Breekbrood met ui en knoflook - zachte zelfgemaakte broodjes
😍 8 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Breekbrood met ui en knoflook Vegetarisch

Luister naar dit recept

Dit zachte breekbrood met ui en knoflook is extra smaakvol door gebruik te maken van geroosterde knoflook. Heerlijke zachte knoflookbroodjes die perfect bij de meeste soorten soep passen.

1 uur 5 minuten
9 personen

Voedingsbalansscore

Super
8.2/10
Glycemische index
Glycemische belasting
65.94 (Medium)
28.31 (Hoog)

Voedingswaarde per portie

Kcal
292.81 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
42.94 g
3.67 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
7.71 g
4.00 g
Eiwitten
9.31 g
Vezels
2.13 g
Natrium
290.15 mg

Je kunt voor dit breekbrood zowel gebakken als geroosterde knoflook gebruiken. Geroosterde knoflook zal dit brood extra smaakvol maken, aangezien knoflook tijdens het roosteren een karamelachtige smaak zal krijgen.

Deze heerlijke zachte breekbroodjes zijn vol van smaak en zijn niet moeilijk om te maken maar je dient wel even geduld te hebben zodat ze mooi kunnen rijzen, hierdoor worden ze namelijk extra zacht en luchtig.

Breekbrood met ui en knoflook ingrediënten

Recept breekbrood met ui en knoflook

Ingrediënten

9 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept breekbrood met ui en knoflook allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-09-2025, dit recept is voor 9 personen en duurt 1 uur 5 minuten.

Bijgewerkt op: 01-11-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
45 minuten
Totale tijd
1 uur 5 minuten

Voorbereiding - 10 minuten + wachttijd

Om knoflook te roosteren verwarm je de oven (of airfryer) voor op 180 graden Celsius.

Snijd de bovenkant van een bol knoflook af en besprenkel eventueel met een beetje olijfolie en peper en grof zeezout. Dit is niet per se noodzakelijk.

Pak in met aluminiumfolie en rooster tot de knoflook volledig zacht is, dit zal ongeveer 45 minuten tot 1 uur duren.

Pel ondertussen een ui en snijd deze fijn. Bak deze in een droge bakpan voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot de ui glazig is geworden.

Zet de ui opzij en maak ondertussen het deeg.

Breekbrood met ui en knoflook - zachte zelfgemaakte broodjes
Breekbrood met ui en knoflook - zachte zelfgemaakte broodjes

Deeg maken - 10 minuten + wachttijd

Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, zorg ervoor dat de melk niet te warm zal zijn.

Roer de gist samen met 1 theelepel suiker door de melk en laat dit ongeveer 10 minuten staan tot het gaat schuimen.

Je kunt het deeg kneden met een elektrische mixer of met de hand.

Meng ondertussen bloem samen met zout. Voeg geleidelijk het gistmengsel toe terwijl je blijf kneden.

Voeg 1 ei samen met 50 gram zachte boter toe en blijf kneden tot een soepel en elastisch deeg.

Dek af met een schone theedoek en laat het deeg een half uur rijzen.

Breekbrood met ui en knoflook maken - 45 minuten + wachtijd

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Knijp 6 tenen van de geroosterde knoflook uit de knoflookbol en voeg dit samen met de gebakken ui toe aan het deeg.

Kneed het deeg nog kort door en verdeel dit in 9 gelijke delen.

Breekbrood met ui en knoflook voorbereiding - stap 1
Breekbrood met ui en knoflook voorbereiding - stap 1

Rol elk deel in een bolletje en zorg ervoor dat het samengevouwen deel aan de onderkant zit.

Breekbrood met ui en knoflook voorbereiding - stap 2
Breekbrood met ui en knoflook voorbereiding - stap 2

Leg alle bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en dek af met een theedoek om nogmaals een half uur te laten rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Klop een eidooier samen met een eetlepel water los en gebruik een kwast om de broodjes in te smeren.

Bak de broodjes gaar en mooi goudbruin in ongeveer een half uur. Laat het breekbrood een beetje afkoelen en serveer bijvoorbeeld bij tomatensoep, eet smakelijk!

Tips!

Moet ik de knoflook eerst roosteren?

De broodjes krijgen een extra volle smaak door gebruik te maken van geroosterde knoflook, maar je kunt de knoflook eventueel ook met de ui meebakken i.p.v. te roosteren. Gebruik dan wel iets minder knoflook, aangezien geroosterde knoflook veel milder qua smaak is.

