Engelse meat pie
😍 17Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Engelse meat pie

Deze overheerlijke Engelse meat pie heeft een heerlijke vulling van gehakt, prei, wortel, erwtjes en meer. Met een knapperig deeg, zoals de perfecte meat pie hoort te zijn.

1 uur 30 minuten
6 personen

Een Engelse meat pie is een heerlijke hartige taart met een vulling van gehakt, ui, groenten en kruiden. Een smaakvolle taart met knapperig deeg, maar je kunt eventueel ook bladerdeeg gebruiken voor een snelle variant.

Je kunt de groenten eventueel weglaten en de vulling enkel met gehakt maken. Serveer de groenten er dan apart bij, bijvoorbeeld gekookte erwtjes of ga voor traditionele mushy peas

Je kunt voor de vulling kiezen voor rundergehakt of gebruik half-om-half gehakt, je kunt ook kiezen voor lamsgehakt. In Engeland wordt een meat pie warm, lauwwarm of op kamertemperatuur geserveerd. Soms wordt een meat pie ook wel eens koud gegeten, bijvoorbeeld tijdens een picknick of koud buffet.

Recept engelse meat pie
Engelse meat pie ingrediënten

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 21-11-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
1 uur
Totale tijd
1 uur 30 minuten

Meat pie vulling maken – 20 minuten + wachttijd

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.

Schil de wortels en snijd deze in stukjes, niet te grof. Was de prei en snijd in dunne (halve) ringen.

Verhit een klontje boter in een diepe bakpan en fruit de ui en knoflook enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit rul.

Voeg de wortel en prei toe en bak het geheel nog ongeveer 10 minuten, tot de wortel en prei zacht beginnen te worden. Voeg dan ook de erwtjes toe.

Breng op smaak met een runderbouillonblokje, Worcestershire saus, Provençaalse kruiden, zwarte peper en zout.

Voeg een eetlepel bloem toe en bak nog even mee om de bloemsmaak te verwijderen en het vocht uit de groenten te binden. Laat de vulling volledig afkoelen.

Engelse meat pie
Engelse meat pie

Het meat pie deeg maken – 10 minuten + wachttijd

Klop een ei los en zet opzij.

Meng bloem en zout in de kom van je elektrische mixer. Verdeel de koude boter in blokjes en voeg deze geleidelijk toe aan de bloem terwijl je blijft mengen.

Het deeg zal er kruimelig uitzien. Voeg de helft van het koude water toe en blijf mengen.

Voeg geleidelijk de rest van het water toe samen met een beetje van het losgeklopte ei, ongeveer een kwart ei. 

Blijf mengen tot een zacht deeg, zorg ervoor dat het deeg niet plakt. Pak het deeg in met huishoudfolie en plaats een half uur in de koelkast.

Engelse meat pie afmaken – 1 uur

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een taartvorm in met boter.

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Rol 1 deel uit tot een grote cirkel, die net iets groter dan de taartvorm is.

Plaats de cirkel in de taartvorm en zorg dat deze een beetje over de rand valt, maar niet teveel. Verdeel de vulling over het deeg en bestrijk de randen van het deeg met het losgeklopt ei.

Engelse meat pie maken - stap 1
Engelse meat pie maken - stap 1

Rol het tweede deel uit tot een grote cirkel die net iets groter dan de taartvorm is. Plaats het deeg bovenop, druk de randen goed aan en snijd eventueel overtollig deeg weg. Je kunt het overtollige deeg eventueel gebruiken om de taart te versieren.

Gebruik een mes om een gat in het midden van het deeg te maken, zo kan de stoom van de vulling ontsnappen tijdens het bakken. Gebruik een klein mesje om het deeg rondom te versieren met lijntjes.

Engelse meat pie maken - stap 2
Engelse meat pie maken - stap 2
Engelse meat pie maken - stap 3
Engelse meat pie maken - stap 3
Engelse meat pie maken - stap 4
Engelse meat pie maken - stap 4

Bestrijk de bovenkant met het resterende ei en bak de Engelse meat pie mooi gaar en goudbruin in ongeveer 45 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van het deeg. Eet smakelijk!

Tips!

Wat serveer je bij een Engelse meat pie?

Bij een meat pie wordt doorgaans groenten geserveerd, zoals bijvoorbeeld erwtjes. Je kunt de groenten ook in de vulling van de meat pie doen, dan is het niet per se nodig er nog iets extra's bij te serveren.

Wat is het verschil tussen meat pie en mince pie?

Een meat pie wordt gemaakt met een vulling van gehakt, smaakmakers en eventueel groenten waardoor het een hartige taart is.

Een mince pie (mincemeat pie) wordt gemaakt met een vulling van fruit en kruiden, waardoor het een zoete taart is. Het is een typisch Brits klein taartje.

Wat vind je van dit recept?

17 waarderingen
😍
17
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Engelse meat pie"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.