Een heerlijke romige aardpeersoep is een smaakvolle soep die perfect is voor de herfst en feestdagen. Extra lekker met hazelnoten en een vleugje nootmuskaat.
Aardperen zijn een ouderwetse groenten die niet heel bekend zijn, het heeft een apart uiterlijk met een subtiel zoete smaak. Qua smaak heeft de aardpeer iets weg van een artisjok, daar komt de bijnaam ‘Jeruzalem artisjok’ vandaan.
Aardperen zijn het lekkerste als ze zo vers mogelijk zijn, hele verse aardperen hoef je namelijk niet te schillen. Dat scheelt veel werk, want het schillen van aardperen is niet altijd even makkelijk door hun ongelijke vorm.
Aardperen zijn niet altijd bij de supermarkt te koop, je kunt ze in het seizoen regelmatig vinden bij de groenteboer of groothandel.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 22-12-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 18-11-2024
Schil de aardperen indien nodig, door hun vorm is dit niet altijd even makkelijk. Om het te vergemakkelijken kun je ze bijvoorbeeld kort koken in kokend water. De schil wrijf je er dan zo vanaf.
Snijd de aardperen vervolgens in grove stukken. Plaats ze ondertussen in koud water om verkleuren te voorkomen.
Was de prei en snijd het wit in stukken. Pel de knoflooktenen en snijd deze grof. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en fruit hierin de prei en knoflook enkele minuten op hoog vuur.
Voeg de aardpeer en aardappel toe en bak het geheel nog ongeveer 5 minuten.
Schenk 1,5e liter kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Plaats een deksel op de pan en zodra de soep kookt zet je het vuur lager.
Laat de aardpeersoep gaar worden in ongeveer 20 minuten. Hak ondertussen de hazelnoten vrij fijn.
Pureer de soep, dit kun je met een blender of staafmixer doen. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met crème fraîche, gehakte hazelnoten, een snuf nootmuskaat en een beetje hazelnootolie. Garneer eventueel met verse peterselie, eet smakelijk!
Wat zijn aardperen?
Aardperen worden ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd. Aardperen zijn een knolgroente met een knobbelig uiterlijk in verschillende kleuren, meestal is de aardpeer lichtbruin of roze. Deze groenten is van binnen wit en heeft een lichtzoete nootachtige smaak, welke iets weg heeft van een artisjok.
Hoe moet ik aardperen schillen?
Wanneer aardperen vers uit de grond komen, is het niet nodig om deze te schillen. Aardperen kun je maar kort bewaren, de schil droogt snel uit en dien je dan wel te schillen. Dit kun je het beste met een klein mesje doen omdat deze een knobbelig uiterlijk heeft, net zoals een verse gember wortel.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.