Hoe lang kan ik breekbrood bewaren?

Je kunt dit breekbrood tot wel 3 dagen bewaren, het zal dan wel minder lekker zijn aangezien het dan droog zal worden. Je kunt het brood dan bijvoorbeeld even roosteren in een pan of panini ijzer.

Wat vind je hiervan?

8 waarderingen
😍
8
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
292.81 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
42.94 g
3.67 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
7.71 g
4.00 g
Eiwitten
9.31 g
Vezels
2.13 g
Natrium
290.15 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
55.56 gram bloem gluten 202.22 38.78 g 0.83 g 0.83 g 0.11 g 6.33 g 1.56 g 1.11 mg 0.56 mg 11.11 mg 11.11 mg 100.00 mg 55.56 mg 0.17 mg 0.61 mg - - - - - 0.07 mg 0.06 mg 0.16 mg - 19.44 µg - - -
0.78 gram gist 3.16 0.27 g 0.27 g 0.03 g - 0.37 g 0.14 g 0.54 mg 0.03 mg 0.39 mg 1.24 mg 10.89 mg 0.93 mg 0.03 mg 0.06 mg - - - - - 0.09 mg 0.16 mg 0.03 mg - 22.56 µg - - -
0.11 theelepel suiker 2.23 0.55 g 0.55 g - - - - - - - 0.01 mg 0.02 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
25 ml volle melk melk 15.50 1.08 g 1.08 g 0.85 g 0.53 g 0.93 g - 11.00 mg - 30.00 mg 2.50 mg 40.00 mg 24.75 mg - 0.13 mg - - 0.50 mg 0.03 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.04 mg 0.01 mg 0.10 µg 1.00 µg - - -
0.11 ei ei 9.60 0.07 g 0.01 g 0.67 g 0.17 g 0.83 g - 8.00 mg 0.12 mg 3.33 mg 0.67 mg 8.67 mg 12.00 mg 0.01 mg 0.09 mg 2.33 µg 2.05 µg - 0.12 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.02 mg 0.01 mg 0.15 µg 4.00 µg 0.07 mg 0.02 µg -
0.11 theelepel zout - - - - - - - 266.67 mg - 0.07 mg 1.93 mg 0.03 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
5.56 gram roomboter melk 40.83 0.04 g 0.04 g 4.58 g 3.00 g 0.04 g - 0.28 mg 0.01 mg 0.72 mg 0.11 mg 0.83 mg 1.11 mg - - - - - 0.07 mg 0.06 mg - - - - - - - -
0.11 ui 5.00 0.85 g 0.85 g 0.03 g 0.01 g 0.17 g 0.35 g 1.25 mg 0.07 mg 4.17 mg 1.39 mg 24.31 mg 5.83 mg 0.01 mg 0.11 mg - - 0.90 mg - - - - 0.02 mg - 1.39 µg - - -
0.67 knoflooktenen 6.53 1.31 g 0.04 g - - 0.28 g 0.09 g 0.19 mg 0.07 mg 7.93 mg 0.93 mg 28.00 mg 6.07 mg 0.01 mg 0.05 mg 0.07 µg - 0.65 mg - - 0.01 mg - 0.02 mg - 0.19 µg - - -
0.11 eidooier ei 7.73 - - 0.71 g 0.18 g 0.36 g - 1.11 mg 0.16 mg 3.11 mg 0.22 mg 3.11 mg 13.11 mg 0.01 mg 0.08 mg - 1.22 µg - 0.11 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.07 mg 0.04 µg 3.56 µg 0.06 mg 0.02 µg -
    292.81 42.94 g 3.67 g 7.71 g 4.00 g 9.31 g 2.13 g 290.15 mg 1.01 mg 60.83 mg 20.12 mg 215.86 mg 119.36 mg 0.23 mg 1.13 mg 2.40 µg 3.27 µg 2.06 mg 0.32 mg 0.09 mg 0.19 mg 0.29 mg 0.31 mg 0.30 µg 52.13 µg 0.13 mg 0.03 µg -
0 reacties op "Breekbrood met ui en knoflook"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Brood Eieren Gist Boter Melk Knoflook Ui Brood bakken Zelf brood maken Broodrecept

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.