Deze amaretti tiramisu wordt gemaakt met amandelkoekjes, amaretto, abrikoos en chocolade. Een verrassende tiramisu die bij iedereen in de smaak valt tijdens je volgende etentje!
Een heerlijke amaretti tiramisu combineert het beste van amandelen met zoete abrikoos, romige mascarpone en knapperige stukjes chocolade.
Je kunt de abrikozen en/of chocolade eventueel weglaten, maar deze geven deze tiramisu juist wel zijn spannende smaak en textuur. Een echte aanrader tijdens je volgende etentje of misschien wel tijdens de feestdagen voor als je een keer iets anders wilt dan een klassieke tiramisu.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 04-11-2024, dit recept is voor 8 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 27-11-2024
Plaats de gedroogde abrikozen in een klein kommetje en schenk hier amaretto over tot ze net onder staan. Laat dit ongeveer 1 uur staan, zodat de abrikozen een beetje zachter worden.
Scheid ondertussen de eieren, de eiwitten kun je gebruiken om bijvoorbeeld meringues of pavlova te maken.
Voeg de eidooiers samen met 25 gram suiker toe aan de kom van een elektrische mixer. Klop tot de eidooiers romig en wit zijn geworden.
Klop de slagroom samen met 75 gram suiker in een andere kom tot deze bijna stijf is, maar klop de slagroom niet te lang.
Voeg de mascarpone toe aan de romige eidooiers en roer glad. Klop niet te lang, mascarpone wordt namelijk weer vloeibaar wanneer je deze te lang klopt.
Voeg dan ook de slagroom toe en roer voorzichtig tot een glad mengsel.
Haal de abrikozen uit de amaretto (bewaar deze!) en snijd deze in kleine stukjes. Roer de stukjes abrikozen door het mascarpone mengsel.
Zet 60 ml espresso en roer dit samen met de amaretto waar de abrikozen in hebben gelegen.
Dip de amaretti koekjes 1 voor 1 in de espresso met amaretto en leg deze op de bodem van een ovenschaal.
Verdeel hier de helft van het mascarpone mengsel over en dan nogmaals een laag met amaretti koekjes.
Verdeel de rest van de mascarpone over de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
Maak nogmaals een laag met de amaretti koekjes gedipt in espresso. Zet de tiramisu dan minimaal 1 uur, maar liefst 2 uur, in de koelkast om op te laten stijven.
Hak 50 gram pure chocolade fijn en verdeel dit over de tiramisu. Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren met een beetje cacaopoeder, geniet ervan!
Kun je tiramisu vooraf maken?
Een tiramisu is een dag later het lekkerste, alle smaken zullen dan zijn ingetrokken. Wacht wel met het bestrooien met cacaopoeder tot vlak voor het serveren, anders zal deze donker kleuren door het vocht in de tiramisu en dat ziet er niet mooi uit.
Wat zijn amaretti koekjes?
Amaretti koekjes zijn Italiaanse bitterkoekjes, ze worden gemaakt met o.a. bittere amandelen, amandelen en eiwit.
Deze koekjes zijn klein, bros en knapperig en worden in Italië vaak bij de koffie geserveerd.
Kan ik Nederlandse bitterkoekjes gebruiken?
Mocht je geen amaretti (Italiaanse bitterkoekjes) kunnen vinden kun je ook gebruik maken van Nederlandse bitterkoekjes.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.