Ohmydish.nl


Babi Pongteh

Babi Pongteh komt uit de Peranakaanse keuken, een keuken die o.a. Chinese en Maleisische invloeden combineert. Mals varkensvlees met shiitake en een heerlijke saus.

Babi Pongteh
2 uur 40 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Babi Pongteh

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 750 gram varkensvlees
  • 8 shiitake paddenstoelen
  • 8 knoflooktenen
  • 5 sjalotjes
  • 2 eetlepels gefermenteerde bonenpasta - te koop bij de toko
  • 1 kaneelstok
  • 2 eetlepels zoute sojasaus
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 300 ml water
  • zout naar smaak
  • bijvoorbeeld rijst en atjar tjampoer om erbij te serveren
Babi Pongteh ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • braadpan met deksel
  • houten lepel

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

2 uur 40 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/babi-pongteh


Je kunt verschillende soorten varkensvlees gebruiken. Zoals stoofvlees, buikspek of een ander iets vetter varkensvlees.

Voorbereiding – 10 minuten

Snijd het varkensvlees in kleinere stukken. Als je gedroogde shiitake paddenstoelen gebruikt, dien je deze eerst te wellen in heet water tot ze zacht geworden zijn.

Pel de knoflooktenen en sjalotjes. Snijd de sjalotjes en 4 knoflooktenen fijn en laat de overige 4 knoflooktenen heel.

Babi Pongteh
Babi Pongteh

De Babi Pongteh afmaken – 2 uur + 30 minuten

Verhit een beetje olie in een braadpan en bak hierin de sjalot, fijngesneden knoflook en de kaneelstok enkele minuten. Deze zijn goed als de kaneelgeur goed is vrijgekomen.

Bak de bonenpasta nog kort mee en voeg dan de palmsuiker en sojasaus toe.

Voeg de stukken varkensvlees toe en bak deze 10 minuten lang tot deze mooi bruin zijn geworden. Voeg de hele knoflooktenen en de hele shiitake paddenstoelen toe. 

Schenk er 300 ml water bij en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag, plaats de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen.

Als het vlees nog niet mals genoeg is, kun je extra water toevoegen en het geheel nog langer laten sudderen. Als de saus nog te dun is, kun je het geheel nog even laten koken zonder deksel.

Breng op smaak met eventueel zout en/of sojasaus. Houd er rekening mee dat de bonenpasta en soja al vrij zout zijn.

Serveer bijvoorbeeld met rijst, komkommersalade, atjar tjampoer en emping, smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


← Vorig recept
Kip cashew

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.