Ajam pedis

(24)

Ajam pedis, oftewel Indonesische hete kip is een heerlijke doordeweekse maaltijd. Een heerlijke saus van tomaat, citroengras, knoflook en meer.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Ajam pedis

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 kippenbouten
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • ongeveer 3 cm gember wortel
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 tomaten - of gebruik een half blik tomatenblokjes
  • 1 rode chili peper
  • scheut zonnebloem- of andere neutrale olie
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel citroengras puree of gebruik 1 citroengras stengel
  • 1 laurierblad
  • sap van een halve citroen
  • flinke scheut water
  • peper en zout naar smaak
Ajam pedis Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • (kleine) blender of vijzel
  • grote bakpan met deksel of gebruik een braadpan
  • vleestang

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ajam-pedis


Voorbereiding – 15 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze grof. Schil de gember wortel en snijd deze ook grof.

Maak een puree van de ui, knoflook, gember en rode peper, dit kun je met een (kleine) blender of vijzel doen. Voeg hier dan ook de gemalen laos, tomatenpuree en citroengras puree aan toe.

Als je tomaten gebruikt verwijder dan de kroontjes en snijd de tomaten in stukjes. Als je kipfilets gebruikt dien je deze eerst in blokjes te snijden. 

Ajam pedis
Ajam pedis

Ajam pedis afmaken – 45 minuten

Verhit een scheut olie in een grote bakpan. Bestrooi de kip met peper en zout en bak deze rondom mooi goudbruin. Voeg dan het kruidenmengsel toe en bak dit nog enkele minuten.

Voeg dan de tomatenstukjes toe samen met een laurierblad en het sap van een halve citroen toe. Als je een citroengras stengel gebruikt kun je deze nu ook toevoegen.

Voeg een scheut water toe, zet het vuur laag en plaats een deksel op de pan. Laat de kip nu zachtjes sudderen, de exacte kooktijd is afhankelijk van de delen van de kip die je gebruikt.

Als je kipfilets in stukjes hebt gebruikt, zijn deze sneller gaar dan bijvoorbeeld kippenbouten.

De kippenbouten heb ik ongeveer 45 minuten laten sudderen, kipfilet zal in ongeveer 20 minuten al gaar zijn. Controleer goed of de kip gaar is voor je deze gaat serveren.

Serveer de kip met de saus en bijvoorbeeld rijst en sperziebonen (en paprika repen) uit de wok. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

24 stemmen

Ajam pedis: Veel gestelde vragen

Kan ik ook ander soort vlees gebruiken?

Je kunt ook andere delen van een kip gebruiken zoals kipfilet, kippendijen of kippenpoten.

Kan ik de ajam pedis ook in een slowcooker bereiden?

Dat kan, afhankelijk van het type slowcooker kan dit langer duren. Controleer na tenminste 45 minuten of de kip goed gaar geworden is.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.