Bienenstich - Duitse taart met vanilleroom
😍 17 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 2 Verrassend
😕 1 Matig

Bienenstich

Luister naar dit recept

Bienenstich is een klassieke Duitse taart met vanilleroom en krokante amandelen. Deze zoete Duitse honing-amandeltaart met een romige vulling smaakt de volgende dag zelfs nog beter.

1 uur 45 minuten
12 personen

Voedingsbalansscore

Super
8.2/10
Glycemische index
Glycemische belasting
60.38 (Medium)
24.47 (Hoog)

Voedingswaarde per portie

Kcal
399.88 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
40.54 g
18.42 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
21.95 g
10.15 g
Eiwitten
9.31 g
Vezels
1.96 g
Natrium
69.19 mg

Een bienenstich wordt gemaakt van een zoet gistdeeg, een dikke laag vanillepudding en gekarameliseerd amandelschaafsel. Het zoete gistdeeg heeft iets weg van de bekende Limburgse vlaaien, welke ook worden gemaakt met een gistdeeg.

Over de herkomst van de naam bienenstich, ofwel 'bijensteektaart', bestaan meerdere verhalen. Zo zou volgens één van deze verhalen de bedenker gestoken zijn door een bij tijdens het maken omdat de bijen afkwamen op de zoete honinggeur. Andere verhalen verwijzen naar bakkers in Andernach die bijennesten naar hun vijanden gooiden om de aanval af te weren. Om de overwinning te vieren werd er 'Bienenstich' gebakken.

Bienenstich ingrediënten

Recept bienenstich

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept bienenstich allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-07-2025, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Bijgewerkt op: 21-10-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
1 uur 15 minuten
Totale tijd
1 uur 45 minuten

Deeg maken - 10 minuten

Verwarm boter en melk tot deze lauwwarm zijn. 

Meng bloem samen met gist, suiker en een snuf zout. Voeg de lauwwarme melk en boter langzaam toe terwijl je mengt met een elektrische mixer (met deeghaken).

Kneed het deeg ongeveer 5 minuten lang, tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.

Maak er een deegbal van, dek af met een schone vochtige theedoek en laat ongeveer een uur rijzen. Maak ondertussen de vanille pudding.

Vanilleroom maken - 20 minuten

Verwarm melk samen met 2 theelepels vanille extract in een middelgrote pan. Zorg dat de melk warm is, maar niet te heet.

Roer 4 eidooiers samen met 50 gram suiker glad met een garde in een middelgrote kom. Voeg 40 gram bloem toe en roer opnieuw glad.

Schenk een beetje warme melk bij de eidooiers en roer direct glad om klontjes te voorkomen. Voeg dan pas geleidelijk de resterende warme melk toe.

Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur tot de pudding dikker is geworden. Blijft steeds rustig roeren om aanbranden en klontjes te voorkomen.

Je zult zien dat de vanilleroom na enkele minuten steeds dikker begint te worden. De pudding is gaar zodra je met een vinger over de lepel gaat en de lijn zichtbaar blijft op de lepel.

Leg 2 blaadjes gelatine in een kom met koud water. Los de gelatine op in de warme pudding en laat deze dan afkoelen.

Bienenstich bakken - 1 uur

Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Bestuif het aanrecht met bloem en druk de deegbal plat. Rol deze voorzichtig een beetje uit tot deze precies in de springvorm past.

Bienenstich voorbereiding - stap 1
Bienenstich voorbereiding - stap 1

Leg het deeg in de springvorm, dek opnieuw af met de theedoek en laat nogmaals 15 tot 20 minuten rijzen.

Bienenstich voorbereiding - stap 2
Bienenstich voorbereiding - stap 2

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verwarm 40 gram boter samen met 1 eetlepel honing, 3 eetlepels suiker en 1 eetlepel slagroom op laag vuur. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes smelten.

Roer het amandelschaafsel erdoor en verdeel het mengsel over de bovenkant van het deeg.

Tip: zorg dat de randjes iets vrij gelaten worden, zodra deze tegen de zijkant plakken gaan ze namelijk verbranden tijdens het bakken.

Bienenstich voorbereiding - stap 3
Bienenstich voorbereiding - stap 3

Bak de bienenstich gaar en mooi bruin in ongeveer 30 minuten. Haal na het bakken direct de springvorm eraf - zodra het amandelschaafsel hard wordt na het afkoelen zal dit namelijk minder makkelijk gaan.

Bienenstich - Duitse taart met vanilleroom
Bienenstich - Duitse taart met vanilleroom

Bienenstich afmaken - 15 minuten + wachttijd

Klop 200 ml slagroom tot dit stijf is geworden en roer dit door de vanilleroom.

Snijd de afgekoelde taart doormidden en verdeel de vanilleroom over de onderkant van de taart, dit zal een mooie dikke laag worden. 

Snijd de bovenkant alvast in 12 punten, het amandelschaafsel is namelijk hard geworden en hierdoor zal het lastig gaan deze naderhand door te kunnen snijden. Leg de in punten gesneden bovenkant op de pudding.

Zet de bienenstich minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Snijd vlak voor het serveren de onderkant ook in punten, geniet ervan!

Tips!

Kan ik de gelatine weglaten?

Je kunt de gelatine eventueel weglaten, de banketbakkersroom zal dan minder stijf worden. Je zou dan eventueel een zakje klopfix bij de slagroom kunnen toevoegen zodat de pudding toch iets steviger zal zijn.

Ik krijg de taart niet netjes gesneden, wat nu?

De bovenkant met gekarameliseerde amandelen is zeer hard, wanneer je deze niet vooraf snijd zul je de pudding eruit duwen tijdens het aansnijden van de taart.

Wat vind je hiervan?

