Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart)

(11)

Een Zuid-Afrikaanse melktert, ofwel een melktaart, is een makkelijke taart met een simpele bodem, een romige vulling en een vleugje kaneel.

45 minuten 12 personen Taart en cake
Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart)

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 270 gram bloem
  • 170 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • snuf zout

Ingrediënten vulling

  • 1 liter volle melk
  • 75 gram roomboter
  • 2 theelepels vanille extract
  • 50 gram suiker
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels maizena
  • 3 eieren
  • snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart) ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • bakpapier
  • blindbakbonen
  • oven
  • taartvorm
  • siliconen kwast
  • middelgrote kom
  • garde
  • middelgrote pan
  • siliconen spatel

Bereiden


45 minuten 12 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zuid-afrikaanse-melktert-melktaart


Voorbereiding – 30 minuten

Meng 170 gram zachte boter samen met 100 gram suiker. Voeg het ei toe en vervolgens 270 gram bloem en een snuf zout. Kneed tot een egaal deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de taartvorm in met boter. 

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit, niet te dun. Plaats het deeg in de taartvorm en snijd het overtollige deeg weg. Prik gaatjes in de bodem met een vork.

Plaats een stuk bakpapier op de bodem en verdeel hier de blindbakbonen over. Bak de taartbodem gaar en mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten. Laat de taartbodem volledig afkoelen en verwijder de blindbakbonen en het bakpapier.

Zuid-Afrikaanse melktert afmaken – 15 minuten + wachttijd

Meng 3 eieren, 50 gram suiker, 3 eetlepels bloem en 3 eetlepels maizena samen met een flinke scheut melk in een middelgrote kom en roer glad met een garde. 

Verwarm de resterende melk samen met 75 gram roomboter in een middelgrote pan. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.

Dikte van de vulling
Dikte van de vulling

Schenk een beetje van de warme melk bij het ei-mengsel en roer direct glad. Schenk het mengsel terug in de pan met melk en roer opnieuw glad. Voeg een snuf zout en vanille extract toe.

Laat het mengsel op laag vuur zachtjes garen en roer regelmatig om aanbranden en klontjes te voorkomen. Je zult merken dat de vulling na enkele minuten dikker begint te worden. Laat de vulling nog langer garen tot deze mooi dik is geworden.

Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart)
Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart)

Schenk de vulling op de taartbodem en laat deze een beetje afkoelen. Zet deze vervolgens in de koelkast en laat volledig afkoelen. Je zult merken dat er een dun velletje op de vulling zal vormen, dit is juist de bedoeling.

Bestrooi de melktaart met een dun laagje kaneel, geniet ervan!

Zuid-Afrikaanse melktert (melktaart): veelgestelde vragen

Waarom blind bakken?

Door de taartbodem eerst blind te bakken met een ‘blinde’ vulling, ofwel een nep vulling, zorg je ervoor dat de bodem krokant en gaar wordt. De blinde vulling bestaat meestal uit keramische bonen, ofwel blindbakbonen, maar gedroogde peulvruchten of rijst kunnen ook.

Word een Zuid-Afrikaanse melktert koud of warm gegeten?

Je kunt een melktaart koud of lauwwarm eten, maar als deze nog warm is zal de vulling minder dik zijn.

Hoe lang kan ik een melktaart bewaren?

Deze melktaart kun je tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren.

Wat vind jij van dit recept?
11 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Tiroler Gröstl
Volgend recept →
White Russian

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.