Bieslook is verwant aan ui, prei en knoflook. Hierdoor geeft bieslook veel smaak aan gerechten en het is nog gezond ook.
Bieslook is een kruid met een scherpe smaak welke veel soorten gerechten verrijkt. De stengels zijn eetbaar en in de moestuin zijn de paarse bloemen ook erg prachtig.
Bieslook bevat veel vitamines C en K, mede hierdoor is dit kruid goed voor je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Bieslook is goed voor de bloedsomloop, het stimuleert de spijsvertering en de eetlust.
Verse bieslook is het hele jaar verkrijgbaar. Van mei tot oktober van eigen Nederlandse bodem en de rest van het jaar door import vanuit andere landen.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X |
Bieslook kun je het beste in de koelkast bewaren, wikkel deze in licht vochtige keukenpapier. Zo kun je een bosje bieslook maximaal 3 dagen bewaren.
Kijk uit naar groene, lange en holle sprieten bieslook.
Er bestaan veel soorten bieslook, deze zijn in principe als volgt in te delen:
Voedingswaarde | Per 1 eetlepel bieslook (3 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 2 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 0,1 gram |
Eiwitten | 0,1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,2 gram |
Natrium/zout | 0 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Kun je bieslook rauw eten?
Je kunt bieslook rauw eten, de scherpe uien- of knoflooksmaak is juist lekker bij veel soorten gerechten. Zoals aardappelsalade, salade of aardappelpuree.
Is bieslook vochtafdrijvend?
Bieslook is vochtafdrijvend, daarnaast stimuleert het de eetlust en de spijsvertering.
Een plaattaart met witte asperges en ei is een heel goed idee voor de lunch. Een echt lente gerecht met witte asperges, ei en ham.
Een frisse en licht romige koolrabi salade met appel is een heerlijke herfst salade. Koolrabi heeft een lichtpittige smaak, waardoor deze goed combineert met appel.
Deze makkelijke gevlinderde kip uit de oven is een snellere manier om een kip te vlinderen. Geen schaar nodig en net zo lekker als een klassieke gevlinderde kip!
Een vullende salade met bulgur en geroosterde paprika's. Zelf paprika's roosteren is makkelijk en lekkerder dan uit pot, absoluut de moeite waard.
Een snelle en makkelijke amuse van coquille met vanille staat binnen 10 minuten op tafel. Een luxe hapje voor de feestdagen, perfect voorafgaand aan het diner.
Krokante kabeljauw met tartaarsaus is een heerlijk doordeweekse maaltijd, omdat deze op tafel staat binnen 20 minuten. Er gaat niets boven zelfgemaakte saus.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.