Zelf visbouillon maken duurt niet lang, maximaal 30 minuten! Het geeft net dat beetje extra smaak aan soepen, sauzen en stoofpotjes.
Het maken van je eigen bouillon geeft net dat beetje extra smaak aan soepen, sauzen, stoofpotjes en meer. Visbouillon is licht, maar krachtig van smaak.
Een groot voordeel van visbouillon is dat het niet zoveel tijd nodig heeft om te maken zoals het geval is bij andere bouillons.
Je hoeft de bouillon maar 30 minuten te laten garen, om te voorkomen dat deze bitter gaat smaken.
Het belangrijkste om in je achterhoofd te houden tijdens het maken van een visbouillon is om deze niet aan de kook te brengen. Doe je dat wel? Dan zal de visbouillon er troebel uit komen te zien.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 09-11-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 10-11-2024
Maak de groenten schoon en snijd in niet al te kleine stukjes. Maak de vis botten schoon onder koud, stromend water en verwijder de kieuwen.
Mits gewenst kun je de grote vis botten in kleinere stukken hakken om het afgieten te vergemakkelijken. Verhit boter in een grote pan op middel-hoog vuur.
Fruit de gesneden groenten een aantal minuten aan.
Voeg dan de vis botten, graten etc. toe aan de pan en plaats de deksel erop. Op deze manier zullen de groenten en de vis gaan zweten, dus meer smaak!
Voeg na een aantal minuten de witte wijn en citroensap toe, laat nogmaals een aantal minuten garen. Voeg het water en de kruiden toe aan de pan.
Laat het geheel maximaal 30 minuten lang op laag vuur pruttelen. Verwijder tijdens het koken een aantal keren het schuim dat naar boven komt drijven.
Giet de visbouillon af met behulp van een fijne zeef en een schone natte kaasdoek (of keukendoek). Je visbouillon is nu klaar, geniet ervan!
De bouillon moet transparant en helder zijn, is dat niet het geval? Lees dan de uitleg hieronder.
Mocht het toch voorgekomen zijn dat de visbouillon troebel van kleur is geworden, dan kun je deze nog klaren. Zo krijg je toch een mooie en heldere visbouillon dat krachtig van smaak is.
Laat de visbouillon eerst geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats deze dan in de koelkast.
Je hebt tijdens het koken van de visbouillon een aantal keren het schuim van de bovenkant van de bouillon af gehaald, maar je zult merken dat er toch wat schuim terugkomt tijdens het afkoelen van de visbouillon.
Aangezien de bouillon nu koud is, is het ook makkelijker om de kleine troebele stukjes te verwijderen.
Om de visbouillon te klaren heb je wat extra groenten nodig (ui, knolselderij en prei), witte vis en eiwitten nodig. Je hebt zo'n 3 eiwitten en ongeveer 140 gram fijngesneden groenten nodig voor 1 liter visbouillon.
Je hebt ook 150 gram in stukjes gesneden witte vis nodig. Klop de eiwitten op totdat er stijve pieken ontstaan, combineer dit met de fijngesneden witte vis en groenten.
Voeg dit toe aan de koude visbouillon en verwarm 20 minuten lang op laag vuur. Wees er zeker van dat de visbouillon niet aan de kook raakt!
Omdat het opwarmingsproces lang duur, zullen de eiwitten gaan stollen. Op deze manier zullen de minuscule stukjes die de visbouillon troebel maakt samen met de eiwitten naar de bovenkant komen drijven.
Je kunt dit nu heel makkelijk verwijderen. Haal de visbouillon vervolgens nogmaals door een kaasdoek heen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.