Ohmydish.nl


Zelf zuurdesembrood maken

Een zuurdesembrood heeft veel tijd nodig, maar dat is voornamelijk wachttijd. Als het uiteindelijk klaar is, oh wow, dat is HEER-LIJK! Elke seconde waard!

Zelf zuurdesembrood maken
30 minuten 6 personen Ontbijt
Zelf zuurdesembrood maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten zuurdesem starter

 • 3 x 100 gram (licht) tarwebloem
 • 2 x 100 ml water

Ingrediënten zuurdesembrood

 • 300 gram zuurdesemstarter
 • 400 gram licht tarwebloem
 • 100 gram havermout
 • theelepel zout
 • 250 ml lauwwarm water
 • handvol gemengde zaden, zoals zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten e.d.

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • grote kom
 • lepel
 • keukenweegschaal
 • huishoudfolie
 • schone theedoek
 • Oven
 • ovenplaat met bakpapier

Bereiden

30 minuten 6 personen Ontbijt

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-zuurdesembrood-maken


Een zuurdesembrood duurt een hele tijd, maar dat is voornamelijk wachttijd. Het lijkt daarom meer moeite dan het daadwerkelijk is, want je hoeft immers niet veel te doen terwijl je starter het werk doet.

We hadden nog nooit een zuurdesembrood gemaakt, dus we wilden het wel eens een keer zelf proberen.

Het maken van een zuurdesem starter -- 6 dagen (ja, echt)

Dag 1: Meng 100 gram tarwebloem met 100 ml lauwwarm water, misschien heb je iets meer water nodig om de consistentie van 'Griekse yoghurt' te bereiken. Dek de kom af met een warme vochtige theedoek en zet in een tochtvrije ruimte op kamertemperatuur.

Dag 2 & 3: Controleer je starter en roer deze een paar keer per dag met een schone lepel, dit is belangrijk ivm bacteriën. 

Dag 4: Hopelijk gaat het proces goed en heeft je starter al bubbels en begint hij al een beetje zurig te ruiken. Nu is het tijd om de starter te voeden, dit doe je met 100 gram tarwebloem en 50 ml water.

Dag 5: Voed de starter opnieuw met 100 gram tarwebloem en 50 ml water. Laat de starter nog eens minimaal 8 uur rusten, in ieder geval tot er weer een hoop activiteit te zien is.

Dag 6: De zuurdesem starter is inmiddels klaar, maar soms duurt het een beetje langer. Je kunt dit zien aan de bubbels, wacht dan nog een beetje langer. Je kunt later in de avond het deeg alvast kneden zodat dit 's nachts kan rijzen.

Meng bloem, havermout en zout. Voeg 300 gram van de starter toe en kneed het deeg goed. Voeg 250 ml lauwwarm water beetje bij beetje toe en blijf kneden tot je een elastisch en soepel deeg hebt.

Als de deegbal te plakkerig aanvoelt, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Plaats de deegbal op een ovenplaat met bakpapier, dek af met een warme vochtige theedoek en laat een nacht rijzen.

In de ochtend zul je merken dat het deeg verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals tot het opnieuw soepel en elastisch is en vorm ze dan hoe je wilt.

Wij vonden het handiger om er 2 kleinere broodjes van te maken in plaats van 1 groot brood. Dek af met de theedoek en laat het nogmaals een paar uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius

Zelf zuurdesembrood maken
Zelf zuurdesembrood maken

Het zuurdesembrood bakken -- 30 minuten

Gebruik een scherp mes om het brood in te snijden, dit kun je doen in elke gewenste vorm. Je zult zien aan de foto's dat onze broden de volgende keer een beetje dieper ingesneden moeten worden.

Bak de broden ongeveer 15 minuten op 220 graden Celsius om een krokante buitenkant te creëren. Draai de temperatuur naar 170 graden en bak vervolgens nog 10 minuten langer.

Je kunt controleren of de broden klaar zijn door op de onderkant te tikken. Het brood zal hol klinken als het gaar is. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Frambozen mascarpone taart

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.