Ohmydish.nl


Ajam Betawi

(42)

Ajam betawi, ofwel krokante kip in een zoete ketjapsaus, is een heerlijke en makkelijke doordeweeks maaltijd. Ook lekker als onderdeel van een rijsttafel.

30 minuten 4 personen Kiprecepten
Ajam Betawi

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram kipfilet of kipdijfilet
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 sjalotjes
  • 3 knoflooktenen
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel witte peper
  • anderhalve theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 palmsuiker (20 gram)
  • 100 ml ketjap manis
  • 1 limoen
  • zout naar smaak
  • zonnebloemolie
Ajam Betawi ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • optioneel: vijzel of kleine blender
  • 2 middelgrote kommen
  • grote diepe bakpan of wok
  • houten lepel of schuimspaan

Bereiden


30 minuten 4 personen Kiprecepten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ajam-betawi


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper. Pureer de sjalotjes, knoflooktenen en rode peper tot een boemboe. Dit kun je met een vijzel of kleine blender doen, maar je kunt alles ook heel fijn snijden met een koksmes.

Voeg hier 1 theelepel witte peper en anderhalve theelepel gemalen korianderzaad aan toe. 

Verwijder overtollig vet en spieren van de kipfilets of kipdijfilets en snijd deze in stukjes.  

Ajam Betawi
Ajam Betawi

De ajam betawi afmaken – 20 minuten

Verhit een flinke laag zonnebloem- of andere neutrale olie in een diepe pan of wok.

Bestrooi de stukjes kip met een dun laagje bloem en frituur de kip in de hete olie tot deze krokant is. Frituur de kip in delen, als je teveel kip tegelijk aan de olie toevoegt zullen ze niet krokant worden.

Haal de meeste olie uit de pan zodat er maar een beetje olie overblijft en verhit dit opnieuw. Fruit hierin de boemboe enkele minuten. Voeg de palmsuiker toe, deze kun je in stukjes breken, snijden of eventueel raspen zodat deze sneller zal oplossen.

Voeg het sap van een limoen en 100 ml ketjap toe. Laat de saus enkele minuten zachtjes koken en voeg dan de gefrituurde kip opnieuw toe. Breng op smaak met zout.

Serveer direct met bijvoorbeeld rijst of als onderdeel van een rijsttafel, eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
42 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Andalouse saus
Volgend recept →
Moscow mule

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.