Zelf zuurdesembrood maken

(19)

Een zuurdesembrood heeft veel tijd nodig, maar dat is voornamelijk wachttijd. Als het uiteindelijk klaar is, oh wow, dat is HEER-LIJK! Elke seconde waard! Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-07-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-07-2023

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Ontbijt
Zelf zuurdesembrood maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten zuurdesem starter

  • 3 x 100 gram (licht) tarwebloem
  • 2 x 100 ml water

Ingrediënten zuurdesembrood

  • 300 gram zuurdesemstarter
  • 400 gram licht tarwebloem
  • 100 gram havermout
  • theelepel zout
  • 250 ml lauwwarm water
  • handvol gemengde zaden, zoals zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten e.d.

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote kom
  • lepel
  • keukenweegschaal
  • huishoudfolie
  • schone theedoek
  • Oven
  • ovenplaat met bakpapier

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Ontbijt

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-zuurdesembrood-maken


Een zuurdesembrood duurt een hele tijd, maar dat is voornamelijk wachttijd. Het lijkt daarom meer moeite dan het daadwerkelijk is, want je hoeft immers niet veel te doen terwijl je starter het werk doet.

We hadden nog nooit een zuurdesembrood gemaakt, dus we wilden het wel eens een keer zelf proberen.

Het maken van een zuurdesem starter -- 6 dagen (ja, echt)

Dag 1: Meng 100 gram tarwebloem met 100 ml lauwwarm water, misschien heb je iets meer water nodig om de consistentie van 'Griekse yoghurt' te bereiken. Dek de kom af met een warme vochtige theedoek en zet in een tochtvrije ruimte op kamertemperatuur.

Dag 2 & 3: Controleer je starter en roer deze een paar keer per dag met een schone lepel, dit is belangrijk ivm bacteriën. 

Dag 4: Hopelijk gaat het proces goed en heeft je starter al bubbels en begint hij al een beetje zurig te ruiken. Nu is het tijd om de starter te voeden, dit doe je met 100 gram tarwebloem en 50 ml water.

Dag 5: Voed de starter opnieuw met 100 gram tarwebloem en 50 ml water. Laat de starter nog eens minimaal 8 uur rusten, in ieder geval tot er weer een hoop activiteit te zien is.

Dag 6: De zuurdesem starter is inmiddels klaar, maar soms duurt het een beetje langer. Je kunt dit zien aan de bubbels, wacht dan nog een beetje langer. Je kunt later in de avond het deeg alvast kneden zodat dit 's nachts kan rijzen.

Meng bloem, havermout en zout. Voeg 300 gram van de starter toe en kneed het deeg goed. Voeg 250 ml lauwwarm water beetje bij beetje toe en blijf kneden tot je een elastisch en soepel deeg hebt.

Als de deegbal te plakkerig aanvoelt, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Plaats de deegbal op een ovenplaat met bakpapier, dek af met een warme vochtige theedoek en laat een nacht rijzen.

In de ochtend zul je merken dat het deeg verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals tot het opnieuw soepel en elastisch is en vorm ze dan hoe je wilt.

Wij vonden het handiger om er 2 kleinere broodjes van te maken in plaats van 1 groot brood. Dek af met de theedoek en laat het nogmaals een paar uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. 

Zelf zuurdesembrood maken
Zelf zuurdesembrood maken

Het zuurdesembrood bakken -- 30 minuten

Gebruik een scherp mes om het brood in te snijden, dit kun je doen in elke gewenste vorm. Je zult zien aan de foto's dat onze broden de volgende keer een beetje dieper ingesneden moeten worden.

Bak de broden ongeveer 15 minuten op 220 graden Celsius om een krokante buitenkant te creëren. Draai de temperatuur naar 170 graden en bak vervolgens nog 10 minuten langer.

Je kunt controleren of de broden klaar zijn door op de onderkant te tikken. Het brood zal hol klinken als het gaar is. Smakelijk!


Waardeer dit recept!
19 stemmen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.