Ajam Betawi

(72)

Ajam betawi, ofwel krokante kip in een zoete ketjapsaus, is een heerlijke en makkelijke doordeweeks maaltijd. Ook lekker als onderdeel van een rijsttafel.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Kiprecepten
Ajam Betawi

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram kipfilet of kipdijfilet
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 sjalotjes
  • 3 knoflooktenen
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel witte peper
  • anderhalve theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 palmsuiker (20 gram)
  • 100 ml ketjap manis
  • 1 limoen
  • zout naar smaak
  • zonnebloemolie
Ajam Betawi Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • optioneel: vijzel of kleine blender
  • 2 middelgrote kommen
  • grote diepe bakpan of wok
  • houten lepel of schuimspaan

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Kiprecepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ajam-betawi


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper. Pureer de sjalotjes, knoflooktenen en rode peper tot een boemboe. Dit kun je met een vijzel of kleine blender doen, maar je kunt alles ook heel fijn snijden met een koksmes.

Voeg hier 1 theelepel witte peper en anderhalve theelepel gemalen korianderzaad aan toe. 

Verwijder overtollig vet en spieren van de kipfilets of kipdijfilets en snijd deze in stukjes.  

Ajam Betawi
Ajam Betawi

De ajam betawi afmaken – 20 minuten

Verhit een flinke laag zonnebloem- of andere neutrale olie in een diepe pan of wok.

Bestrooi de stukjes kip met een dun laagje bloem en frituur de kip in de hete olie tot deze krokant is. Frituur de kip in delen, als je teveel kip tegelijk aan de olie toevoegt zullen ze niet krokant worden.

Haal de meeste olie uit de pan zodat er maar een beetje olie overblijft en verhit dit opnieuw. Fruit hierin de boemboe enkele minuten. Voeg de palmsuiker toe, deze kun je in stukjes breken, snijden of eventueel raspen zodat deze sneller zal oplossen.

Voeg het sap van een limoen en 100 ml ketjap manis toe. Laat de saus enkele minuten zachtjes koken en voeg dan de gefrituurde kip opnieuw toe. Breng op smaak met zout.

Serveer direct met bijvoorbeeld rijst of als onderdeel van een rijsttafel, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

72 stemmen

Ajam Betawi: Veel gestelde vragen

Welke kip voor ajam betawi?

Je kunt ajam betawi maken met kipfilet of met kipdijfilet, kippenvlees van kippendijen heeft net wat meer smaak doordat het een beetje vet bevat.

Mijn kip is niet krokant, hoe kan dit?

Het kan meerdere oorzaken hebben als je kip niet krokant wordt tijdens het frituren. Meest voorkomende oorzaak is dat je teveel kip tegelijk gefrituurd hebt. Het kan ook zijn dat je de kip niet lang genoeg gefrituurd hebt.

Ook kan het zijn dat de olie niet heet genoeg was, hierdoor zuigt de kip de olie op.

Kan ik ajam betawi een dag vooraf maken?

Je kunt een ajam betawi prima een dag vooraf maken, de smaken zijn dan extra ingetrokken. Je kunt het dan het beste kort verwarmen op laag vuur.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.