Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart)
😍 36Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart) vegetarisch

Een Zuid-Afrikaanse melktert, ofwel een melktaart, is een makkelijke taart met een simpele bodem, een romige vulling en een vleugje kaneel.

45 minuten
12 personen
Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart) ingrediënten
Recept zuid-afrikaanse melktert (melktaart)

Ingrediënten

12 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 28-01-2022, dit recept is voor 12 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
45 minuten

Voorbereiding – 30 minuten

Meng 170 gram zachte boter samen met 100 gram suiker. Voeg het ei toe en vervolgens 270 gram bloem en een snuf zout. Kneed tot een egaal deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de taartvorm in met boter. 

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit, niet te dun. Plaats het deeg in de taartvorm en snijd het overtollige deeg weg. Prik gaatjes in de bodem met een vork.

Plaats een stuk bakpapier op de bodem en verdeel hier de blindbakbonen over. Bak de taartbodem gaar en mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten. Laat de taartbodem volledig afkoelen en verwijder de blindbakbonen en het bakpapier.

Zuid-Afrikaanse melktert afmaken – 15 minuten + wachttijd

Meng 3 eieren, 50 gram suiker, 3 eetlepels bloem en 3 eetlepels maizena samen met een flinke scheut melk in een middelgrote kom en roer glad met een garde. 

Verwarm de resterende melk samen met 75 gram roomboter in een middelgrote pan. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.

Dikte van de vulling
Dikte van de vulling

Schenk een beetje van de warme melk bij het ei-mengsel en roer direct glad. Schenk het mengsel terug in de pan met melk en roer opnieuw glad. Voeg een snuf zout en vanille extract toe.

Laat het mengsel op laag vuur zachtjes garen en roer regelmatig om aanbranden en klontjes te voorkomen. Je zult merken dat de vulling na enkele minuten dikker begint te worden. Laat de vulling nog langer garen tot deze mooi dik is geworden.

Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart)
Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart)

Schenk de vulling op de taartbodem en laat deze een beetje afkoelen. Zet deze vervolgens in de koelkast en laat volledig afkoelen. Je zult merken dat er een dun velletje op de vulling zal vormen, dit is juist de bedoeling.

Bestrooi de melktaart met een dun laagje kaneel, geniet ervan!

Tips!

Waarom blind bakken?

Door de taartbodem eerst blind te bakken met een ‘blinde’ vulling, ofwel een nep vulling, zorg je ervoor dat de bodem krokant en gaar wordt. De blinde vulling bestaat meestal uit keramische bonen, ofwel blindbakbonen, maar gedroogde peulvruchten of rijst kunnen ook.

Word een Zuid-Afrikaanse melktert koud of warm gegeten?

Je kunt een melktaart koud of lauwwarm eten, maar als deze nog warm is zal de vulling minder dik zijn.

Hoe lang kan ik een melktaart bewaren?

Deze melktaart kun je tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren.

Wat vind je van dit recept?

36 waarderingen
😍
36
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
385.82 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
37.12 g
17.63 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
22.07 g
13.33 g
Eiwitten
8.66 g
Vezels
0.77 g
Natrium
129.08 mg
Mineralen
Ijzer
0.73 mg
Calcium
120.14 mg
Magnesium
16.78 mg
Kalium
16.78 mg
Fosfor
148.99 mg
Koper
0.11 mg
Zink
0.98 mg
Jodium
7 µg
Selenium
6.14 µg
Vitamines
Vitamine C
1.72 mg
Vitamine D
0.69 mg
Vitamine A
0.27 mg
Vitamine B1
0.08 mg
Vitamine B2
0.23 mg
Vitamine B6
0.14 mg
Vitamine B12
0.79 µg
Foliumzuur
24.3 µg
Vitamine E
0.22 mg
Vitamine K
0.05 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart)"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.