Zelf zuurdesembrood maken

(20)

Een zuurdesembrood heeft veel tijd nodig, maar dat is voornamelijk wachttijd. Als het uiteindelijk klaar is heb je een overheerlijk zelfgemaakt brood! Elke seconde waard!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-07-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024

Een zuurdesembrood duurt een hele tijd, maar dat is voornamelijk wachttijd. Het lijkt daarom meer moeite dan het daadwerkelijk is, want je hoeft immers niet veel te doen terwijl je starter het werk doet.

We hadden nog nooit een zuurdesembrood gemaakt, dus we wilden het wel eens een keer zelf proberen.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Ontbijt
Zelf zuurdesembrood maken

Ingrediënten


Ingrediënten zuurdesem starter

  • 3 x 100 gram (licht) tarwebloem
  • 2 x 100 ml water

Ingrediënten zuurdesembrood

  • 300 gram zuurdesemstarter
  • 400 gram licht tarwebloem
  • 100 gram havermout
  • theelepel zout
  • 250 ml lauwwarm water
  • handvol gemengde zaden, zoals zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten e.d.

Kookgerei nodig


  • grote kom
  • lepel
  • keukenweegschaal
  • huishoudfolie
  • schone theedoek
  • Oven
  • ovenplaat met bakpapier

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Ontbijt

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-zuurdesembrood-maken


Het maken van een zuurdesem starter – 10 minuten + 6 dagen planning

Dag 1: Meng 100 gram tarwebloem met 100 ml lauwwarm water, misschien heb je iets meer water nodig om de consistentie van 'Griekse yoghurt' te bereiken. Dek de kom af met een warme vochtige theedoek en zet in een tochtvrije ruimte op kamertemperatuur.

Dag 2 & 3: Controleer je starter en roer deze een paar keer per dag met een schone lepel, dit is belangrijk ivm bacteriën. 

Dag 4: Hopelijk gaat het proces goed en heeft je starter al bubbels en begint hij al een beetje zurig te ruiken. Nu is het tijd om de starter te voeden, dit doe je met 100 gram tarwebloem en 50 ml water.

Dag 5: Voed de starter opnieuw met 100 gram tarwebloem en 50 ml water. Laat de starter nog eens minimaal 8 uur rusten, in ieder geval tot er weer een hoop activiteit te zien is.

Dag 6: De zuurdesem starter is inmiddels klaar, maar soms duurt het een beetje langer. Je kunt dit zien aan de bubbels, wacht dan nog een beetje langer. Je kunt later in de avond het deeg alvast kneden zodat dit 's nachts kan rijzen.

Meng bloem, havermout en zout. Voeg 300 gram van de starter toe en kneed het deeg goed. Voeg 250 ml lauwwarm water beetje bij beetje toe en blijf kneden tot je een elastisch en soepel deeg hebt.

Als de deegbal te plakkerig aanvoelt, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Plaats de deegbal op een ovenplaat met bakpapier, dek af met een warme vochtige theedoek en laat een nacht rijzen.

In de ochtend zul je merken dat het deeg verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals tot het opnieuw soepel en elastisch is en vorm ze dan hoe je wilt.

Wij vonden het handiger om er 2 kleinere broodjes van te maken in plaats van 1 groot brood. Dek af met de theedoek en laat het nogmaals een paar uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. 

Zelf zuurdesembrood maken
Zelf zuurdesembrood maken

Het zuurdesembrood bakken – 30 minuten

Gebruik een scherp mes om het brood in te snijden, dit kun je doen in elke gewenste vorm. Je zult zien aan de foto's dat onze broden de volgende keer een beetje dieper ingesneden moeten worden.

Bak de broden ongeveer 15 minuten op 220 graden Celsius om een krokante buitenkant te creëren. Draai de temperatuur naar 170 graden en bak vervolgens nog 10 minuten langer.

Je kunt controleren of de broden klaar zijn door op de onderkant te tikken. Het brood zal hol klinken als het gaar is. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-07-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024


Waardeer dit recept!
20 stemmen

2 reacties op Zelf zuurdesembrood maken

Maze plaatste op 12-02-2019 om 08:09:51

Ik begon 'oh zo goed'. Vol enthousiasme begonnen, zelfs met een calendar erbij om dagelijks notities te maken :). Het leek helemaal super te gaan toen ik zelfs binnen no time het fermentatie proces opgang zag komen. En dat voor iemand die nog nooit een brood heeft gebakken en geen enkel kooktalent bezit. En toen ineens na dag 5 totaal alles vergeten.... Na 2 weken een totaal versteend uitgedroogd schaaltje in het vensterbank gevonden wat ooit had moeten uitgroeien tot een heerlijk broodje.? 6 dagen is toch wel heel erg, is er niet een mogelijkheid dit proces toch een beetje te versnellen? ? Mijn complimenten trouwens voor het duidelijke receptuur want ik denk dat als ik had volgehouden, een heel goed eindproduct had kunnen creëren als bakleek! ? Hoe lang kun je overigens die starter bewaren en blijven gebruiken voor een volgend receptuur? Ik lees dat je steeds een restje starter kan gebruiken voor de aanmaak van een nieuwe maar dit kun je toch niet eindeloos blijven doen of wel? Gaat dit niet uiteindelijk bederven?

Ohmydish plaatste op 12-02-2019 om 15:42:07
Hallo Maze, dankjewel en wat leuk om te horen dat je enthousiast bent over zuurdesem. Ik herken je verhaal, ik heb zelf ook meerdere malen geprobeerd om mijn starter langer te laten overleven. Maar helaas, uiteindelijk vergeet ik m toch weer, erg he?! De starter heeft tijd nodig om te fermenteren, dus versnellen zal helaas niet gaan. Hoe lang je een starter precies kunt bewaren weet ik niet, maar echt ontzettend lang als je deze steeds goed blijft voeden. Een vriendin van me gebruikt dit langer dan een jaar, had nog langer kunnen zijn als deze was bijgevoed tijdens haar vakantie. Erna is ze weer opnieuw begonnen en deze is nu ook al weer heel oud, super knap haha. Groetjes

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.