Ohmydish.nl


Andijviestamppot

Andijviestamppot is ouderwets lekker met spek en rauwe andijvie. Precies zoals mijn oma dit altijd maakte, comfort food op zijn best. Klaar in 20 minuten.

Andijviestamppot
20 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Andijviestamppot

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 400 gram verse andijvie
  • 1,5 kg kruimige aardappels
  • 200 ml melk
  • 200 gram spekreepjes
  • 1 grote ui
  • 4 eetlepels azijn
  • peper en zout naar smaak
Andijviestamppot ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • sla centrifuge
  • middelgrote bakpan
  • siliconen spatel
  • vergiet
  • aardappelstamper

Recept printen Bekijk reacties (2) Opslaan in collectie

Bereiden

20 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/andijviestamppot


Voorbereiding -- 10 minuten

Schil en was de aardappels en snijd ze in stukken. Hoe groter de stukken zijn, hoe langer het natuurlijk zal duren voor ze gaar zijn. Plaats de aardappels in de middelgrote pan en vul met water en zout. Kook de aardappels gaar in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de grootte.

Was ondertussen de andijvie, maak droog met de sla centrifuge en snijd vervolgens in kleinere stukjes. Zet de gewassen en gesneden andijvie aan de kant en pel de ui. Snijd de ui in kleine blokjes en zet ook aan de kant.

Andijviestamppot Andijviestamppot

Andijviestamppot afmaken -- 10 minuten

Verhit de middelgrote bakpan en bak de spekreepjes zonder toevoeging van extra olie of boter. Voeg na ongeveer 2 minuten de gesneden ui toe en bak nog enkele minuten mee. Het spek mag gerust lekker krokant gebakken zijn.

Giet de aardappels af en pureer ze met de aardappelstamper, als je deze niet hebt kun je ook een fijne zeef en een grote soeplepel gebruiken. De aardappels hoeven niet geheel glad te zijn, maar er behoren geen grote stukken meer in te zitten. Roer de rauwe gesneden andijvie erdoor en de gebakken spek en ui, samen met het spekvet. Roer dan de melk en azijn erdoor, het kan zijn dat je nog een beetje extra melk nodig hebt tot de stamppot mooi smeuïg is. Breng op smaak met peper en zout, smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen
Volgend recept →
Slagroomtaart

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.