (gesneden) eendenborstfilet er naast en voeg 1 of 2 peer helften toe. Bedruip het gerecht met de resterende plakkerige siroop en serveer direct. Eet smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.