Baba ganoush

(5)

Zelf baba ganoush maken is niet moeilijk en wordt gemaakt met weinig ingrediënten. Ontzettend lekker met geroosterde aubergines en knoflook.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen
Baba ganoush

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 aubergines (of 4 kleintjes)
  • 4 knoflooktenen
  • 60 gram tahin (sesampasta)
  • sap van een halve citroen
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: verse peterselie
  • optioneel: theelepel sesamzaadjes
Baba ganoush Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • ovenplaat
  • snijplank & koksmes
  • food processor
  • lepel

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/baba-ganoush


Voorbereiding – 10 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Was de aubergines, verwijder de steel en snijd de aubergines door de helft. Gebruik een mes om inkepingen in het vruchtvlees van de aubergines te maken en besprenkel de aubergines met olijfolie, peper en zout.

Baba ganoush
Baba ganoush

De baba ganoush afmaken – 50 minuten

Leg de aubergines op een bakplaat samen met de knoflooktenen en rooster deze een half uur in de oven.

Haal de knoflooktenen uit de oven en controleer of het vruchtvlees van de aubergines volledig zacht is. Als dit nog niet het geval is rooster deze dan nog iets langer.

Laat de geroosterde aubergines een beetje afkoelen en haal het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Verplaats dit samen met de geroosterde knoflook (zonder schil) naar een food processor.

Voeg hier ook de tahin en sap van een halve citroen aan toe en pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer met een scheutje (goede) olijfolie, sesamzaadjes en verse peterselie. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

5 stemmen

Baba ganoush: Veel gestelde vragen

Wat is baba ganoush?

Baba ganoush (baba ghanouj) is een dipsaus uit het Midden-Oosten. Het is gemaakt van geroosterde aubergine puree en op smaak gebracht met tahin, knoflook en citroensap, net zoals de bekende hummus.

Wat is tahin?

Tahin is een sesampasta, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. Tahin is zeer rijk aan calcium en fosfor.

Welke kruiden zijn lekker in een baba ganoush?

Je kunt bij de basis baba ganoush ook nog kruiden toevoegen, heerlijke variaties zijn bijvoorbeeld komijn of paprikapoeder.

Hoe lang kan ik baba ganoush bewaren?

In een steriele pot met deksel kun je de baba ganoush tot wel een week bewaren. 

Kook de pot met deksel enkele minuten in kokend water om bacteriën te doden. Schenk een laagje olijfolie op de baba ganoush voor je de pot sluit.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.