Chocolade is een populair ingrediënt voor desserts, gebak en drankjes. Chocolade is er in veel smaken, van bitter tot zoet en er verschijnen steeds meer soorten chocolade met allerlei smaaktoevoegingen zoals zeezout, karamel, citrus en meer.
Bakken met chocolade is favoriet bij velen, waarbij een chocolade taart regelmatig de oven in gaat. Een simpele cake met chocolade, een uitgebreide taart met verschillende lagen of een chocolade meringue taart, je kunt er alle kanten mee op. Wat betreft toetjes is chocolademousse het meest populair, zelfgemaakt zelfs nog lekkerder!
Wat zit er in chocolade?
Chocolade is een term die aan wettelijke eisen moet voldoen, zelfs elk land heeft zijn eigen normen voor ‘chocolade’. Meestal gaat dit o.a. over het percentage cacaoboter en cacaobestanddelen.
De samenstelling van chocolade varieert door de eisen per land, maar over het algemeen bestaat chocolade uit cacaoboter, cacaopoeder, cacaomassa en suiker. Voor het verkrijgen van melkchocolade wordt hier melkpoeder aan toegevoegd.
Waarom is witte chocolade eigenlijk geen chocolade?
Witte chocolade bevat wel cacaoboter, maar geen vaste cacaobestanddelen ofwel cacaopoeder waardoor het eigenlijk geen chocolade is.
Hoe wordt chocolade gemaakt?
Rauwe cacaobonen zullen na het oogsten een aantal dagen moeten fermenteren. Hierna worden de bonen gedroogd en soms worden ze geroosterd om een specifieke smaak te verkrijgen. Hierna worden ze verdeeld in stukjes.
De stukjes cacaobonen worden vervolgens vermalen en geperst om de cacaoboter te scheiden van de cacaomassa. Deze cacaomassa wordt vervolgens nogmaals vermalen, dit kennen we als cacaopoeder.
Welke stof in chocolade maakt je gelukkig?
De stof fenylethylalanine in chocolade zorgt ervoor dat er endorfine aangemaakt wordt in je hersenen. Endorfine zorgt voor een gelukkig gevoel.
Is pure chocolade gezond?
Pure chocolade bevat antioxidanten, deze zitten namelijk boordevol in cacao. De flavonoïden in cacao hebben een gunstig effect op hart- en bloedvaten en zouden zelfs diabetes kunnen voorkomen.
7 x recepten met chocolade
Pure chocolade muffins
Recept voor 24 personenDeze geweldige pure chocolade muffins zijn klaar in een half uur. Je kunt er hier niet één van eten, want na één hap ben je al verkocht! Naar recept
Glutenvrije chocoladecake
Recept voor 12 personenOok wel de "Donkere godin", deze glutenvrije chocoladecake is zelfs zonder bloem heerlijk! Naar recept
Zachte chocolademousse
Recept voor 8 personenHeb je ooit al eens zo'n super zachte chocolademousse gegeten? Zo zacht en hemels! Met een volle chocoladesmaak en smelt op je tong. Naar recept
Chocolade fudge
Recept voor 10 personenMet maar 10 minuten voorbereiding en 2 uur wachttijd is deze chocolade fudge heel makkelijk zelf thuis te maken! Naar recept
Chocolade sorbetijs
Recept voor 10 personenHeerlijk zelfgemaakt chocolade sorbetijs waar de donkere chocoladesmaken écht naar voren komen. Klaar in 50 minuten, recept voor 1 liter sorbetijs. Naar recept
Chocoladetaart met maltesers
Recept voor 12 personenDeze chocoladetaart met maltesers is heerlijk zacht, romig en extra lekker in combinatie met de krokante maltesers en koekjes taartbodem. Naar recept
Chocolade madeleines
Recept voor 24 personenChocolade madeleines zijn nóg veel lekkerder dan de klassieke, en die zijn al hemels. Een zacht mini cakeje, gedipt in chocolade. En klaar binnen 30 minuten Naar recept