Kookgids - Paprika

Kookgids - Paprika

De paprika is een ideale snack, een gezond tussendoortje voor onderweg of tijdens het studeren. Ken jij de paarse en bruine paprika al?


Paprika kun je rauw eten in een salade of als snack, maar is ook vaak te vinden in stoofpotjes zoals chili con carne of goulash en nog veel meer.

De gezondheidsvoordelen van paprika

Paprika's bevatten veel vitamines en zijn natriumarm, ideaal voor een zoutarm dieet. Paprika bevat heel weinig calorieën en helpt mee aan een goede werking van de hersenen. 

Wanneer is paprika verkrijgbaar?

Paprika is het hele jaar verkrijgbaar, maar is eigenlijk een echte zomergroente. Paprika heeft namelijk warmte en zon nodig om te groeien, dus het seizoen loopt in principe van juni tot september.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXX

Hoe kun je paprika het beste bewaren?

Je kunt paprika's tot een week bewaren in de groentelade van je koelkast. Wil je de paprika's langer bewaren dan kun je deze in stukken snijden en invriezen.

Je kunt de paprika ook roosteren en dan inmaken om ze nog langer te kunnen bewaren.

Hoe kies je de juiste paprika?

Bij het kopen van paprika let je voornamelijk op de schil, deze mag niet verrimpeld zijn of beschadigingen hebben.

Soorten paprika

Er bestaan veel soorten paprika's, van de bekendste rode, gele en groene tot de iets minder bekende oranje, paarse of bruine paprika's. 

Behalve de standaard paprika's zijn er ook nog puntpaprika's, mini snack paprika's en alles daar tussenin.

VoedingswaardePer 100 gram rauwe paprika
Energiewaarde24 kcal
Vet0,1 gram
Voedingsvezels2,1 gram
Eiwitten2 gram plantaardig
Koolhydraten1 gram
Natrium/zout0,001 gram natrium
0,003 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Paprika: Veel gestelde vragen

Hoeveel weegt een paprika?

Een paprika weegt ongeveer 200 gram, maar zonder zaadlijsten en het steeltje weegt een paprika gemiddeld ongeveer 150 gram. 

Is paprika groente of fruit?

De paprika is een groente, omdat de paprika aan een kruidachtige plant groeit.

Hoe spreek je paprika uit?

De paprika spreek je uit als paa-prie-kaa. Er staat namelijk geen dubbele pp, waardoor de uitspraak pap-prie-kaa incorrect is.

Lekkere recepten met paprika


Vegetarische stroganoff

Vegetarische stroganoff

Een vegetarische stroganoff wordt gemaakt met veel champignons, paprika en meer. Een heerlijk romig gerecht dat goed combineert met rijst naar keuze.

Caponata

Caponata

Caponata is een beetje vergelijkbaar met de bekende ratatouille. Het is een klassiek Siciliaans recept uit Italië, heerlijk op brood maar kan ook als bijgerecht.

Aubergine lasagne

Aubergine lasagne

Ovengerechten zijn ideaal om doordeweeks te maken, zonder al teveel moeite zet jij deze heerlijke aubergine lasagne op tafel!

Gebakken zoete aardappel nachos

Gebakken zoete aardappel nachos

Vegan recept voor gebakken zoete aardappel nachos, een simpel maar heerlijk gerecht. Recept voor 4 personen, klaar in een half uur.

Tjap tjoy met kip

Tjap tjoy met kip

Deze tjap tjoy met kip is een heerlijke doordeweekse maaltijd die makkelijk en snel te maken. Boordevol verse knapperige groenten en een snelle zelfgemaakte saus.

Vegetarische kikkererwten masala

Vegetarische kikkererwten masala

Deze vegetarische kikkererwten masala is heerlijk kruidig en staat in iets meer dan een half uur op tafel. Extra lekker met rijst, naan en/of papadums.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.