Artisjokken met sjalot-vinaigrette

(3)

Artisjokken met sjalot-vinaigrette is een gerecht waarbij merkbaar is dat eenvoud ook heerlijk kan zijn. Recept voor 2 personen. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-09-2014, dit recept is voor 2 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-09-2023

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hapjes en snacks
Artisjokken met sjalot-vinaigrette

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 grote artisjokken
  • Sap van 1 citroen
  • 1 sjalot
  • Eetlepel Dijon mosterd
  • 30 ml witte wijnazijn
  • 90 ml olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Artisjokken met sjalot-vinaigrette Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes
  • Snijplank
  • Grote pan
  • Kommetje

Bereiding


Kooktijd 50 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/artisjokken-met-sjalotvinaigrette


Voorbereiding -- 10 minuten

Vul een grote pan met water en voeg een snufje zout toe. Breng aan de kook en voeg het citroensap toe. Kook de artisjokken nooit in een ijzeren pan, dan zullen de artisjokken verkleuren.

Haal de buitenste en stevige bladeren van de artisjokken af. Breek de stengel eraf en gebruik een koksmes om een kwart van de bovenkant van de artisjokken af te snijden (zie foto).

Snijd de citroen doormidden en wrijf over de artisjok heen, dit voorkomt verkleuring. Gebruik een scherpe schaar of een koksmes om de bovenste puntjes van de bladeren af te snijden. Herhaal deze stap voor de andere artisjok.

Snijd het sjalotje in zo fijn mogelijke stukjes, voeg toe aan een kommetje. Voeg witte wijnazijn en mosterd toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg de olijfolie langzaam toe en roer tot een mooie vinaigrette. 

Artisjokken met een sjalot-vinaigrette
Artisjokken met sjalot-vinaigrette

De artisjokken met een sjalot-vinaigrette afmaken -- 40 minuten

Voeg de artisjokken toe aan het kokende water en laat 30 tot 40 minuten rustig garen. Voeg iets zwaars toe aan de bovenkant van de artisjokken om er zeker van te zijn dat de artisjokken geheel onder water staan.

Kook totdat de buitenste bladeren zacht aanvoelen. Giet de artisjokken na het koken af en houdt ze ondersteboven om het water eruit te laten lopen.

Dip de blaadjes van de artisjokken per stuk in de sjalot-vinaigrette en eet enkel het vruchtvlees aan de achterkant. Na de blaadjes haal je de binnenkant eruit, deze kun je niet eten, en kun je de artisjokharten eten. Smakelijk!


Waardeer dit recept!
3 stemmen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.