Ajam betawi, ofwel krokante kip in een zoete ketjapsaus, is een heerlijke en makkelijke doordeweeks maaltijd. Ook lekker als onderdeel van een rijsttafel.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 14-01-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 05-09-2024
Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper. Pureer de sjalotjes, knoflooktenen en rode peper tot een boemboe. Dit kun je met een vijzel of kleine blender doen, maar je kunt alles ook heel fijn snijden met een koksmes.
Voeg hier 1 theelepel witte peper en anderhalve theelepel gemalen korianderzaad aan toe.
Verwijder overtollig vet en spieren van de kipfilets of kipdijfilets en snijd deze in stukjes.
Verhit een flinke laag zonnebloem- of andere neutrale olie in een diepe pan of wok.
Bestrooi de stukjes kip met een dun laagje bloem en frituur de kip in de hete olie tot deze krokant is. Frituur de kip in delen, als je teveel kip tegelijk aan de olie toevoegt zullen ze niet krokant worden.
Haal de meeste olie uit de pan zodat er maar een beetje olie overblijft en verhit dit opnieuw. Fruit hierin de boemboe enkele minuten. Voeg de palmsuiker toe, deze kun je in stukjes breken, snijden of eventueel raspen zodat deze sneller zal oplossen.
Voeg het sap van een limoen en 100 ml ketjap manis toe. Laat de saus enkele minuten zachtjes koken en voeg dan de gefrituurde kip opnieuw toe. Breng op smaak met zout.
Tip: Serveer direct met bijvoorbeeld rijst of als onderdeel van een Indische rijsttafel, eet smakelijk!
Welke kip voor ajam betawi?
Je kunt ajam betawi maken met kipfilet of met kipdijfilet, kippenvlees van kippendijen heeft net wat meer smaak doordat het een beetje vet bevat.
Mijn kip is niet krokant, hoe kan dit?
Het kan meerdere oorzaken hebben als je kip niet krokant wordt tijdens het frituren. Meest voorkomende oorzaak is dat je teveel kip tegelijk gefrituurd hebt. Het kan ook zijn dat je de kip niet lang genoeg gefrituurd hebt.
Ook kan het zijn dat de olie niet heet genoeg was, hierdoor zuigt de kip de olie op.
Kan ik ajam betawi een dag vooraf maken?
Je kunt een ajam betawi prima een dag vooraf maken, de smaken zijn dan extra ingetrokken. Je kunt het dan het beste kort verwarmen op laag vuur.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.