Ohmydish.nl


Zuurkoolschotel met ananas

Een zuurkoolschotel met ananas is verrassend lekker. De combinatie zuur, zoet en kruiden past perfect bij elkaar. Met een heerlijke krokante laag kaas!

Zuurkoolschotel met ananas
1 uur 5 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Zuurkoolschotel met ananas

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • ongeveer 400 gram gehakt (rund of half-om-half)
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • anderhalve theelepel paprikapoeder
  • anderhalve eetlepel kerrie
  • halve theelepel nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie
  • 1 zakje zuurkool (ik gebruikte ongeveer 400 gram zelfgemaakte zuurkool)
  • 600 gram kruimige aardappelen (of meer voor een dikkere laag puree)
  • 6 grote schijven ananas (van een verse ananas of uit blik)
  • 2 flinke handenvol geraspte kaas
Zuurkoolschotel met ananas ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan met deksel
  • aardappelstamper
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel
  • vergiet
  • oven
  • grote ovenschaal

Recept printen Bekijk reacties (4) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 5 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zuurkoolschotel-met-ananas


Voorbereiding -- 20 minuten

Schil de aardappelen en snijd deze in grove stukken. Kook deze gaar in ruim water met zout in ongeveer 20 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de stukken aardappel.

Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Snijd de verse ananas eventueel in plakken. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Zuurkoolschotel met ananas Zuurkoolschotel met ananas

Zuurkoolschotel met ananas afmaken -- 45 minuten

Verhit ondertussen een beetje olijfolie in een middelgrote bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg dan het gehakt toe en bak dit dan nog enkele minuten voor je de kruiden toevoegt. Breng het gehakt op smaak met peper en zout en verdeel over de bodem van een grote ovenschaal.

Zuurkoolschotel met ananas maken Zuurkoolschotel met ananas maken

Laat de zuurkool uitlekken en verdeel over het gehakt. Giet de aardappelen af zodra deze gaar zijn en stamp deze fijn met een aardappelstamper, de puree hoeft niet perse helemaal glad te zijn. Breng de puree ook op smaak met peper en zout en verdeel deze dan over de zuurkool. Leg de plakken ananas bovenop, ze mogen elkaar een beetje overlappen. Verdeel hierover een laag geraspte kaas en bak de zuurkoolschotel mooi goudbruin in ongeveer een half uur. De exacte tijd is afhankelijk van de oven. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen
Volgend recept →
Zelf kroketten maken

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.