Zachte broodjes bakken

(14)

Zachte broodjes bakken is niet alleen leuk om te doen, deze zachte witte puntjes zijn een heerlijk broodje die het lekkerste zijn met een laagje boter en hagelslag, toch?

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-05-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Ontbijt
Zachte broodjes bakken

Ingrediënten


  • 500 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 60 gram roomboter op kamertemperatuur + extra
  • 10 gram gist
  • 275 ml lauwwarme melk

Kookgerei nodig


  • kleine maatbeker
  • vork
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • deegmes
  • oven
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • schone theedoek

Zachte broodjes bakken Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Ontbijt

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zachte-broodjes-bakken


Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Meng ongeveer 50 ml lauwwarme melk samen met 10 gram gist en 25 gram suiker. Zorg ervoor dat de melk niet te heet is, hierdoor zal de gist namelijk minder goed werken. Laat het gistmengsel ongeveer 10 minuten staan tot deze gaat schuimen.

Je kunt een elektrische mixer gebruiken of kneed het deeg met de hand. Meng 500 gram bloem samen met 10 gram zout. Voeg geleidelijk het gistmengsel samen met de resterende lauwwarme melk toe.

Snijd 60 gram zachte boter in stukjes en voeg deze beetje bij beetje toe en blijf kneden tot een soepel en elastisch deeg. Dit zal ongeveer 10 minuten duren met een elektrische mixer. 

Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en maak er bolletjes van. Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en dek af met een schone vochtige theedoek. Laat het deeg 20 minuten rijzen op een warme plek, je kunt ze eventueel in een oven van ongeveer 25 graden Celsius zetten.

Zachte broodjes bakken - voorbereiding 1
Zachte broodjes bakken - voorbereiding 1

Vorm na 20 minuten puntjes van de bolletjes, dit kun je het beste doen door de bolletjes plat te drukken en dan met beide handen aan de zijkanten op te bollen en maak er puntjes van. Leg deze met de naad naar beneden op het bakpapier.

Herhaal voor alle deeg balletjes en leg ze niet te ver van elkaar af op de bakplaat. Dek opnieuw af met de theedoek en laat de puntjes een uur lang rijzen.

Zachte broodjes bakken - voorbereiding 2
Zachte broodjes bakken - voorbereiding 2

De zachte broodjes bakken – 20 minuten

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (hetelucht).

Bak de broodjes zodra ze goed gerezen zijn mooi goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven.

Besmeer de broodjes direct vanuit de oven met een laagje boter.

Zachte broodjes bakken
Zachte broodjes bakken
Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-05-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023


Waardeer dit recept!
14 stemmen

Zachte broodjes bakken: Veel gestelde vragen

Hoe krijg ik mijn brood zacht?

Bewaar de broodjes na het bakken in een plastic zak om te zorgen dat ze zacht zullen blijven. 

Mijn broodjes rijzen niet goed, hoe komt dit?

Wanneer het deeg niet goed zal rijzen kan dit meerdere oorzaken hebben. Dit kan komen doordat de melk te heet was, hierdoor is de werking van de gist verminderd. Bij te koude melk zal de gist ook te weinig worden geactiveerd.

Daarnaast kan de omgevingstemperatuur te koud zijn, de vochtigheid van de omgeving is ook belangrijk of deeg goed zal rijzen of niet. Wat je kunt doen om de omgevingstemperatuur gelijk te houden, is het deeg laten rijzen in de oven. Zet de oven hiervoor op de laagste temperatuur, ongeveer 25 graden Celsius.

0 reacties op Zachte broodjes bakken

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.