Parelhoen met cranberry's en aardappelwafels is hét perfecte kerstgerecht. Alles voorbereiden en terwijl je gasten er zijn makkelijk af te maken, ideaal!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 17-12-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Schil en was de aardappels en snijd deze in stukken. Plaats deze in een middelgrote pan en vul met water en zout. Breng aan de kook en kook de aardappels gaar in ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken.
Maak ondertussen soezenbeslag door melk en 100 gram boter te verwarmen in een kleine sauspan. Voeg er dan in 1 x 50 gram bloem aan toe en roer glad met een houten lepel.
Laat het enkele minuten zachtjes garen en zet dan het vuur uit. Roer er 1 voor 1 de eieren door en roer steeds goed glad zodat het ei niet gaat stollen.
Giet de aardappels af en druk deze door de fijne zeef om een gladde puree te creëren. Meng de puree samen met het soezenbeslag en breng op smaak met peper, zout en eventueel een snuf nootmuskaat.
Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook. Schil de groene asperges en snijd de onderste 2 cm eraf, het mooiste is als je dit schuin snijdt.
Kook de asperges enkele minuten tot ze beetgaar zijn en haal ze dan uit het water. Verwarm ongeveer 150 ml sinaasappelsap in de kleine sauspan en voeg een flinke hand verse cranberry's toe.
Kook deze heel kort, zorg dat ze niet kapot gaan. Giet ze af en rol de cranberry's door de suiker zodat er een dun suikerlaagje ontstaat op de cranberry's.
Verwarm de rest van de cranberry's samen met resterende 150 ml sinaasappelsap en 2 eetlepels suiker. Doe een deksel op de pan en laat ze volledig gaar koken. Gebruik eventueel een staafmixer om de cranberrysaus glad te maken.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Verwarm het wafelijzer en vet deze in met boter. Bak de wafels aan beide kanten mooi goudbruin, je hoeft er niet op te letten dat ze volledig gaar zijn want ze gaan nog de oven in.
Leg ze dan voorzichtig op een ovenplaat. Dep de parelhoen droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Verwarm boter in de grote bakpan en bak de parelhoen aan beide kanten mooi goudbruin.
Leg ze in de ovenschaal en bak ze verder in de oven voor ongeveer 15 minuten, het vlees is goed als de kerntemperatuur 71 graden is. Nu hoef je alleen nog alles op te warmen.
Als het vlees bijna goed is, zet je de aardappelwafels in de oven erbij. Verhit de grillpan en haal de asperges door de olijfolie. Grill de asperges enkele minuten en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de parelhoen in plakjes en de aardappelswafels door de helft. Serveer met de cranberrysaus, gegrilde groene asperges en gesuikerde cranberry's. Eet smakelijk!
Wat is parelhoen?
Een parelhoen is een soort vogel met een wat meer wild-smaak dan bijvoorbeeld kip. Qua smaak zit het tussen kip en fazant in. Het vlees is best mager dus het is aangeraden om de parelhoen met een ander soort vet zoals spek te bereiden.
Waar kun je parelhoen kopen?
Rond de feestdagen is dit lekkere vlees te koop in de grotere supermarkten. Buiten het seizoen om kun je parelhoen bij groothandels of bij de boer zelf kopen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.