Een zuurdesembrood heeft veel tijd nodig, maar dat is voornamelijk wachttijd. Als het uiteindelijk klaar is, oh wow, dat is HEER-LIJK! Elke seconde waard!
Recept printen Bekijk reacties (2) Opslaan in collectie
Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-zuurdesembrood-maken
Een zuurdesembrood duurt een hele tijd, maar dat is voornamelijk wachttijd. Het lijkt daarom meer moeite dan het daadwerkelijk is, want je hoeft immers niet veel te doen terwijl je starter het werk doet. We hadden nog nooit een zuurdesembrood gemaakt, dus we wilden het tijdens de foodblogswap van deze maand eens proberen. We houden namelijk van nieuwe dingen!
Onze inspiratie kwam van het super duidelijke recept van Severiens Kwizien. We konden het recept niet op haar Nederlandstalige site vinden, dus we hadden geen keuze en moesten uitwijken naar haar tweede website voor dit heerlijke brood. Ook niet erg natuurlijk :)
Dag 2 & 3: Controleer je starter en roer deze een paar keer per dag met een schone lepel, dit is belangrijk ivm bacteriën.
Dag 4: Hopelijk gaat het proces goed en heeft je starter al bubbels en begint hij al een beetje zurig te ruiken. Nu is het tijd om de starter te voeden, dit doe je met 100 gram tarwebloem en 50 ml water.
Dag 5: Voed de starter opnieuw met 100 gram tarwebloem en 50 ml water. Laat de starter nog eens minimaal 8 uur rusten, in ieder geval tot er weer een hoop activiteit te zien is.
Dag 6: De zuurdesem starter is inmiddels klaar, maar soms duurt het een beetje langer. Je kunt dit zien aan de bubbels, wacht dan nog een beetje langer . Je kunt later in de avond het deeg alvast kneden zodat dit 's nachts kan rijzen.
Meng bloem, havermout en zout. Voeg 300 gram van de starter toe en kneed het deeg goed. Voeg 250 ml lauwwarm water beetje bij beetje toe en blijf kneden tot je een elastisch en soepel deeg hebt. Als de deegbal te plakkerig aanvoelt, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Plaats de deegbal op een ovenplaat met bakpapier, dek af met een warme vochtige theedoek en laat een nacht rijzen.
In de ochtend zul je merken dat het deeg verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals tot het opnieuw soepel en elastisch is en vorm ze dan hoe je wilt. Wij vonden het leuker om er 2 kleinere broodjes van te maken in plaats van 1 groot brood. Dek af met de theedoek en laat het nogmaals een paar uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Zelf zuurdesembrood maken
Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.