Bieslook is verwant aan ui, prei en knoflook. Hierdoor geeft bieslook veel smaak aan gerechten en het is nog gezond ook.
Bieslook is een kruid met een scherpe smaak welke veel soorten gerechten verrijkt. De stengels zijn eetbaar en in de moestuin zijn de paarse bloemen ook erg prachtig.
Bieslook bevat veel vitamines C en K, mede hierdoor is dit kruid goed voor je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Bieslook is goed voor de bloedsomloop, het stimuleert de spijsvertering en de eetlust.
Verse bieslook is het hele jaar verkrijgbaar. Van mei tot oktober van eigen Nederlandse bodem en de rest van het jaar door import vanuit andere landen.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X |
Bieslook kun je het beste in de koelkast bewaren, wikkel deze in licht vochtige keukenpapier. Zo kun je een bosje bieslook maximaal 3 dagen bewaren.
Kijk uit naar groene, lange en holle sprieten bieslook.
Er bestaan veel soorten bieslook, deze zijn in principe als volgt in te delen:
Voedingswaarde | Per 1 eetlepel bieslook (3 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 2 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 0,1 gram |
Eiwitten | 0,1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,2 gram |
Natrium/zout | 0 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Kun je bieslook rauw eten?
Je kunt bieslook rauw eten, de scherpe uien- of knoflooksmaak is juist lekker bij veel soorten gerechten. Zoals aardappelsalade, salade of aardappelpuree.
Is bieslook vochtafdrijvend?
Bieslook is vochtafdrijvend, daarnaast stimuleert het de eetlust en de spijsvertering.
Een echte Franse klassieker, de steak tartaar. Niet moeilijk om te maken, heerlijk als voorgerecht geserveerd met gegrild brood. Recept voor 4 personen.
Dit Spaanse omelet is een echte klassieker, heel simpel met aardappels, eieren en verder weinig poespas. Heerlijk als lunch, tapas of avondmaaltijd.
Dit lekkere Spaanse tapas hapje heb je zó klaargemaakt. Deze pittige gamba's met limoen en knoflook zijn om je vingers bij af te likken!
Een strammer max is een Duitse uitsmijter waar je zelf mee kunt variëren. Met ham, kaas en een spiegelei op verwarmd brood.
Met honing gemarineerde kalkoenfilet met gevulde champignon met feta en bieslook. Recept voor 2 personen, klaar in 40 minuten.
Deze gevulde champignons met ricotta zijn een super lekker warm hapje. Champignons uit de oven met een heerlijk krokant korstje.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.