Een zuurdesembrood heeft veel tijd nodig, maar dat is voornamelijk wachttijd. Als het uiteindelijk klaar is heb je een overheerlijk zelfgemaakt brood! Elke seconde waard!
Een zuurdesembrood duurt een hele tijd, maar dat is voornamelijk wachttijd. Het lijkt daarom meer moeite dan het daadwerkelijk is, want je hoeft immers niet veel te doen terwijl je starter het werk doet.
We hadden nog nooit een zuurdesembrood gemaakt, dus we wilden het wel eens een keer zelf proberen.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-07-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 144 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-11-2024
Dag 1: Meng 100 gram tarwebloem met 100 ml lauwwarm water, misschien heb je iets meer water nodig om de consistentie van 'Griekse yoghurt' te bereiken. Dek de kom af met een warme vochtige theedoek en zet in een tochtvrije ruimte op kamertemperatuur.
Dag 2 & 3: Controleer je starter en roer deze een paar keer per dag met een schone lepel, dit is belangrijk ivm bacteriën.
Dag 4: Hopelijk gaat het proces goed en heeft je starter al bubbels en begint hij al een beetje zurig te ruiken. Nu is het tijd om de starter te voeden, dit doe je met 100 gram tarwebloem en 50 ml water.
Dag 5: Voed de starter opnieuw met 100 gram tarwebloem en 50 ml water. Laat de starter nog eens minimaal 8 uur rusten, in ieder geval tot er weer een hoop activiteit te zien is.
Dag 6: De zuurdesem starter is inmiddels klaar, maar soms duurt het een beetje langer. Je kunt dit zien aan de bubbels, wacht dan nog een beetje langer. Je kunt later in de avond het deeg alvast kneden zodat dit 's nachts kan rijzen.
Meng bloem, havermout en zout. Voeg 300 gram van de starter toe en kneed het deeg goed. Voeg 250 ml lauwwarm water beetje bij beetje toe en blijf kneden tot je een elastisch en soepel deeg hebt.
Als de deegbal te plakkerig aanvoelt, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Plaats de deegbal op een ovenplaat met bakpapier, dek af met een warme vochtige theedoek en laat een nacht rijzen.
In de ochtend zul je merken dat het deeg verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals tot het opnieuw soepel en elastisch is en vorm ze dan hoe je wilt.
Wij vonden het handiger om er 2 kleinere broodjes van te maken in plaats van 1 groot brood. Dek af met de theedoek en laat het nogmaals een paar uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Gebruik een scherp mes om het brood in te snijden, dit kun je doen in elke gewenste vorm. Je zult zien aan de foto's dat onze broden de volgende keer een beetje dieper ingesneden moeten worden.
Bak de broden ongeveer 15 minuten op 220 graden Celsius om een krokante buitenkant te creëren. Draai de temperatuur naar 170 graden en bak vervolgens nog 10 minuten langer.
Je kunt controleren of de broden klaar zijn door op de onderkant te tikken. Het brood zal hol klinken als het gaar is. Eet smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.