Zelf sambal maken

(5)

Zelf sambal maken is niet alleen super lekker, maar ook nog eens makkelijker dan je denkt. Je kunt het naar eigen smaak maken, hoe pittig wil jij je sambal?

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-04-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Tip: voor de rode pepers kun je onder andere rawit pepertjes gebruiken. Je kunt de madame Jeanette pepers weglaten voor een mildere variant van deze sambal. Eventueel kun je de witte wijnazijn vervangen door een andere soort, of citroensap.

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Sauzen Calorieën 21 calorieën p.p.
Zelf sambal maken

Ingrediënten


  • grote handvol rode pepers naar keuze
  • 3 kleine madame jeanette pepertjes (geel)
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • 3 cm gember wortel
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • flinke scheut zonnebloemolie
  • 1 eetlepel suiker
  • flinke snuf zout

Kookgerei nodig


  • vijzel of kleine blender
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote bakpan
  • gesteriliseerde pot met deksel (dit kun je makkelijk doen door deze enkele minuten te koken in kokend water)

Zelf sambal maken Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Sauzen Calorieën 21 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-sambal-maken


Zelf sambal maken – 10 minuten

Was de pepertjes en verwijder de steeltjes. Maak de pepertjes droog in een schone theedoek.

Pel de ui en knoflooktenen en voeg de pepers, ui en knoflook toe aan een vijzel of kleine blender en maak er een puree van.

Verwarm een scheut olie in een bakpan op middelhoog vuur.

Zelf sambal maken
Zelf sambal maken

Snijd de gember grof en voeg deze toe aan de warme olie en laat dit enkele minuten zachtjes warm worden. Op deze manier zal de olie de smaak van gember volledig opnemen.

Verwijder de gember en voeg de peper, knoflook en ui puree toe aan de pan. Laat het enkele minuten zachtjes bakken en voeg dan zout, suiker en azijn toe.

Na enkele minuten is de sambal klaar, schep deze zo warm mogelijk in de pot en plaats de deksel op de pot.

De sambal is in een schone pot minimaal een maand houdbaar. Geniet ervan!

Tip: deze zelfgemaakte sambal is lekker om bij een Indische rijsttafel te serveren. Of maak een keer sambal van Scotch bonnet pepers.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-04-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
5 stemmen

0 reacties op Zelf sambal maken

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.