Zachte broodjes bakken is niet alleen leuk om te doen, deze zachte witte puntjes zijn een heerlijk broodje die het lekkerste zijn met een laagje boter en hagelslag, toch? Laat een reactie achter
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zachte-broodjes-bakken
Meng ongeveer 50 ml lauwwarme melk samen met 10 gram gist en 25 gram suiker. Zorg ervoor dat de melk niet te heet is, hierdoor zal de gist namelijk minder goed werken. Laat het gistmengsel ongeveer 10 minuten staan tot deze gaat schuimen.
Je kunt een elektrische mixer gebruiken of kneed het deeg met de hand. Meng 500 gram bloem samen met 10 gram zout. Voeg geleidelijk het gistmengsel samen met de resterende lauwwarme melk toe.
Snijd 60 gram zachte boter in stukjes en voeg deze beetje bij beetje toe en blijf kneden tot een soepel en elastisch deeg. Dit zal ongeveer 10 minuten duren met een elektrische mixer.
Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en maak er bolletjes van. Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en dek af met een schone vochtige theedoek. Laat het deeg 20 minuten rijzen op een warme plek, je kunt ze eventueel in een oven van ongeveer 25 graden Celsius zetten.
Vorm na 20 minuten puntjes van de bolletjes, dit kun je het beste doen door de bolletjes plat te drukken en dan met beide handen aan de zijkanten op te bollen en maak er puntjes van. Leg deze met de naad naar beneden op het bakpapier.
Herhaal voor alle deeg balletjes en leg ze niet te ver van elkaar af op de bakplaat. Dek opnieuw af met de theedoek en laat de puntjes een uur lang rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (hetelucht).
Bak de broodjes zodra ze goed gerezen zijn mooi goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven.
Besmeer de broodjes direct vanuit de oven met een laagje boter.
Hoe krijg ik mijn brood zacht?
Bewaar de broodjes na het bakken in een plastic zak om te zorgen dat ze zacht zullen blijven.
Mijn broodjes rijzen niet goed, hoe komt dit?
Wanneer het deeg niet goed zal rijzen kan dit meerdere oorzaken hebben. Dit kan komen doordat de melk te heet was, hierdoor is de werking van de gist verminderd. Bij te koude melk zal de gist ook te weinig worden geactiveerd.
Daarnaast kan de omgevingstemperatuur te koud zijn, de vochtigheid van de omgeving is ook belangrijk of deeg goed zal rijzen of niet. Wat je kunt doen om de omgevingstemperatuur gelijk te houden, is het deeg laten rijzen in de oven. Zet de oven hiervoor op de laagste temperatuur, ongeveer 25 graden Celsius.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.