Zelfgemaakte bamischijf

(20)

Een zelfgemaakte bamischijf is niet moeilijk om te maken en misschien nog wel lekkerder dan van de frituur. Je kunt de bami namelijk naar eigen smaak maken!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-01-2021, dit recept is voor 16 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-09-2023

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 16 personen Categorie Hapjes en snacks
Zelfgemaakte bamischijf

Ingrediënten


  • ongeveer 1 kg bami
  • 60 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • 450 ml kippenbouillon
  • 6 eiwitten, bloem en paneermeel

Kookgerei nodig


  • grote pan
  • houten lepel
  • garde
  • grote kom of platte bak
  • snijplank & koksmes
  • 3 diepe borden
  • frituurpan of braadpan met dikke bodem
  • schuimspaan
  • groot bord
  • keukenpapier

Zelfgemaakte bamischijf Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 16 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelfgemaakte-bamischijf


Ik maakte bami volgens dit recept, maar gebruikte hamblokjes i.p.v. kip en de groenten heb ik iets fijner gesneden. Je kunt eventueel ook vegetarische bami maken voor een vegetarische bamischijf. 

Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Maak eerst de bami, je kunt eventueel ook kant-en-klaar bami gebruiken. 

Smelt 60 gram boter in een grote pan en roer er dan in één keer 60 gram bloem bij. Roer glad met een houten lepel en gaar dit enkele minuten op laag vuur om de bloemsmaak van de roux te verwijderen. 

Roer er dan geleidelijk de kippenbouillon bij en roer steeds glad met een garde. Zodra de saus mooi dik is geworden roer je de bami erdoor.

Je kunt de bami nu in een kom doen of in een grote platte bak zodat de bami sneller af zal koelen. Zet deze in de koelkast tot deze volledig afgekoeld is.

Zelfgemaakte bamischijf
Zelfgemaakte bamischijf

Bamischijven afmaken – 45 minuten

Zodra de vulling volledig stijf geworden is kun je deze vormen tot een rondje of vierkant. Het makkelijkste kun je de bami eerst een beetje fijner snijden en dan pas vormen. De lange slierten van de bami zijn namelijk moeilijker te vormen.

Je kunt de rondjes of vierkantjes erna eerst opnieuw op laten stijven in de koelkast of vriezer, maar dit is niet perse noodzakelijk.

Vul een diep bord met bloem, een tweede bord met losgeklopte eiwitten en een derde bord met paneermeel. 

Haal deze eerst door de bloem, dan door het eiwit en dan door het paneermeel. Zorg telkens dat de bami volledig bedekt is. 

Bamischijven vormen
Bamischijven vormen

Om er zeker van te zijn dat ze goed bedekt zijn, haal je ze nogmaals door de bloem, eiwit en paneermeel. Herhaal tot alle bami is gebruikt. Je kunt ze nu eventueel eerst invriezen, maar dit is niet perse noodzakelijk.

Verwarm de zonnebloem- of andere neutrale olie tot ongeveer 180 graden Celsius. Frituur de bamischijven in delen tot ze mooi goudbruin zijn en serveer direct. Smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-01-2021, dit recept is voor 16 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-09-2023


Waardeer dit recept!
20 stemmen

2 reacties op Zelfgemaakte bamischijf

Bert plaatste op 18-11-2022 om 11:44:36
Je hebt van die mooie kookringen en ook in het vierkant. De laatste voor een bamiblok en de ronde voor een nasischijf als in de cafetaria. Het recept is prima, maar een scheutje ketjap, vissaus en een theeleoeltje sambal doet wonderen.
Ohmydish plaatste op 18-11-2022 om 13:30:11

Hallo Bert, bedankt voor je bericht!

Ik heb alle denkbare kookringen die er bestaan, maar ik vind het makkelijker om de bamischijven te vormen met mijn handen omdat je ze dan direct mooi kunt aandrukken. De compactere rondjes kun je namelijk beter paneren zonder dat ze uit elkaar vallen.

Zoals ik in het recept schrijf, kun je elke soort bami gebruiken zodat het volledig naar je eigen smaak is.

Liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.