Artisjok recepten
Een artisjok zie je doorgaans niet standaard in de moestuin. Het is een meerjarige plant, die redelijk goed wintervast is. Het is een plant die veel voorkomt in het Middellandse zee gebied, oftewel in warmere klimaten. In Nederland is de opbrengst iets lager, maar de artisjok is zeker niet onmogelijk. Van de artisjok kun je de bloem eten, voordat deze helemaal open gaat. Als deze al te ver open zal staan, zal de artisjok minder lekker smaken.
De bekende
artisjokbodem is eetbaar, maar ook de stengels en bloemblaadjes. De vlezige achterkant van de blaadjes is vooral erg lekker gedipt in dressing, onze favoriete manier om artisjok te eten.

Artisjokken met sjalot-vinaigrette
Een
pizza met artisjok is ook altijd een succes, zeker in combinatie met tomaat.

Pizza met tomaat en geitenkaas
Artisjok is niet alleen gekookt lekker, als je van
gegrilde groenten houdt is de artisjok hiervoor erg geschikt.

Gegrilde artisjokharten en stengels met citroen botersaus
Artisjok en kip is ook een erg goede combinatie, deze zomerse kip is een heerlijk eenpansgerecht.

Artisjok met kip en aardappeltjes uit de oven
Deze
pasta met olijven en artisjok is naar idee van mijn broer, ongelofelijk lekkere en simpele pasta.

Pasta met olijven en artisjok
Tijdens een avond met kleine gerechtjes kan deze
tapas van artisjok en tomaat zeker niet ontbreken. Artisjok en tomaat horen bij elkaar, echt, probeer het maar eens.

Tapas van artisjokharten en tomaten
Nog een
pizza, want artisjok op een pizza is echt overheerlijk. Zo'n geweldige topping op zelfgemaakt deeg, inclusief eieren. Op een pizza? Ja echt!

Paaspizza