Welke groenten zijn het gezondst?

Groenten worden gezien als gezond, maar welke zijn het gezondst? En bestaan er eigenlijk ook ongezonde groenten?

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Hoe bepaal je wat gezond nou eigenlijk echt is? Wat voor de één gezond is, hoeft dit namelijk niet persé voor de ander ook te zijn. Groenten worden gezien als gezond, maar welke zijn het gezondst? En bestaan er eigenlijk ook ongezonde groenten?

Welke groenten het gezondst zijn kan o.a. worden bepaald door naar het aantal vitamines en mineralen te kijken die de groenten bevatten. Zo zijn er ook bijvoorbeeld groenten met veel eiwitten of groenten met veel vezels.

Boerenkool

Boerenkool wordt gezien als de meest gezonde groenten, dit komt omdat deze veel voedingstoffen bevat samen met veel vezels, vitamine A, C en K. Daarnaast bevat boerenkool ook nog de mineralen koper, calcium en kalium.

Boerenkool kun je op veel verschillende manieren bereiden. De meest gezonde manier is in een boerenkoolsalade, de rauwe boerenkool behoud namelijk alle goede eigenschappen nog omdat deze niet wordt verwarmd. 

De meest bekende manier in Nederland is de ouderwetse boerenkoolstamppot, een favoriet bij velen. Maar boerenkool is ook lekker om als bijgerecht te eten of in een quiche.

Spruitjes

Spruitjes bevatten vitamine C, foliumzuur, ijzer, calcium en vitamine K. Spruitjes zijn daarmee een makkelijke manier om veel goede voedingsstoffen binnen te krijgen.

Naast standaard gekookte spruitjes zijn ze ook erg lekker in een quiche, als salade of soep of maak er eens stamppot van. Je kunt ze ook bakken in de pan of oven, de variaties zijn eindeloos!

Spruitjesstamppot
Spruitjesstamppot

Broccoli

Broccoli bevat veel vitamine C, ijzer, calcium, magnesium en foliumzuur en is dus een groente met veel antioxidanten. Bij ons thuis een absolute favoriet en makkelijk in zowat elk gerecht te verwerken.

Soep, quiche, salade, curry, uit de oven, in de wok, gekookt, gestoomd en ga zo maar door. Een alleskunner deze groene groente!

Spinazie

Dat er in spinazie veel ijzer zit, is een fabel. Spinazie is dus vooral gezond omdat er veel vitamine A, B2, B6, C en K in zit. Daar bovenop zit er ook veel calcium, magnesium, mangaan, selenium en tryptofaan in. 

Spinazie is nog zo'n alleskunner, vers het gezondste omdat deze dan nog alle voedingsstoffen bevat doordat de spinazie niet wordt verwarmd.

Spinazie en ricotta ravioli
Spinazie en ricotta ravioli

Behalve deze groene groenten zijn er nog veel meer gezonde groenten, met elk hun eigen goede eigenschappen. 

Denk hierbij aan tomaten, zij bevatten de stof lycopeen. Tomaten worden altijd als groenten beschouwd, maar eigenlijk is een tomaat fruit. Wortels met hun stofje bètacaroteen: goed voor je ogen en je huid blijft er ook nog eens mooi van. Wortels zijn echte vezelbommetjes en bevatten veel vitamine A, B, C en K. Rode bieten staan erom bekend om je bloed te zuiveren en je lever te ontgiften. 

Zijn er eigenlijk ook ongezonde groenten? Niet echt, maar wel groenten die minder veel vitamines of mineralen bevatten. Sommige groenten zoals paprika, aubergine en maïs worden gezien als minder gezond, omdat deze sneller voor een opgeblazen gevoel zorgen of omdat ze in grote hoeveelheden ontstekingen kunnen verergeren.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/welke-groenten-zijn-het-gezondst


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.