Dit zachte breekbrood met ui en knoflook is extra smaakvol door gebruik te maken van geroosterde knoflook. Heerlijke zachte knoflookbroodjes die perfect bij de meeste soorten soep passen.
Je kunt voor dit breekbrood zowel gebakken als geroosterde knoflook gebruiken. Geroosterde knoflook zal dit brood extra smaakvol maken, aangezien knoflook tijdens het roosteren een karamelachtige smaak zal krijgen.
Deze heerlijke zachte breekbroodjes zijn vol van smaak en zijn niet moeilijk om te maken maar je dient wel even geduld te hebben zodat ze mooi kunnen rijzen, hierdoor worden ze namelijk extra zacht en luchtig.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 22-09-2025, dit recept is voor 9 personen en duurt 1 uur 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 01-11-2025
Om knoflook te roosteren verwarm je de oven (of airfryer) voor op 180 graden Celsius.
Snijd de bovenkant van een bol knoflook af en besprenkel eventueel met een beetje olijfolie en peper en grof zeezout. Dit is niet per se noodzakelijk.
Pak in met aluminiumfolie en rooster tot de knoflook volledig zacht is, dit zal ongeveer 45 minuten tot 1 uur duren.
Pel ondertussen een ui en snijd deze fijn. Bak deze in een droge bakpan voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot de ui glazig is geworden.
Zet de ui opzij en maak ondertussen het deeg.

Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, zorg ervoor dat de melk niet te warm zal zijn.
Roer de gist samen met 1 theelepel suiker door de melk en laat dit ongeveer 10 minuten staan tot het gaat schuimen.
Je kunt het deeg kneden met een elektrische mixer of met de hand.
Meng ondertussen bloem samen met zout. Voeg geleidelijk het gistmengsel toe terwijl je blijf kneden.
Voeg 1 ei samen met 50 gram zachte boter toe en blijf kneden tot een soepel en elastisch deeg.
Dek af met een schone theedoek en laat het deeg een half uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Knijp 6 tenen van de geroosterde knoflook uit de knoflookbol en voeg dit samen met de gebakken ui toe aan het deeg.
Kneed het deeg nog kort door en verdeel dit in 9 gelijke delen.

Rol elk deel in een bolletje en zorg ervoor dat het samengevouwen deel aan de onderkant zit.

Leg alle bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en dek af met een theedoek om nogmaals een half uur te laten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Klop een eidooier samen met een eetlepel water los en gebruik een kwast om de broodjes in te smeren.
Bak de broodjes gaar en mooi goudbruin in ongeveer een half uur. Laat het breekbrood een beetje afkoelen en serveer bijvoorbeeld bij tomatensoep, eet smakelijk!
Moet ik de knoflook eerst roosteren?
De broodjes krijgen een extra volle smaak door gebruik te maken van geroosterde knoflook, maar je kunt de knoflook eventueel ook met de ui meebakken i.p.v. te roosteren. Gebruik dan wel iets minder knoflook, aangezien geroosterde knoflook veel milder qua smaak is.
Hoe lang kan ik breekbrood bewaren?
Je kunt dit breekbrood tot wel 3 dagen bewaren, het zal dan wel minder lekker zijn aangezien het dan droog zal worden. Je kunt het brood dan bijvoorbeeld even roosteren in een pan of panini ijzer.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 55.56 | gram | bloem | gluten | 202.22 | 38.78 g | 0.83 g | 0.83 g | 0.11 g | 6.33 g | 1.56 g | 1.11 mg | 0.56 mg | 11.11 mg | 11.11 mg | 100.00 mg | 55.56 mg | 0.17 mg | 0.61 mg | - | - | - | - | - | 0.07 mg | 0.06 mg | 0.16 mg | - | 19.44 µg | - | - | - |
| 0.78 | gram | gist | 3.16 | 0.27 g | 0.27 g | 0.03 g | - | 0.37 g | 0.14 g | 0.54 mg | 0.03 mg | 0.39 mg | 1.24 mg | 10.89 mg | 0.93 mg | 0.03 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | - | 0.09 mg | 0.16 mg | 0.03 mg | - | 22.56 µg | - | - | - | |
| 0.11 | theelepel | suiker | 2.23 | 0.55 g | 0.55 g | - | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.02 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 25 | ml | volle melk | melk | 15.50 | 1.08 g | 1.08 g | 0.85 g | 0.53 g | 0.93 g | - | 11.00 mg | - | 30.00 mg | 2.50 mg | 40.00 mg | 24.75 mg | - | 0.13 mg | - | - | 0.50 mg | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | 0.01 mg | 0.10 µg | 1.00 µg | - | - | - |
| 0.11 | ei | ei | 9.60 | 0.07 g | 0.01 g | 0.67 g | 0.17 g | 0.83 g | - | 8.00 mg | 0.12 mg | 3.33 mg | 0.67 mg | 8.67 mg | 12.00 mg | 0.01 mg | 0.09 mg | 2.33 µg | 2.05 µg | - | 0.12 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.15 µg | 4.00 µg | 0.07 mg | 0.02 µg | - | |
| 0.11 | theelepel | zout | - | - | - | - | - | - | - | 266.67 mg | - | 0.07 mg | 1.93 mg | 0.03 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 5.56 | gram | roomboter | melk | 40.83 | 0.04 g | 0.04 g | 4.58 g | 3.00 g | 0.04 g | - | 0.28 mg | 0.01 mg | 0.72 mg | 0.11 mg | 0.83 mg | 1.11 mg | - | - | - | - | - | 0.07 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 0.11 | ui | 5.00 | 0.85 g | 0.85 g | 0.03 g | 0.01 g | 0.17 g | 0.35 g | 1.25 mg | 0.07 mg | 4.17 mg | 1.39 mg | 24.31 mg | 5.83 mg | 0.01 mg | 0.11 mg | - | - | 0.90 mg | - | - | - | - | 0.02 mg | - | 1.39 µg | - | - | - | ||
| 0.67 | knoflooktenen | 6.53 | 1.31 g | 0.04 g | - | - | 0.28 g | 0.09 g | 0.19 mg | 0.07 mg | 7.93 mg | 0.93 mg | 28.00 mg | 6.07 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.07 µg | - | 0.65 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 0.19 µg | - | - | - | ||
| 0.11 | eidooier | ei | 7.73 | - | - | 0.71 g | 0.18 g | 0.36 g | - | 1.11 mg | 0.16 mg | 3.11 mg | 0.22 mg | 3.11 mg | 13.11 mg | 0.01 mg | 0.08 mg | - | 1.22 µg | - | 0.11 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.07 mg | 0.04 µg | 3.56 µg | 0.06 mg | 0.02 µg | - | |
| 292.81 | 42.94 g | 3.67 g | 7.71 g | 4.00 g | 9.31 g | 2.13 g | 290.15 mg | 1.01 mg | 60.83 mg | 20.12 mg | 215.86 mg | 119.36 mg | 0.23 mg | 1.13 mg | 2.40 µg | 3.27 µg | 2.06 mg | 0.32 mg | 0.09 mg | 0.19 mg | 0.29 mg | 0.31 mg | 0.30 µg | 52.13 µg | 0.13 mg | 0.03 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!