Ohmydish.nl


Witlofschotel met gehakt

(30)

Een heerlijke doordeweekse maaltijd die extra lekker is tijdens een koude winterdag. Een makkelijke witlofschotel met gehakt staat binnen een uur op tafel.

1 uur 4 personen Hoofdgerechten
Witlofschotel met gehakt

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram witlof
  • 800 gram aardappelschijfjes
  • 500 gram gehakt
  • 2 uien
  • 2 knoflooktenen
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 1 eetlepel kerrie
  • halve liter volle melk
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie
  • flinke handvol geraspte kaas
Witlofschotel met gehakt ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • oven
  • grote ovenschaal
  • sauspan
  • garde
  • vergiet

Bereiden


1 uur 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/witlofschotel-met-gehakt


Voorbereiding – 15 minuten

Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in schijfjes, niet al te dik. Kook de aardappelschijfjes tot deze bijna helemaal gaar zijn. Giet deze vervolgens af.

Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verwijder de harde kern en buitenste bladeren van de witlof en snijd de witlof grof.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Witlofschotel met gehakt
Witlofschotel met gehakt

De witlofschotel met gehakt afmaken – 45 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg de witlof toe bak nog enkele minuten langer en breng op smaak met peper, zout en 1 theelepel nootmuskaat.

Smelt 25 gram boter in een kleine sauspan en voeg dan een eetlepel kerrie samen met 25 gram bloem toe. Gaar de bloem en kerrie kort en voeg dan geleidelijk een halve liter melk toe.

Roer telkens glad met een garde en laat de saus indikken. Breng de kerriesaus op smaak met peper en zout. 

Verdeel het gehakt en witlof over de bodem van een ovenschaal. Verdeel hier de aardappelschijfjes overheen en schenk er dan de kerriesaus over. Maak af met een laag geraspte kaas en bak de witlofschotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven.

De exacte tijd is afhankelijk van de oven, de witlofschotel is goed als de kaas mooi goudbruin is. Eet smakelijk!

Witlofschotel met gehakt: veelgestelde vragen

Welke aardappelen kan ik het beste gebruiken?

Je kunt eventueel voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken. Wil je de aardappelschijfjes zelf maken, dan kun je zowel vastkokende of iets kruimige aardappelen gebruiken.

Welke gehakt voor een witlofschotel?

Voor deze witlofschotel heb ik half-om-half gehakt gebruikt, maar je kunt eventueel ook rundergehakt gebruiken.

Wat vind jij van dit recept?
30 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Zelf harissa maken
Volgend recept →
Pisang goreng

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.