20 waarderingen
😍
17
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
2
Verrassend
😕
1
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
399.88 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
40.54 g
18.42 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
21.95 g
10.15 g
Eiwitten
9.31 g
Vezels
1.96 g
Natrium
69.19 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
12.5 ml volle melk melk 7.75 0.54 g 0.54 g 0.43 g 0.26 g 0.46 g - 5.50 mg - 15.00 mg 1.25 mg 20.00 mg 12.38 mg - 0.06 mg - - 0.25 mg 0.01 mg - - 0.02 mg 0.01 mg 0.05 µg 0.50 µg - - -
5 gram roomboter melk 36.75 0.03 g 0.03 g 4.13 g 2.70 g 0.03 g - 0.25 mg 0.01 mg 0.65 mg 0.10 mg 0.75 mg 1.00 mg - - - - - 0.06 mg 0.05 mg - - - - - - - -
27.08 gram bloem gluten 98.58 18.90 g 0.41 g 0.41 g 0.05 g 3.09 g 0.76 g 0.54 mg 0.27 mg 5.42 mg 5.42 mg 48.75 mg 27.08 mg 0.08 mg 0.30 mg - - - - - 0.03 mg 0.03 mg 0.08 mg - 9.48 µg - - -
4.17 gram suiker 16.75 4.13 g 4.13 g - - - - - - - 0.08 mg 0.17 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.08 snuf zout - - - - - - - 33.33 mg - 0.01 mg 0.24 mg - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.58 gram gist 2.37 0.20 g 0.20 g 0.02 g - 0.28 g 0.11 g 0.41 mg 0.02 mg 0.29 mg 0.93 mg 8.17 mg 0.70 mg 0.02 mg 0.05 mg - - - - - 0.07 mg 0.12 mg 0.03 mg - 16.92 µg - - -
0.33 eidooiers ei 23.20 - - 2.13 g 0.53 g 1.08 g - 3.33 mg 0.48 mg 9.33 mg 0.67 mg 9.33 mg 39.33 mg 0.02 mg 0.25 mg - 3.67 µg - 0.33 mg 0.04 mg 0.02 mg 0.03 mg 0.20 mg 0.13 µg 10.67 µg 0.17 mg 0.05 µg -
41.67 ml volle melk melk 25.83 1.79 g 1.79 g 1.42 g 0.88 g 1.54 g - 18.33 mg - 50.00 mg 4.17 mg 66.67 mg 41.25 mg - 0.21 mg - - 0.83 mg 0.04 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.07 mg 0.02 mg 0.17 µg 1.67 µg - - -
3.33 gram bloem gluten 12.13 2.33 g 0.05 g 0.05 g 0.01 g 0.38 g 0.09 g 0.07 mg 0.03 mg 0.67 mg 0.67 mg 6.00 mg 3.33 mg 0.01 mg 0.04 mg - - - - - - - 0.01 mg - 1.17 µg - - -
0.17 theelepeltjes vanille extract 3.84 1.01 g 1.01 g - - - - 0.12 mg - 0.15 mg 0.04 mg 1.97 mg 0.08 mg - - - - - - - - - - - - - - -
4.17 gram suiker 16.75 4.13 g 4.13 g - - - - - - - 0.08 mg 0.17 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.17 gelatineblaadjes 1.22 - - - - 0.30 g - 0.30 mg - - 0.03 mg 0.05 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
16.67 ml slagroom melk 56.17 0.47 g 0.47 g 6.00 g 3.33 g 0.33 g - 5.83 mg - 12.50 mg 1.67 mg 15.83 mg 10.00 mg - 0.03 mg - - 0.17 mg 0.15 mg 0.06 mg - 0.02 mg 0.01 mg 0.03 µg 0.50 µg - - -
8.33 gram amandelschaafsel noten, pinda, sesamzaad 48.33 1.67 g 0.33 g 4.17 g 0.33 g 1.75 g 1.00 g 0.42 mg 0.33 mg 20.83 mg 22.50 mg 58.33 mg 41.67 mg 0.08 mg 0.25 mg - 0.17 µg - - 0.08 mg 0.02 mg 0.08 mg 0.01 mg - 4.17 µg 2.17 mg 0.21 µg -
3.33 gram roomboter melk 24.50 0.02 g 0.02 g 2.75 g 1.80 g 0.02 g - 0.17 mg - 0.43 mg 0.07 mg 0.50 mg 0.67 mg - - - - - 0.04 mg 0.03 mg - - - - - - - -
0.25 eetlepel suiker 15.08 3.71 g 3.71 g - - - - - - - 0.08 mg 0.15 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.08 eetlepel honing 6.42 1.57 g 1.56 g - - 0.01 g - 0.15 mg 0.03 mg 0.10 mg 0.04 mg 1.04 mg 0.42 mg - 0.01 mg - - 0.07 mg - - - - - - - - - -
0.08 eetlepel slagroom melk 4.21 0.03 g 0.03 g 0.45 g 0.25 g 0.02 g - 0.44 mg - 0.94 mg 0.13 mg 1.19 mg 0.75 mg - - - - 0.01 mg 0.01 mg - - - - - 0.04 µg - - -
    399.88 40.54 g 18.42 g 21.95 g 10.15 g 9.31 g 1.96 g 69.19 mg 1.19 mg 116.32 mg 38.16 mg 239.07 mg 178.66 mg 0.23 mg 1.21 mg - 3.83 µg 1.33 mg 0.65 mg 0.28 mg 0.16 mg 0.37 mg 0.35 mg 0.39 µg 45.10 µg 2.34 mg 0.26 µg -
0 reacties op "Bienenstich"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eieren Deeg Room Suiker Gist Boter Melk

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.