Paneer is een Indiase kaas die vooral bekend is van de prachtig groene palak paneer. Zelf paneer maken is niet moeilijk, je moet alleen wel even geduld hebben.
Tip: in plaats van een citroen kun je ook 6 eetlepels azijn gebruiken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-06-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-09-2024
Verwarm de melk in een middelgrote pan op middellaag vuur en roer regelmatig met een houten lepel. Zodra de melk zachtjes begint te koken voeg je het sap van een grote citroen toe.
Haal de pan van het vuur en laat de melk met het citroensap een kwartier staan. Je zult merken dat er klontjes in de melk beginnen te komen, dit is juist goed. De klontjes zullen namelijk uiteindelijk de kaas worden.
Plaats een kaasdoek of schone theedoek in een vergiet en plaats dit op een kom. Je kunt de doek het beste dubbel vouwen, maar als dit niet gaat is dat niet erg.
Schenk het mengsel in de doek en draai de hoeken om de doek dicht te vouwen. Plaats een bord bovenop en plaats hier iets zwaars op, zoals blikken of een zware pan. Zo zal het vocht, de wei, nog meer uit de vaste delen, de wrongel, worden gedrukt.
Laat de melk uitlekken tot deze genoeg is afgekoeld om deze met je handen aan te raken.
Vorm de paneer tot een soort rechthoek en laat de paneer in de doek. Leg dan opnieuw een bord met iets zwaars erop. Zet dit in de koelkast en laat minimaal 3 uur lang opstijven.
Je kunt de paneer nu gebruiken in verschillende bereidingen, zoals de bekende Indiase palak paneer waarin de in blokjes gesneden paneer worden gebakken.
Je kunt paneer ook raspen of verkruimelen en rauw gebruiken.
Welke melk om paneer te maken?
Gebruik volle melk om zelf paneer te maken. Je kunt bijvoorbeeld 3 liter verse volle melk gebruiken, of combineer 2 liter houdbare volle melk met een liter verse volle melk.
Je krijgt een minder mooi resultaat als je enkel houdbare volle melk gebruikt.
Hoeveel paneer houd ik over?
Na het koken en persen zal er ongeveer 600 gram paneer overblijven van 3 liter melk.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.