Wat is frituren?

Wat is frituren en op hoeveel graden Celsius doe je dit?

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Frituren is het bakken van voedsel in diep vet met een temperatuur van minimaal 150 graden Celsius tot ongeveer 200 graden Celsius. Frituren is ideaal voor gepaneerde gerechten omdat je het niet hoeft om te draaien wat bij bakken wel het geval is. Er bestaat dan vrijwel geen kans dat er allerlei restjes blijven plakken in de pan tijdens het omdraaien. Wat zijn de verschillende temperaturen om mee te frituren

  • Vet van 150 graden Celsius. Dit heet matig warm vet, deze temperatuur wordt gebruikt voor het garen van niet voorgebakken friet en gerechten die tijdens het bakken moeten rijzen.
  • Vet van 180 graden Celsius. Dit noemt men heet vet. Er komt amper damp vanaf maar heeft wel een aanwezige geur. Het vet zal knetteren zodra er iets vochtigs in terecht komt. Deze temperatuur wordt het meeste gebruikt.
  • Vet van 190 tot 200 graden Celsius. Zeer heet vet, er komt een prikkelende blauwe damp van het vet af. De ideale temperatuur om al gare gerechten snel te bruinen, zoals gepaneerde producten en friet.

Frituurvet kan vaker achter elkaar worden gebruikt. Op een gegeven moment wordt het vet donker van kleur en dikker en gaat de smaak achteruit. Dan wordt het tijd om het vet te vervangen. 


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/wat-is-frituren


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Gele gentiaan

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.