Een Zuid-Afrikaanse melktert, ofwel een melktaart, is een makkelijke taart met een simpele bodem, een romige vulling en een vleugje kaneel.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-01-2022, dit recept is voor 12 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 31-10-2024
Meng 170 gram zachte boter samen met 100 gram suiker. Voeg het ei toe en vervolgens 270 gram bloem en een snuf zout. Kneed tot een egaal deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de taartvorm in met boter.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit, niet te dun. Plaats het deeg in de taartvorm en snijd het overtollige deeg weg. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Plaats een stuk bakpapier op de bodem en verdeel hier de blindbakbonen over. Bak de taartbodem gaar en mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten. Laat de taartbodem volledig afkoelen en verwijder de blindbakbonen en het bakpapier.
Meng 3 eieren, 50 gram suiker, 3 eetlepels bloem en 3 eetlepels maizena samen met een flinke scheut melk in een middelgrote kom en roer glad met een garde.
Verwarm de resterende melk samen met 75 gram roomboter in een middelgrote pan. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.
Schenk een beetje van de warme melk bij het ei-mengsel en roer direct glad. Schenk het mengsel terug in de pan met melk en roer opnieuw glad. Voeg een snuf zout en vanille extract toe.
Laat het mengsel op laag vuur zachtjes garen en roer regelmatig om aanbranden en klontjes te voorkomen. Je zult merken dat de vulling na enkele minuten dikker begint te worden. Laat de vulling nog langer garen tot deze mooi dik is geworden.
Schenk de vulling op de taartbodem en laat deze een beetje afkoelen. Zet deze vervolgens in de koelkast en laat volledig afkoelen. Je zult merken dat er een dun velletje op de vulling zal vormen, dit is juist de bedoeling.
Bestrooi de melktaart met een dun laagje kaneel, geniet ervan!
Waarom blind bakken?
Door de taartbodem eerst blind te bakken met een ‘blinde’ vulling, ofwel een nep vulling, zorg je ervoor dat de bodem krokant en gaar wordt. De blinde vulling bestaat meestal uit keramische bonen, ofwel blindbakbonen, maar gedroogde peulvruchten of rijst kunnen ook.
Word een Zuid-Afrikaanse melktert koud of warm gegeten?
Je kunt een melktaart koud of lauwwarm eten, maar als deze nog warm is zal de vulling minder dik zijn.
Hoe lang kan ik een melktaart bewaren?
Deze melktaart kun je tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.